NoPerfect Napisano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Witam, z racji że kończy mi się powoli kaseta (hg41 11-32) poszukuję nowego zestawu kaseta + łańcuch. Szukam czegoś na 8rz, czegoś wytrzymałego (bardziej niż hg41) oraz nie za fortunę. Co możecie za zestaw zaproponować? Oraz kolejne pytanie, praktycznie nie używam przełożeń 32/28 czy warto się pchać w kasetę 11-28 czy lepiej na wszelki wypadek kupić 11-32 aby gdzieś podjechać pod stromą górkę? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Accent_Szaj Napisano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 2 minuty temu, NoPerfect napisał: (hg41 11-32) MTB czy szosa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Trudno zaproponować coś powyżej hg41 na 8s z nowych kaset. Ona i tak jest niezła w relacji do ceny. Możesz do niej śmiało wziąć dobry łańcuch 9s, np. kmc x9. Odnośnie do zakresu, to zależy, jaką masz korbę (czy 3s czy jendoblat) oraz, jakie masz górki. Jeżeli korba 3s z młynkiem 22t, to i na 11-28 podjedziesz pod duże stromizny. Jest jeszcze 11-30 8s, miałem taką kiedyś na korbie 3s. Mieszkam w terenie górzystym, była bardzo dobra. Ale zajechałem ten napęd tragicznymi łańcuchami hg40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sk27 Napisano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Najwyższy aktualnie produkowany model 8 rzędowy od Shimano to jest cs-hg51. Różnica w cenie wynosi mniej niż 10 zł. Możesz wybrać zakres 11-30, jeśli się wahasz pomiędzy 28/32. Sam mam cs-hg41 i jestem zadowolony, po 4000 km przyjęła mi nowy łańcuch. Wcześniej miałem podstawowy model cs-hg200 i ta kaseta szybciej się zużyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Kaseta Shimano CS-HG41 lub HG51. Łańcuch KMC X9 lub KMC X8 dedykowany do napędu 8 rzędowego. Stopniowanie kasety zależy tylko od twoich potrzeb i po części jest uzależniona od tylnej przerzutki, jej pojemności i obsługiwanych zębatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Za długowieczność kasety w 75% odpowiada łańcuch. Poza tym jeśli o shimano chodzi to było to już wałkowane po wielokroć a nawet prowadzono badania twardości... cena nie wpływa na trwałość. Polecam brać hg41/51 i zainwestować w 2 porządne łańcuchy. Do napędów 8s np. KMC X8.99 (w pełni niklowany i bardzo trwały). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.