Mortyr01 Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Pierwszy raz biorę się za regulację hamulca tarczowego, z reguły używałem v-brake'ów. Posiadam hamulec tylny, mechaniczny Ahlonga z tarczą Tektro. Jest montowany do ramy za pomocą przejściówki (adaptera). Zgodnie z poradnikami z YT, ustawiłem hamulec względem klocków, aby nie obcierały i dokręciłem śruby adaptera. Potem przykręciłem i wyregulowałem ustawienie prawego klocka (patrząc z tyłu) za pomocą śruby imbusowej. Obecnie klocki nie obcierają i hamulec zakleszcza się w pełni przy prawie wciśniętej klamce (luz klamki od kierownicy na 1 cm). Mam jednak wrażenie, że klocek lewy zbytnio naciska na tarczę, którą nagina do środka przy hamowaniu. Czy to należy poprawić? Czy może wykrzywić tarczę? Mam problem z lewym klockiem, bo jest schowany w obudowie hamulca do momentu hamowania i nie ma śruby regulacyjnej, nie wiem jak zapewnić równą odległość klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Może to będzie dla ciebie pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 23 minuty temu, Mortyr01 napisał: nie wiem jak zapewnić równą odległość klocków. W tych hamulcach tylko jeden klocek pracuje, więc może zostać tak jak ustawiłeś. Czyli tarcza jak najbliżej prawego klocka(aby nie ocierał) i tak zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 W mechanikach zawsze tarcza będzie się nieco wyginała podczas hamowania, inaczej będzie tylko jeśli dwa tłoczki będą ruchome. Lewy klocek jeśli nie masz śruby regulacyjnej ustawiasz naciągiem linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elmapeto Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Wszystko jest ok. Nic z tarcza się stać nie powinno. Tak jak pisze wyżej @MikeSkywalker lewy ustawiasz naciągiem. Tak kojarzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi