Skocz do zawartości

[korba] Wymiana korby na HT

pilotrc

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie w rowerze crossowym mam korbę 48/36/26 na octalinku i kasetę 10s 11-36. W ramach modyfikacji chcę wymienić korbę na 2-blata 36/26 (dużej tarczy praktycznie nie używam) i suport na MT800 albo budżetowy BB52. W przyszłości nie wykluczam przejścia na 11 rzędów z tyłu. Czy zakładając korbę M6000 jest szansa, że przednia zmieniarka zadziała poprawnie, czy raczej konieczna zmiana ? I w przypadku konieczności zmiany szukać do 10, czy 11s ? Teraz jest założona T610, prawdopodobnie wersja 3 czyli z kątem rury 63-66, z dolnym ciągiem linki. Z pomiarów wychodzi mi kąt podsiodłówki ok. 65 st. więc przerzutka MTB teoretycznie powinna być OK. Manetka ma przełącznik 2/3s więc tu problemu nie ma. Przy najbliższej zmianie łańcucha planuję dać od razu 11s. Alternatywą jest korba MT600 przeznaczona do napędu 11s.  Co będzie lepszym wyborem ?     

Przerzutkę musisz mieć 2x dopasowaną do korby. Na obecnej jest szansa, że jakoś działać będzie ale ze względu na profil łyżki nie da się jej poprawnie ustawić pod kątem dużego blatu 36 - będzie spadał łańcuch. Czy 11 czy 10s to zależy... ;) Jeśli planujesz przejście na 2x11 to kup 11s i taki też łańcuch. Zwróć uwagę czy w ogóle gdzieś kupisz jakąś przerzutkę przód 2x dla pojemności 10T z mocowaniem i ciągiem takim jaki wymusza twoja rama.

Korba M6000 ma system hollowtech, MT600 jak również wszystko niżej niż M6100 włącznie nie ma.

Z przerzutką tak właśnie chciałem zrobić czyli ograniczyć obecny, górny zakres do blatu 36 w nowej korbie, a dół przeregulować do 26. Regulacja na pewno będzie niezbędna z uwagi na inną linię łańcucha. Bardziej interesuje mnie czy przerzutka do łańcucha 10s będzie działała z węższym 11s. Liczę się z tym, że po zmianie korby może być konieczna wymiana FD. Tylko czy zakładając teraz nową, przystosowaną do 10s będzie później śmigała z 11s ? Dlatego na razie wolałbym zostawić dotychczas używaną aby nie zmieniać jej 2 razy.   

14 minut temu, pilotrc napisał:

aby nie zmieniać jej 2 razy. 

Zrobiłem dokładnie tak samo jak Ty chcesz. Wymieniłem przerzutkę z 3x na 2x dopiero po zmianie całości

Wychodzę założenia, że zawsze można spróbować, bo nawet jak nie podejdzie, to wtedy mogę wymienić

W 3x masz wyżłobienia dokładnie takie same jak w 2x, różnica to długość wózka, dlatego mówiłem o zostawieniu jej na tej samej wysokości.

25 minut temu, Accent_Szaj napisał:

W 3x masz wyżłobienia dokładnie takie same jak w 2x, różnica to długość wózka, dlatego mówiłem o zostawieniu jej na tej samej wysokości.

Ustawienie na wysokość jak dla blatu 48 jest logiczne i inaczej się nie da bo prowadnik zaczepi o ramę. Poskładam, ustawię i zobaczymy czy zadziała. A zanim zmontuję do kupy to może zdecyduję się czy zostawić 10s, czy jednak 11s i wtedy problem sam się rozwiąże :D  

• 2 tygodnie później...

Rama dostała łożyska MT800. Co do korby to rozważałem SLX M7000 albo MT600 i jednak pójdzie MT600 jako opcja tańsza, chyba niewiele gorsza, jedynie ciut cięższa. Pytanie czy oś korby może wchodzić w nowe łożyska z dużym oporem ? Próbowałem ręką ale nie da się wcisnąć. Na filmach widziałem, że wchodzi po uderzeniu ręku ale tu nie bardzo. Użyć gumowego młotka, czy coś jest nie tak ? Pytanie może dla niektórych śmieszne ale do tej pory miałem octalinka i tam radziłem sobie bez problemów, a HT jest dla mnie nowością. Poza tym jedzie przerzutka RD-M5120 więc chyba będzie przejście na 11s.

Kompletny napęd miałby wyglądać tak: manetki M5100, przerzutka tył M5120, przód SLX M7025L lub Deore M6025L (do 10s), kaseta M5100 11-42, korba MT600 i łańcuch KMC X11. Niestety w grupie Deore 5100 nie ma przedniej zmieniarki na obejmę i z dolnym ciągiem więc musi być z innej grupy. Podobno ta od 10s ma działać poprawnie więc może będzie Deorka. 

Opcja to kaseta M4100 11-42 i pozostanie przy napędzie 2x10. Odpada wtedy zmiana manetek. Tylko mam obawy co do stopniowania bo zamiast 15-17-19-21 jest 15-18-21, a często używam właśnie tych brakujących. Przejmować się tą "dziurą" w stopniowaniu czy nie ? 

Czy jest szansa, że M5120 obsłuży kasetę 11-36 (taką mam obecnie), czy lepiej od razu dać 11-42 ?  

10 godzin temu, pilotrc napisał:

Tylko mam obawy co do stopniowania bo zamiast 15-17-19-21 jest 15-18-21, a często używam właśnie tych brakujących. Przejmować się tą "dziurą" w stopniowaniu czy nie ? 

Przejmować  się  nie musisz ale będziesz musiał się przyzwyczaić, mam w jednym z rowerów kasetę z układem zębatek 15, 18, 21 i drugi raz nie kupił bym kasety z takim stopniowaniem, tylko dlatego że jeżdżę na wysokiej kadencji w 90-95 obr. to niespecjalnie mi to przeszkadza.

8 godzin temu, leejoonidas napisał:

mam w jednym z rowerów kasetę z układem zębatek 15, 18, 21 i drugi raz nie kupił bym kasety z takim stopniowaniem, tylko dlatego że jeżdżę na wysokiej kadencji w 90-95 obr. to niespecjalnie mi to przeszkadza.

A jaki jest związek z kadencją ? 

Godzinę temu, bogus92 napisał:

Według Shimano będą z tym problemy. Dane techniczne podają, że największa zębatka kasety nie powinna być mniejsza niż 42T.

Jak byłoby w praktyce ciężko powiedzieć.

Tylko, że wg Shimano często nie ma prawa działać, a w praktyce śmiga aż miło :) Różnica między 11-36 i 11-42 jest spora więc może być różnie. Pewnie założę na razie stary napęd (poza korbą), powoli skompletuję klamoty do 11s i wtedy zmienię.

10 godzin temu, wkg napisał:

... za duże dziury są złe niezależnie od kadencji.

Też tak mi się wydaje. Szczególnie jak dziury są w przełożeniach, które były używane wcześniej. Czyli rozwiązaniem jest zmiana napędu na 2x11s :)

1 godzinę temu, Huberto20 napisał:

Do kasety 11 36 polecam XT m786...

Przerzutka już jedzie RD-M5120 i pewnie taka zostanie. Albo zadziała z kasetą 11-36, albo wymienię na 11-42 11s.

Wózek przerzutki chyba i tak mam krzywy więc pasuje zmienić, łańcuch i kaseta też jakiś przebieg mają więc jest okazja odświeżyć napęd. A zakładając kasetę 11s mam możliwość wymiany pojedynczych koronek, a nie całej kasety jak obecnie.  

1 godzinę temu, Huberto20 napisał:

I do tej korby polecam sobie jakoś okleić jej ramiona bo po kilku miesiącach jazdy widać już lekkie starcia napisu shimano 

Chyba taki efekt jest przy każdej korbie. Przynajmniej moja stara jest trochę poobcierana. Oklejanie nie ma tu większego sensu - się używa to się zużywa :)

• 1 miesiąc temu...

Wracając do tematu.

Założyłem korbę MT600 36/26, suport MT800, przerzutkę z przodu XT 8025 i łańcuch KMC 11s. Pozostałe klamoty na razie zostały bez zmian czyli z tyłu 10s. I mam mały problem z regulacją przedniej zmieniarki. Jak ustawię na najtwardszym (36/11), że jest OK to na najbardziej miękkim (26/36) zewnętrzne ogniwa łańcucha lekko trą po wózku przerzutki. Z kolej jak ustawię dobrze dla miękkiego to sytuacja z ocieraniem jest przy najbardziej twardym. Starałem się wyregulować bardzo dokładnie ale nie wychodzi. Nie pomaga przesunięcie przerzutki lekko do góry ani delikatny obrót na rurze. Wygląda to tak, jakby wózek był lekko za wąski albo skok manetki ciut za mały. Jak docisnę dźwignię manetki to wózek przesuwa się minimalnie i nic nie ociera. W skrajnych ustalonych jest jak opisałem wyżej. Manetka M610 przełączona na 2s. Zakładając kasetę 11s, która jest lekko szersza od 10s przypuszczalnie byłoby jeszcze gorzej.  

Ma ktoś pomysł co może być nie tak ??? 

Przełóż jedną podkładkę z prawej strony na lewą. ( podkładkę między miską suportu a ramą ) Oczywiście jeśli nie pomaga zwykła regulacja bo powinieneś móc to wyregulowac z linią łańcucha 48,8 . Korba to fc-mt600-2 czy b2?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...