Skocz do zawartości

[korba] kompatybilność napędu

Amarider

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Korby 11 oraz 12 rzędowe różnią się od siebie zwykle profilem zębów i linią łańcucha. Generalnie korby dedykowanej pod 12s raczej nie znajdziesz z mocowaniem zębatki na 4 śruby - wiodący producenci oferują mocowanie direct mount.

Korby Shimano dedykowane pod 10 i 11s mają mocowanie na 4 śruby. Zębatkę zwykle można zmienić w razie potrzeby.

Istotną informacją jest to do jakiego roweru i z jakim osprzętem chcesz taką korbę zamontować.

Pod 4 śruby, to za mało. Masz nowe xt pod 4 śruby i poprzednie, gdzie są zupełnie różne blaty.

Jeśli szukasz starego BCD 104 to od deore w górę jakakolwiek korba 2rz będzie ok.

Do tego dochodzi kwestia boost i bez boost. Jeśli masz rower boost to nie musisz kupować drożej korby boost. Może być po prostu 2rzędowa i też będzie ok.

Natomiast jeśli chodzi o różnicę 11 i 12 rz. Są różnią się blatami, kształtem zębów i BCD w przypadku schimano.

Łańcuch 12rz jest trochę węższy od 11rz i inaczej skonstruowany. W praktyce pomijalne, jeśli chodzi o blaty. Przy napędzie 1x coś tam możesz używać dowolnego blatu NW z dowolnym łańcuchem

9 godzin temu, bogus92 napisał:

Istotną informacją jest to do jakiego roweru i z jakim osprzętem chcesz taką korbę zamontować.

Merida big seven 900. Kaseta i przerzutka slx m7100 łańcuch kmc i nie mogę znaleźć jakiejś korby. Piasta tylna to 142x12

8 godzin temu, Mateusz30 napisał:

Do tego dochodzi kwestia boost i bez boost. Jeśli masz rower boost to nie musisz kupować drożej korby boost. Może być po prostu 2rzędowa i też będzie ok.

Mam 142x12 więc chyba nie boost. Wydawało mi się że jeśli mam nie boost to i korba nie bez boost. 

10 godzin temu, bogus92 napisał:

dedykowanej pod 12s raczej nie znajdziesz z mocowaniem zębatki na 4 śruby - wiodący producenci oferują mocowanie direct mount.

Korby Shimano dedykowane pod 10 i 11

A istnieje może zębatka direct Mount 38t?

• Mod Team

Czyli nie masz boost i taka też korbę mieć powinieneś.

Istnieje zębatka 38t direct mount.

Jeśli chcesz korbę do kompletu to proponował bym M7100 lub M6100, a do tego odpowiednia zębatka. Jeśli chodzi o 38T to takie ma np. Garbaruk: https://www.garbaruk.com/pl_PL/shimano-m7100-m8100-round.html?category=1.

Teraz, bogus92 napisał:

Czyli nie masz boost i taka też korbę mieć powinieneś.

Istnieje zębatka 38t direct mount.

Jeśli chcesz korbę do kompletu to proponował bym M7100 lub M6100, a do tego odpowiednia zębatka. Jeśli chodzi o 38T to takie ma np. Garbaruk: https://www.garbaruk.com/pl_PL/shimano-m7100-m8100-round.html?category=1.

Ta zębatka będzie kompatybilna z 1x12? Zauważyłem też że chyba te zębatki mają inne kształty otworów. Czy są jakieś standardy mocowania direct Mount? A i o co chodzi dokładniej z całą tą linią łańcucha bo czytam i nie mogę zrozumieć. Jak ją poprawnie ustawić? Ile powinna wynosić jej wartość? 

3 godziny temu, KSikorski napisał:

Dla osi 142x12 weź cokolwiek z linią łańcucha 50mm lub 52mm

Linie łańcucha ustawia się za pomocą korby tak? Będę potrzebował bawić się jakimiś podkładkami itd? Czy różne zębatki zmieniają jakoś tą linie? Bo widzę że niektóre mają offset taki inne taki. 

Tak pisze na innym forum 

,, Napęd musisz dopasować do standardu ramy. Jeśli masz boost to korba boost jeśli nie to bez boost''

,, Do tego dochodzi kwestia boost i bez boost. Jeśli masz rower boost to nie musisz kupować drożej korby boost' '

Coś się nie zgadza czy ogłupiałem 

• Mod Team

Powiem że nie wiem co autor miał na myśli.

Jednak należy wiedzieć że w większości korb da się wyregulować linie łańcucha odpowiednimi podkładkami i/lub zębatką, głównie tutaj chodzi o korby przerabiane z 2 lub 3 rzędowych na 1x. Korby dedykowane pod 1 blat tak jak Sram są takie same dla boost i non boost, a linię reguluje tylko odpowiednia zębatka albo tak jak w przypadku Shimano korba ma inne osadzenie zębatki i to właśnie na samych ramionach następuje "regulacja".

Jeśli masz rower bez boost, a taki masz to taką też korbę/zębatkę musisz mieć żeby wszystko było zgodnie ze sztuką.

• 3 tygodnie później...

52mm w Nowych 12 rzędowych Shimano obsługuje zarówno piasty boost 148 jak i 135/142. Korba z linią 56mm obsługuje boost z wyjątkowo szerokim tylnym trójkątem ramy.

Osobiście w jednym rowerze mam boost z linią 52mm i to działa prawidłowo, w drugim mam piastę 142 I zostawiłem korbę z napędu 11 rzędowego, nie widzę w ogóle powodu by odsuwać tarczę korby od ramy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...