Mareckik Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Ile mają Wasze łańcuchy ogniw, które ogarniają napęd, o którym mowa w temacie. Nie mam problemu z dobraniem odpowiedniej długości, jak już mam łańcuch w ręce, żebyśmy się zrozumieli. Napęd, to 11s i do tych napędów przeważnie były łańcuchy liczące między 114-118 ogniw. Tyle, że jest to napęd objętościowo odpowiadający napędom 12s, a widzę łańcuchy tam mają po 126 ogniw w opakowaniu. Brać 11s, liczyć, że 116-118 ogarnie temat? Czy nie ma szans i będzie trzeba dokładać ogniw, bo np z założenia potrzeba więcej niż 120? No chyba, że po prostu brać łańcuch 12s i problem z głowy Jakby co, to rama HT, CS=429mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Wpisz w google "wzór na długość łańcucha" i będziesz wiedział dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Teraz, chrismel napisał: Wpisz w google ze wzoru, to wychodzi więcej niż jest ogniw w paczkach do 12s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Na pewno dobrze policzyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Mareckik napisał: Jakby co, to rama HT, CS=429mm Wg twoich danych na Blacie 32 i koronce 51 Potrzebujesz 112 ogniw 42,9:0,635=67,56 32+51=83 ; 83:2=41,5 41,5+67,56=109,06 dodajemy 2 jest 111,06 i zaokrąglamy do pełnej jest 112 jest to liczba parzysta i ona zostaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 53 minuty temu, Accent_Szaj napisał: 112 ogniw No i pięknie 54 minuty temu, Accent_Szaj napisał: 83:2=41,5 dwa razy liczyłem i w tym miejscu mi zła liczba utkwiła w głowie, a le taka w ogóle od czapy i przepisując dalej nawet juz nie zwracałem uwagi, że jest z kosmosu Wychodziło mi 127 ogniw, więc więcej niż mają nowe łańcuchy OK, czas wracać do podstawówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Teraz, Mareckik napisał: OK, czas wracać do podstawówki Haha, ja z powodu nauki zdalnej miałem podstawówkę w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 12 minut temu, Accent_Szaj napisał: ja z powodu nauki zdalnej miałem podstawówkę w domu Widać, nie uważałem na lekcjach syna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Te wzory nie sprawdzają się dla shimanowego zestawu przerzutka + kaseta 11-51 (bez znaczenia czy 11 czy 12 rzędów). Wychodzi wtedy za bardzo napięty wózek przerzutki i tragicznie zła precyzja zmiany biegów. W zestawie korba 34, kaseta 11-51 i RC 435mm mam 116 ogniw + spinka. Metoda jest następująca (warto zwrócić uwagę że jest istotnie różna od dawniej zalecanego w instrukcjach opasania największych kół + 2 ogniwa): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Teraz, KSikorski napisał: Metoda jest następująca Ja to wszystko studiowałem dawno temu w sensie, że +2ogniwa, a te rysunki, jak zacząłem mieć styczność na co dzień z napędami 1x Tyle, że przyszedł czas zakupy konkretnego łańcucha do wspomnianego wcześniej zestawu i trochę dało do myślenia. Wszystkie łańcuchy dedykowane pod 11s nie wybiegają poza 118 ogniw, za to te dedykowane do zestawów 12s, gdzie w standardzie występują kasety 50/51t, maja po 126 ogniw. Jakby nie było, sama kaseta 11-51t występuje od niedawna w 11tce. Jeśli mam być szczery, nie mam pojęcia ile ogniw mają wszystkie łańcuchy u mnie nigdy nie przywiązywałem uwagi do tego, ile mają pudełku, a potem skracałem ile potrzeba i jakoś nie interesowała mnie "odcięta" część Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.