Robur82 Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Poszukuję roweru elektrycznego dla żony z pełnym napędem elektrycznym, żona ma problem z kolanem i jak jej kolano zaszwankuje to nawet bezo oporu pedałów nie da rady jechać jest na rynku taki sprzęt gotowy do zakupu, który oprócz wspomagania elektrycznego pedałów może również jechać bez pedałowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doms Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 kupić możesz ale używanie takich rowerów (na drogach publicznych) jest nie zgodne z prawem bo to już wtedy nie są rowery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Ponieważ takie rowery są niezgodne z przepisami to podejrzewam że żaden sklep ich nie sprzedaje. Można kupić zestaw do konwersji roweru na elektryczny, są też ludzie takie usługi świadczące - tzn. przerabiające rowery tak że "gaz" jest regulowany manetką/dźwignią, jak w motocyklu czy hulajnodze elektrycznej. Szukałbym lokalnie. Niemniej jednak w przypadku jakiejkolwiek kolizji można sobie narobić kłopotów, z powodów wymienionych przez poprzednika. Pozostaje pojazd z napędem elektrycznym/spalinowym niebędący rowerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 4 godziny temu, Robur82 napisał: roweru elektrycznego To że to nie rower, to już ustalone. Poszukaj jeszcze czegoś na zasadzie pojazdów dla niepełnosprawnych. https://www.google.com/search?q=pojazd+elektryczny+dla+niepełnosprawnych&rlz=1C1AVFA_enPL929PL929&sxsrf=ALeKk01S3kjC0ZNpOzaoBzzpEOWbB3nAzw:1609708486392&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiTpZe014DuAhVqCRAIHaG4C3gQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1366&bih=568 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 To wszyscy z problematycznymi kolanami 15 godzin temu, Robur82 napisał: żona ma problem z kolanem i jak jej kolano zaszwankuje to nawet bezo oporu pedałów nie da rady jechać mają się przesiadać na takie pojazdy...? @MikeSkywalker dobrze pisze z tym, że na Allegro/OLX z pewnością znajdzie się coś pod wymagania autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 @chudzinki a to wszyscy z chorym kolanem muszą jeździć na rowerze zamiast wziąć się za leczenie? Ja np. udałem się do lekarza a potem na rehabilitację zamiast szukać motocykla udającego rower. 56 minut temu, chudzinki napisał: dobrze pisze z tym, że na Allegro/OLX z pewnością znajdzie się coś pod wymagania autora. Pewnie, wspierajmy kombinatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Ja wiem jak to się kończy taka jazda rowerem elektrycznym na którym niekoniecznie trzeba pedałować. Kończy się tak, że się nie pedałuje cały czas. I wtedy nie jest kwestią jak wrócić z wycieczki gdy kolano zaszwankuje, tylko jak wrócić z wycieczki gdy prądu braknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 (edytowane) 27 minut temu, m0d napisał: Pewnie, wspierajmy kombinatorów Ani nie popieram ani nie promuję (nie wrzuciłem żadnego linku), ale jak autor będzie chciał to i tak kupi . 27 minut temu, m0d napisał: zamiast wziąć się za leczenie? Szczególnie w dzisiejszych czasach... Przypomniał mi się daleki kuzyn - początkiem tamtego roku był na operacji kolana (nie wiem co dokładnie) i teraz ledwo chodzi. Wiem, że to pewnie błąd lekarza, ale teraz czeka na lepsze czasy... Teraz, abra napisał: I wtedy nie jest kwestią jak wrócić z wycieczki gdy kolano zaszwankuje, tylko jak wrócić z wycieczki gdy prądu braknie. A to już nie nasz problem . Edytowane 4 Stycznia 2021 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Tak jak koledzy napisali roweru samojezdnego nie kupisz bo to nie będzie już rower . Ale zestawy do konwersji są i firmy oferujące takie usługi też . A tak ogólnie . Zawsze byłem przeciwnikiem takich pojazdów choć legalnego e-bika w góry ( latka lecą ) mam . Jednak teraz gdy w miastach pojawiły się samojezdne hulajnogi , deskorolki i inne ,,kółka " zastanawiam się dlaczego rowerzyści mają być z tej samojezdności wykluczeni ? Wydaje mi się że w porównaniu do innych e pojazdów rower jest najłatwiejszy w prowadzeniu i najbardziej przewidywalny . Czyli najbezpieczniejszy . Byle prędkość i masa pojazdu nie były zbyt duże . O kulturze prowadzących nie wspomnę bo nie e rowerzyści też święci nie są . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Przerośniętej tkanki w kolanie nie da się leczyć - jedynie krojenie jeżeli przeszkadza ta niedogodność jedynie w jeździe na rowerze i chodzeniu po górach, to można z tym żyć Więc nie każdy jak nie musi leci odrazu na stół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jankos Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Zerknij na rowery Ecobike ,w niektórych modelach jest możliwość korzystania z manetki gazu. System Walk po odblokowaniu pozwala na rozpedzenie sie do 40km/h. https://www.olx.pl/d/oferta/rower-elektryczny-ecobike-rs-19-mtb-CID767-IDINBJv.html#acc2c1cc38;promoted W tym modelu jest na pewno taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UltimateAction Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 No tak, można znaleźć zestawy elektryczne z silnikiem na tylne koło, lub już gotowe rowery elektryczne...myślę, że w tej sytuacji wystarczy 1000-1500W z funkcją jazdy na manetce i będzie taki rowerek miał 40-50 km/h bez pedalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Marca 2021 Udostępnij Napisano 12 Marca 2021 Serio? Rowerek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 A tutaj taki ze sklepu z manetką, przynajmniej w opisie Ktoś coś wie na temat tego sprzętu? Rower elektryczny EcoBike Trafik Blue PRO 250 (560W) + bat. 10,4Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi