niewkijdmuchal Napisano 5 Stycznia 2021 Napisano 5 Stycznia 2021 Witam! Szukam roweru na ścieżki i do lasu. Coś tam poczytałam, byłam w kilku sklepach, jednak nigdzie nie znalazłam tego co sobie wymarzyłam. Chciałabym kupić rower do jazdy rekreacyjnej z rodziną popołudniami i weekendami. Do tej pory jeździłam na holenderskiej Gazeli i rower jest jak najbardziej w porządku, jednak jest już dość stary i odnowienie go mało się opłaca. Przechodząc do konkretów, chciałabym zachować względnie prostą pozycję podczas jazdy, gdyż na rowerach górskich bardzo boli mnie kręgosłup i jazda po kilku minutach przestaje być przyjemnością. W moim poprzednim rowerze przeszkadzała mi jednak szerokość opon, które przy jeździe po leśnych ścieżkach nie dawały sobie rady, często musiałam schodzić z roweru i prowadzić go. Szukam roweru trekkingowego/crossa(?) na nieco szerszej oponie tak aby nie zapadał się w piach i wystające gdzieniegdzie korzenie nie stanowiły większego wyzwania. Mój budżet to około 2tys. I ostatnie pytanie, czy ma sens kupowanie roweru zimą? Czy można trochę zaoszczędzić? Cytuj
MikeSkywalker Napisano 5 Stycznia 2021 Napisano 5 Stycznia 2021 Marin Kentfield, plus zmiana opona na takie jakie wejdą, myślę że 700x47c, to już trochę szersza opona. Ew model Stinson, on już w ogóle spełnia wymagania - jeszcze wygodniejsza pozycja, i szersza opona w standardzie. A poza nimi to rynek podobnych rowerów praktycznie nie istnieje, a szkoda. Kona ma/miała model Dev, ale to już większa kasa. Ewentualnie trzeba iść w zwykłego górala, z wygodną pozycją za kierownicą, coś pokroju Unibike Fusion LDS. Teraz, niewkijdmuchal napisał: I ostatnie pytanie, czy ma sens kupowanie roweru zimą? Czy można trochę zaoszczędzić? Możesz próbować Zaoszczędzić pewnie tak, problem jest z tym że w sklepach pustki, albo powoli wchodząca kolekcja 2021 więc rabaty nawet jak się dostaje to symboliczne. Przez pandemię rowerów brakowało a ceny nie spadały, wiec nie spodziewałbym się jakiś wielkich zmian Cytuj
niewkijdmuchal Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Napisano 6 Stycznia 2021 Bardzo dziękuje za podpowiedź. Z wyglądu rowery Marin super, nigdy o tej marce nie słyszałam. Niestety nigdzie nie są dostępne, jedynie możliwy do kupienia jest Stinson 2St. Zastanawia mnie jednak brak przerzutki z przodu...Czy to nie będzie uciążliwe w codziennym użytkowaniu? Druga sprawa to, że nigdzie też nie mogę znaleźć informacji o ich wadze... W jednym ze sklepów sprzedawca polecił mi Meridę Freeway 9200 za 1900zł. Czy to dobry rower za takie pieniądze i czy powinien spełnić moje wymagania? Waży 18,5kg, martwi mnie, że to dość sporo. Wizualnie mi się podoba (czarny mat) jednak wolałabym nie kupować jedynie oczami. Cytuj
MikeSkywalker Napisano 6 Stycznia 2021 Napisano 6 Stycznia 2021 Nigdzie nie są dostępne bo jest środek zimy. Zaczną pojawiać się bliżej wiosny A jakich przerzutek używałaś w Gazelli? Bo brak przedniej przerzutki w mieście czy na rekreacyjne wypady powinien się sprawdzić, jeśli nie masz dużych górek w pobliżu. Wagi nawet jeśli nie podaję to będzie niższa - brak amortyzatora, całego wyposażenia, itd. Myślę że taki Marin to jakieś 13-14 kg. Wspomniana Merida to ciężki kloc, ot typowa damka dla kobiety do miasta, nowsza wersja Gazelli jak podejrzewam. Pierwszy z brzegu rower jaki w sklepach polecą kobiecie. Niemniej jednak uważam że w Twoim przypadku się nie sprawdzi, potrzebujesz czegoś z szerszymi oponami, albo takie właśnie miejskie wynalazki pokroju Marina albo jakiś prosty górski rower z damką ramą i wyprostowaną pozycją, z możliwością założenia szerokich ale w miarę gładkich opon. Cytuj
niewkijdmuchal Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) W Gazelli miałam Shimano Alivio chyba i z przodu i z tylu, 3x8 (?) jednak teraz to trudno mi mówić bo w ostatnim czasie, jakieś 2 sezony działało tylko kilka, raz zaskoczyło 5 razy nie ... Mieszkam w Kielcach i tu głównie jeździmy, czasem są górki i pagórki (w końcu góry Świętokrzyskie) jednak na Łysice nie planuję się wdrapywać...Jeśli po lesie to lekkie wzniesienia, czasem jedynie gdy męża poniesie to wybiera trudniejszą trasę , ale też bez przesady bo wozi balast w postaci 15kg córki Skłaniam się chyba w takim razie ku Stinsonie, tylko nie wiem czy wybrać ten tańszy czy droższy model. Mamy w Kielcach dealera tych rowerów z tego co widziałam, więc przedzwonie jutro i zapytam o dostępność. Może będzie można na żywo obczaić. Dobrze by było bo mam 173cm wzrostu i jeśli chodzi o rozmiar ramy to też nigdzie nie znalazłam informacji który do jakiego wzrostu. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez niewkijdmuchal Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi