some1 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Wygląda na to, że temat 1x masz już dostatecznie rozpoznany pod swoje potrzeby, nic tylko zmieniać. A co do ścigania się na gravelach, rowery zwycięzców Dirty Kanza z dwóch ostatnich lat są na 1x. Wisły 1200 chyba też. Może nikt im nie powiedział, że się nie da https://www.bikeradar.com/features/the-winning-bikes-of-the-2018-dirty-kanza/?image=8&type=gallery&gallery=1&embedded_slideshow=1 https://www.cyclingnews.com/features/dirty-kanza-2019-gravel-race-tech-gallery/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 8 godzin temu, lukasamd napisał: Ale co ma 1x vs 2x w tym przypadku do dobrania kadencji? Czy wybierzemy 1x czy 2x możemy mieć na tyle np. takie samo 11-34. Przykładowo do wielu szos endurance pakują teraz 50/34 - 11-34 na 11s przy kapciach z zakresu 28-32c czyli skoki o 2 ząbki na tyle. Jasne, jak ktoś sobie zrobi jak ja zrobiłem wskutek zawirowań tj. 46/30 - 11-30 to może mieć i gęsto, ale czy to reguła? Ma, ponieważ kaseta 11-34 przy 1 blacie z przodu to znacznie zbyt wąsko dla mnie np. w góry. Po Mazowszu nie ma sprawy. Ja się lubię sam ze sobą czasami pościgać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 4 godziny temu, some1 napisał: Wisły 1200 chyba też. Może nikt im nie powiedział, że się nie da Nie to żebym się wymądrzał ale wydaje mi się, że trasa biegnąca od źródła to ujścia rzeki jest tak jakby względnie płaska i nie trzeba mieć na niej kosmicznie lekkich przełożeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Teraz, hulk14 napisał: kaseta 11-34 przy 1 blacie z przodu to znacznie zbyt wąsko dla mnie np. w góry. Kwestia preferencji, to może działać, mam w moim CXsie 11-32 z blatem 42... mieszkam w terenie mocno górzystym, gdzie nie wyjdę to podjazd. Podjazdy asfaltowe do 15% da się pojechać, ale przyznaję efektywne to to nie jest. Z drugiej strony takie stromizny zdarzają się rzadko i generalnie w 95% przypadków nie brakuje przełożeń. Więc wiadomo, to zawsze jakiś kompromis, że w tych 5% przypadków jest wyczyn, ale za to ma się te zalety napędu 1x, które koledzy wcześniej wymienili. Pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Teraz, KrzysiekCH napisał: Kwestia preferencji, to może działać, mam w moim CXsie 11-32 z blatem 42... mieszkam w terenie mocno górzystym, gdzie nie wyjdę to podjazd. Podjazdy asfaltowe do 15% da się pojechać, ale przyznaję efektywne to to nie jest. Z drugiej strony takie stromizny zdarzają się rzadko i generalnie w 95% przypadków nie brakuje przełożeń. Więc wiadomo, to zawsze jakiś kompromis, że w tych 5% przypadków jest wyczyn, ale za to ma się te zalety napędu 1x, które koledzy wcześniej wymienili. Pozdrawiam Krzysiek Jeżdżąc w górach jeżdżę niemal zawsze z bagażem i potrzebuję te 1:1 na podjazdy. Jeżdżę też zazwyczaj minimum kilka dni z rzędu dłuższe trasy więc wolę nie przeciążać zbytnio nóg/kolan, szczególnie że z kolanami miewałem już problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Teraz, hulk14 napisał: szczególnie że z kolanami miewałem już problemy. Nie no jasne, tak jak pisałem to bardzo indywidualna kwestia i może ale nie musi funkcjonować, zwłaszcza, jak piszesz, jeździ się z dużym bagażem etc. Pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Dlatego ja za lepsze wyjście uważam posiadanie dwóch kaset. 11-34 na okoliczne pagórki i większa na wypady w góry. Blat zresztą też można szybko przezbrajać przy 1x gdyby zaszła potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Teraz, lukasamd napisał: Dlatego ja za lepsze wyjście uważam posiadanie dwóch kaset. 11-34 na okoliczne pagórki i większa na wypady w góry. Blat zresztą też można szybko przezbrajać przy 1x gdyby zaszła potrzeba Tylko to trochę brzmi tak, jakby trzeba było wozić ze sobą drugą kasetę i blat, i jak jest pod górkę, potrzebujemy lżej to szybciutko zmieniamy na poboczu. A na szczycie wracamy do poprzedniego blatu. 3 kilometry dalej robimy króciusieńką przerwę powracając do poprzedniej kasety. Gdyby tylko istniało coś co pozwalałoby zamontować więcej blatów z przodu, jakżeby to usprawniło jazdę. No ale na razie trzeba wozić bacik i klucze ze sobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 33 minuty temu, Mihau_ napisał: Nie to żebym się wymądrzał ale wydaje mi się, że trasa biegnąca od źródła to ujścia rzeki jest tak jakby względnie płaska i nie trzeba mieć na niej kosmicznie lekkich przełożeń Nie żebym się wymądrzał, ale Kanza nie biegnie wzdłuż rzeki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 @some1 zobacz co zacytowalem, myśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Brawo. Umiesz wyrywać zdanie z kontekstu. A teraz odnieś się ładnie do całej wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Po co, odniosłem się do fragmentu gdzie się mylisz. Kanza nie interesuje mnie nawet w najmniejszym stopniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Mylę się w czym, że wyścig "gravelowy" wygrał ktoś na 1x? Ot podałem przykłady, że coś takiego jest możliwe, gdzie tu błąd? Coś widzę, że bardzo chcesz się posprzeczać, tylko nie doprecyzowałeś jeszcze o co. Nawet przecież nie napisałem, czy wolę w gravelu 1x czy 2x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 A ktoś tu w ogóle podważa jakoś wybitnie sensowność napędu 1x w gravelu? To Ty rzuciłeś tę ironię "że widocznie nie wiedzieli..." po co? Przecież odniosiłeś się tym do niepostawionej tezy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 9 godzin temu, kipcior napisał: Tylko to trochę brzmi tak, jakby trzeba było wozić ze sobą drugą kasetę i blat No nie. Znając swoje możliwości, wiedząc gdzie jeździmy chyba możemy dopasować, czyż nie? A wybierając się na jakiegoś innego tripa sprawdzić wcześniej choć orientacyjnie jak wygląda trasa. Jeśli ktoś ma możliwośc co kilka dni tak wybywać to zazdroszczę. Ja nie, takie wypady robię kilka razy do roku mimo iż w Karkonosze mam tylko ~100 km autem. Plan trasy i wiadomo już co mnie czeka, więc wtedy ewentualne przezbrojenie to nie problem. A jak lokalnie czy nawet gdzies na trasie przyjdzie zaskoczenie i trzeba będzie się bardziej wysilić / butować... no bywa, przygoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Panowie napęd 1xx to niesamowita funkcjonalność i bajeczne uproszczenie. Daje kupę radochy i wygląd tu niebanalny. W napędach wieloblatowych 2x/3x jest cała masa dublujących przełożeń. Mżna sobie dobrać tak napęd 1xx że będzie NAS satysfakcjonował. A 90 % wypowiadających się tu ludzi używa napędów 2xx jak 1xx z rezerwą na młynek......to ten młynek można wsadzić do kasety i będzie. O mitycznych dziurach w przełożeniach nie ma sensu dyskutować, chyba że w gronie profi szosowców. Gravel to fun, po to powstał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 6 godzin temu, woojj napisał: Panowie napęd 1xx to niesamowita funkcjonalność i bajeczne uproszczenie. Daje kupę radochy i wygląd tu niebanalny. Dla mnie wygląd ma drugorzędne znaczenie. 6 godzin temu, woojj napisał: Mżna sobie dobrać tak napęd 1xx że będzie NAS satysfakcjonował. Problem w tym, że ja nie byłbym w stanie. No chyba że 1x13 od campagnolo... ale koszt zbyt wysoki na chwilę obecną. 6 godzin temu, woojj napisał: Gravel to fun, po to powstał. Gravel powstał, żeby można było bez problemu łączyć szybką jazdę po szosie i szutrze. Fun można czerpać z każdej odmiany kolarstwa. Niektórzy nie mogą pojąć, że nie każdy ma takie potrzeby jak oni. Jak jacyś sekciarze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Ja to bym chciał, żeby napęd był jak pedały. Rower kupuje się bez nich albo dobieramy na miejscu. Tak samo powinno być z napędem i sam wybierasz czy chcesz 1x czy nie. A nie, że chce 2x to muszę wybrać inny model, w innym malowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Taaa to i bez kół powinni sprzedawać i siodełka ... kokpitu... sztycy... hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Tak byłoby idealnie. A teraz namiastkę tego mamy chyba jedynie w sklepach Orbei i Rose. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Można kupić nowy rower z napędem 1x lub 2x. Sprawdzić czy da się zmienić na taki jaki chcemy, jeśli tak, sprzedaż/kupno i jeździmy. Sam mam w przelajce 2x11, z przodu na dużym blacie 50 zębów. Na tą porę roku jest to dla mnie za dużo. Zimą jeżdżę spokojniej, wykręcać ciuchy od potu zimą to nic fajnego. Pewnie zmienię duży blat z przodu na 46, z tyłu mam kasete 11-34 i to jest dla mnie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zigfir Napisano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 1 godzinę temu, wojtt80 napisał: Można kupić nowy rower z napędem 1x lub 2x. Sprawdzić czy da się zmienić na taki jaki chcemy, jeśli tak, sprzedaż/kupno i jeździmy. Sam mam w przelajce 2x11, z przodu na dużym blacie 50 zębów. Na tą porę roku jest to dla mnie za dużo. Zimą jeżdżę spokojniej, wykręcać ciuchy od potu zimą to nic fajnego. Pewnie zmienię duży blat z przodu na 46, z tyłu mam kasete 11-34 i to jest dla mnie w sam raz. Na zimę to rowerek MTB dużo lepiej przy moim kolarstwie się sprawdza i trasy leśne, aby nie ciągnęło od prędkości w polach . I tu mi się sprawdza napęd 1x12 idealnie w terenie. Gravel z napędem 2x11 u mnie wskoczył na trenażer. Przy czym u mnie Esker 6.0 poszedł po drobnej modernizacji w stronę szosy, a tylko czasem po przezbrojeniu ląduje na oryginalnych kołach i grubszych gumach niż 28. Dostał Ultegrę Rx, korbę z blatem 50-tkę też ultegry i kasetę 11x30, węższa kierę i lepsze koła. Blat wrzuciłbym większy, ale niestety nie wlezie do tej ramy. Niby nie szosa, ale tym ostatnim nie ustępuje poza dość specyficznymi sytuacjami. Nie zatracił też możliwości gravelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 10 godzin temu, wojtt80 napisał: Można kupić nowy rower z napędem 1x lub 2x. Sprawdzić czy da się zmienić na taki jaki chcemy, jeśli tak, sprzedaż/kupno i jeździmy. To nie takie proste. Jeśli ktoś nie jest pewien, co mu będzie odpowiadać, lepiej kupić rower 2x i uprościć napęd potem, niż kupić 1x, który często nie ma możliwości montażu przedniej przerzutki, do ramy nie wchodzi korba 2s a klamkomanetki szosowe/gravelowe kosztują pierdyliard zetów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 17 godzin temu, hulk14 napisał: Gravel powstał, żeby można było bez problemu łączyć szybką jazdę po szosie i szutrze A w czym tu przeszkadza napęd 1xx, przecież większość twierdzi że w napędach 2xx jeździ tylko z blatu wachlując tyłrzutką...???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Ano glowny problem jest z tym, jak roznie ludzie pojmuja jazde po szutrach i po szosie na tym samym rowerze, z tym samym napedem nawet na roznych kolach. I caly czas jest poszukiwanie tej prostoty w zmianach biegu i uniwersalnosci calego roweru, ktory ma byc szybki w lesi i szybki na asfalcie ...i ktos tak ma i mu to pasuje, a ze jemu pasuje to kazdemu powinno. opowiadanie ze 1xXX jest lepsze niz 2xXX bo prosciej, czysciej...i ten gravel zmienia opony i jedzie po szosie tak szybko jak inne szosy... I nie przekonasz czlowieka, ze jazda gravelem po szosie nawet na oponach szosowych majac 42T z przodu i 11-34 z tylu jest od czapy ;-) bo jak ktos ma ftp 200W i nie zbliza sie do jazdy na progu przez 2-3h, to zwyczajnie nie pojmie o czym mowa. Mnie osobiscie w 1xXX przeszkadza to wtlaczanie innym ze to najlepsza mozliwa opcja zawsze i wszedzie....bo kaseta 11-34 obleci wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.