mzm Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Hej. Doprowadzam do porządku kupiony używany rower. W korbie brakuje 1 z 5 śrub z kominem, mocujących blaty. Po rozkręceniu blatów okazało sie, że nie są to standardowo, wszędzie dostępne śruby o gwincie M8 i średnicy komina 10 mm, a śruby o gwincie M6 i średnicy komina 6 mm. Niestety, w internecie nie mogę takich znaleźć, a patrzyłem nawet (bardziej z ciekawości) na ebayu. Korba jest w dobrym stanie i chciałbym ją zachować - czy myślicie, że zastosowanie (w miejsce tej brakującej) zwykłej śruby M6 o odpowiedniej długości i z płaskim łbem oraz płaskiej nakrętki M6 po drugiej stronie będzie dobrym rozwiązaniem czy lepiej nie ryzykować i szukać nowej korby? Na mój gust, nie będzie super estetycznie, ale powinno działać i umożliwić normalne i bezpieczne użytkowanie korby, ale chętnie posłucham opinii osób bardziej doświadczonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Możesz tak zrobić pod warunkiem, że od strony wewnętrznej łańcuch przy zmianie przełożenia na korbie nie będzie zahaczał o łeb śruby/nakrętkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Teraz, mzm napisał: o gwincie M8 i średnicy komina 10 mm, a śruby o gwincie M6 i średnicy komina 6 mm Nie lepiej rozwiercić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Jedyna opcja jaka wydaje się sensowna to zastosowanie od środka korby nitonakrętki i dokręcenie płaską śrubą na zewnątrz. O taką nie powinno się nic zahaczać a nitonakrętka odstaje podobnie jak komin więc nie powinna utrudniać przechodzenia łańcucha. No i ładnie oprze się na krawędziach otworów w korbie/zębatce, bo to na tym opiera się zębatka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzm Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 1 godzinę temu, mzm napisał: Po rozkręceniu blatów okazało sie, że nie są to standardowo, wszędzie dostępne śruby o gwincie M8 i średnicy komina 10 mm, a śruby o gwincie M6 i średnicy komina 6 mm. średnicy komina 8 mm oczywiście*, poprawka Jeśli chodzi o nitonakrętkę: 1) Też o niej pomyślałem, tylko jak ją w sensownym sposób przytrzymać, żeby się nie obracała i żeby mocno dokręcić śrubę? Kominy mają specjalne wyżłobienia, które to umożliwiają. 2) Potrzebowałbym nitonakrętki M6. Te nitonakrętki M6, które widziałem, mają średnicę 9 mm, czyli nie wejdą. Spróbuję jutro pierwszego rozwiązania ze zwykłą śrubą i nakrętką, dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Co to za model korby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzm Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Thun Aero Coronado. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.