Amarider Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Cześć, przeglądając oferty widzę że niektóre korby 1 rzędowe są dedykowane pod kasetę 11 rzędową, a inne na 12 rzędową. Czym one się różnią? Szukam korby z mocowaniem tarczy na 4 śruby. Macie coś godnego polecenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Korby 11 oraz 12 rzędowe różnią się od siebie zwykle profilem zębów i linią łańcucha. Generalnie korby dedykowanej pod 12s raczej nie znajdziesz z mocowaniem zębatki na 4 śruby - wiodący producenci oferują mocowanie direct mount. Korby Shimano dedykowane pod 10 i 11s mają mocowanie na 4 śruby. Zębatkę zwykle można zmienić w razie potrzeby. Istotną informacją jest to do jakiego roweru i z jakim osprzętem chcesz taką korbę zamontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 FC-MT610 to korba shimano do 12 rzędowego napędu z tarczą mocowaną na 4 śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Pod 4 śruby, to za mało. Masz nowe xt pod 4 śruby i poprzednie, gdzie są zupełnie różne blaty. Jeśli szukasz starego BCD 104 to od deore w górę jakakolwiek korba 2rz będzie ok. Do tego dochodzi kwestia boost i bez boost. Jeśli masz rower boost to nie musisz kupować drożej korby boost. Może być po prostu 2rzędowa i też będzie ok. Natomiast jeśli chodzi o różnicę 11 i 12 rz. Są różnią się blatami, kształtem zębów i BCD w przypadku schimano. Łańcuch 12rz jest trochę węższy od 11rz i inaczej skonstruowany. W praktyce pomijalne, jeśli chodzi o blaty. Przy napędzie 1x coś tam możesz używać dowolnego blatu NW z dowolnym łańcuchem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarider Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 9 godzin temu, bogus92 napisał: Istotną informacją jest to do jakiego roweru i z jakim osprzętem chcesz taką korbę zamontować. Merida big seven 900. Kaseta i przerzutka slx m7100 łańcuch kmc i nie mogę znaleźć jakiejś korby. Piasta tylna to 142x12 8 godzin temu, Mateusz30 napisał: Do tego dochodzi kwestia boost i bez boost. Jeśli masz rower boost to nie musisz kupować drożej korby boost. Może być po prostu 2rzędowa i też będzie ok. Mam 142x12 więc chyba nie boost. Wydawało mi się że jeśli mam nie boost to i korba nie bez boost. 10 godzin temu, bogus92 napisał: dedykowanej pod 12s raczej nie znajdziesz z mocowaniem zębatki na 4 śruby - wiodący producenci oferują mocowanie direct mount. Korby Shimano dedykowane pod 10 i 11 A istnieje może zębatka direct Mount 38t? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Czyli nie masz boost i taka też korbę mieć powinieneś. Istnieje zębatka 38t direct mount. Jeśli chcesz korbę do kompletu to proponował bym M7100 lub M6100, a do tego odpowiednia zębatka. Jeśli chodzi o 38T to takie ma np. Garbaruk: https://www.garbaruk.com/pl_PL/shimano-m7100-m8100-round.html?category=1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarider Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Teraz, bogus92 napisał: Czyli nie masz boost i taka też korbę mieć powinieneś. Istnieje zębatka 38t direct mount. Jeśli chcesz korbę do kompletu to proponował bym M7100 lub M6100, a do tego odpowiednia zębatka. Jeśli chodzi o 38T to takie ma np. Garbaruk: https://www.garbaruk.com/pl_PL/shimano-m7100-m8100-round.html?category=1. Ta zębatka będzie kompatybilna z 1x12? Zauważyłem też że chyba te zębatki mają inne kształty otworów. Czy są jakieś standardy mocowania direct Mount? A i o co chodzi dokładniej z całą tą linią łańcucha bo czytam i nie mogę zrozumieć. Jak ją poprawnie ustawić? Ile powinna wynosić jej wartość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Linia łańcucha to odległość między płaszczyzną przechodzacą przez środek uzębienia korby i płaszczyzną symetrii roweru. Dla osi 142x12 weź cokolwiek z linią łańcucha 50mm lub 52mm. Direct mount inne ma Sram, inne ma Shimano, reszty producentów nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Praktycznie każdy producent ma inny system mocowania zębatek DM. Zębatka Garbaruk jest kompatybilna z 12s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarider Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 3 godziny temu, KSikorski napisał: Dla osi 142x12 weź cokolwiek z linią łańcucha 50mm lub 52mm Linie łańcucha ustawia się za pomocą korby tak? Będę potrzebował bawić się jakimiś podkładkami itd? Czy różne zębatki zmieniają jakoś tą linie? Bo widzę że niektóre mają offset taki inne taki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 W Sramie linie łańcucha regulujesz odpowiednia zębatka (boost offset 3 mm, non boost offset 6 mm). Shimano poszła mniej korzystną dla użytkownika drogą i to korba rezyduje o linii łańcucha, a zębatka niezależnie od wariantu jest taka sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarider Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Tak pisze na innym forum ,, Napęd musisz dopasować do standardu ramy. Jeśli masz boost to korba boost jeśli nie to bez boost'' ,, Do tego dochodzi kwestia boost i bez boost. Jeśli masz rower boost to nie musisz kupować drożej korby boost' ' Coś się nie zgadza czy ogłupiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Powiem że nie wiem co autor miał na myśli. Jednak należy wiedzieć że w większości korb da się wyregulować linie łańcucha odpowiednimi podkładkami i/lub zębatką, głównie tutaj chodzi o korby przerabiane z 2 lub 3 rzędowych na 1x. Korby dedykowane pod 1 blat tak jak Sram są takie same dla boost i non boost, a linię reguluje tylko odpowiednia zębatka albo tak jak w przypadku Shimano korba ma inne osadzenie zębatki i to właśnie na samych ramionach następuje "regulacja". Jeśli masz rower bez boost, a taki masz to taką też korbę/zębatkę musisz mieć żeby wszystko było zgodnie ze sztuką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarider Napisano 12 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Wiecie jak będzie sprawować się napęd 1x12 kaseta 10-51 korba 38t? Otarlo mi się coś o uszy, że im większa z przodu zębatka tym gorzej będzie pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Powinno śmigać bez problemu, ale nikt nie da ci gwarancji, bo to zębatka nie przewidziana do takiego napędu. Inżynierowie nie uwzględniali przy projektowaniu zębatek większych niż 34T. Co nie zmienia faktu, że ludzie na takich jeżdżą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarider Napisano 3 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 A co zrobić jeśli linia łańcucha będzie niepoprawna? W sramie ustawia się ją za pomocą zębatek a w shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Jaka korbę planujesz do tego zestawu? W Shimano w zależności od korby regulujesz podkładkami pod suportem/zębatką lub w korbach z mocowaniem zębatki DM ramiona są z odpowiednim odsadzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarider Napisano 3 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 1 godzinę temu, bogus92 napisał: Jaka korbę planujesz do tego zestawu? Slx m7100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 To w czym problem? Kupujesz korbę boost lub nie boost w zależności od posiadanej ramy i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarider Napisano 4 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Czyli nie ma możliwości żeby coś poszło nie tak? Czy korba z linią łańcucha 52mm zalicza się do boost? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 52mm w Nowych 12 rzędowych Shimano obsługuje zarówno piasty boost 148 jak i 135/142. Korba z linią 56mm obsługuje boost z wyjątkowo szerokim tylnym trójkątem ramy. Osobiście w jednym rowerze mam boost z linią 52mm i to działa prawidłowo, w drugim mam piastę 142 I zostawiłem korbę z napędu 11 rzędowego, nie widzę w ogóle powodu by odsuwać tarczę korby od ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.