Skocz do zawartości

[Tylna] m591 na m592

macca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

na początek:

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! 

czy mogę bez problemu założyć do mojego trekkinga hercules avanos deore, zamienić przerzutkę, obecna m591 wymiana na m592, kaseta 9 rzędów, bardzo dziękuję za odpowiedź. 

• Mod Team
Napisano

Bez problemu możesz zastąpić M591 modelem M592. Pamiętaj tylko, że kaseta nie powinna na największej zębatce mieć mniej niż 32 zęby - poniżej tego poziomu jakość zmiany przełożeń spada w przypadku przerzutek typu Shadow.

Napisano

byłem sprawdzić, ma 32  największa w kasecie, kupuję, 

Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie! 

Napisano
1 godzinę temu, bogus92 napisał:

Bez problemu możesz zastąpić M591 modelem M592. Pamiętaj tylko, że kaseta nie powinna na największej zębatce mieć mniej niż 32 zęby - poniżej tego poziomu jakość zmiany przełożeń spada w przypadku przerzutek typu Shadow.

a jaki łańcuch shimano do tego zakupić? z góry dziękuję 

Napisano

Podstawowym 9 rzędowym łańcuchem shimano jest CN-HG 53 . I to jest dobry łańcuch . Teoretycznie łańcuch powinieneś dobrać do kasety .  Do Deore  53 , do SLX 73 , do Xt 93 . Tzn kiedyś tak było . Teraz 9 rzędowe kasety są już chyba w altusie . Co do różnic w trwałości łańcuchów też trudno znaleźć jednoznaczne opinie .

Ja zaproponuje sprawdzone , trwałe , tanie ( choć z tym różnie może być bo ceny w niektórych sklepach powariowały ) i wygodne ( spinka ) rozwiązanie - łańcuch KMC z serii X9 .

Aha , oczywiście wiesz że planując zmianę łańcucha trzeba przyjrzeć się kasecie . Jeśli jest zużyta , jeśli długo jeździłeś na rozciągniętym łańcuchu to nowego może nie przyjąć .

• Mod Team
Napisano
2 godziny temu, macca napisał:

a jaki łańcuch shimano do tego zakupić? z góry dziękuję 

Do zestawu najlepiej nieśmiertelny KMC X9, oczywiście jeśli kaseta jest w złym stanie to ja także należy wymienić.

Napisano
4 godziny temu, macca napisał:

do mojego trekkinga hercules avanos deore, zamienić przerzutkę, obecna m591 wymiana na m592

Bardziej pytanie po co? Różnica niewielka, poza budową(592 shadow). Obie przerzutki są bardzo dobre.

2 godziny temu, macca napisał:

jaki łańcuch shimano do tego zakupić?

Najlepiej wybrać najwyższy z Shimano, bo różnica cenowa altus vs XT jest niewielka, a XT jest bardzo fajnie powycinany.

Dodatkową informacją jest to, że łańcuchy 10s lepiej pracują na 9s ;) 

Natomiast jak masz wyższy budżet, to świetnymi łańcuchami są Connex 9sX(bądź 10sX)

Napisano

Glupot nie piszcie. Lancuch xt niczym od deore sie nie rozni poza powłoką.  Tak samo badziewny jest. Kup kmc x9 ( dowolny )Tak samo ze 10 rz pracuje lepiej od 9 rz. Nieprawda.  Co do przerzutki to zostalbym przy 591. Juz na pewno do trekinga. 

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

pracuje lepiej od 9 rz. Nieprawda.

Dlaczego mówisz że to nieprawda? Płynniej przerzuca biegi, nie zużywa tak kasety, jak i łańcucha, więc to najszczersza prawda. 

Teraz, SoloTM napisał:

Kup kmc x9

To prawda, są dobre.

Napisano
49 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Dlaczego mówisz że to nieprawda? Płynniej przerzuca biegi, nie zużywa tak kasety, jak i łańcucha, więc to najszczersza prawda. 

To jest czysta bzdura. Powiem więcej skad sie ten mit wziął. Mianowicie do 10rz kaset ludzie stosowali łańcuchy 11sp bo Shimano( większość ) 10 rz łańcuchow to byla i jest porażka. No to wpadł jeden z drugim na świetny pomysł, że do napędów x dac łańcuch  1 rząd wiekszy. 

Napisano

Panowie dziękuję za odpowiedź, a czy ten model korby będzie odpowiedni do przerzutki m592, myślę o fc t6010, czy będzie ok na kasecie 9 rzędów? 

Dziękuję serdecznie! 

Napisano
6 godzin temu, Elmapeto napisał:

Po co ta zmiana z 591 na 2? Jaka będzie różnica?

część, tak uderzyłem przerzutką ze się zgięła i nie pracuje jak powinna po wyprostowaniu

Napisano
19 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

To słuszna wymiana :D 

ha, ha, ha,  nie nadaje się do użytkowania 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...