Skocz do zawartości

[kompatybilność napędu] shimano

Amarider

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Amarider napisał:

przerzutkę i łańcuch 11 rzędowy?

Możesz bez problemu tak zrobić. Ba, nawet łańcuch 11s będzie działał lepiej na 10s

jakiś ciekawszych przerzutek 10 rzędowych

Jaką masz teraz?

Przecież jset M6000SGS(11-36) i M7000 10s one są bardzo dobrymi przerzutkami.

Czy mógł bym założyć przerzutkę i łańcuch 11 rzędowy? Korba 40/30/22 kaseta 11/36

Wybór korby  i kasety moim zdaniem doskonały - jeżeli nie chcesz 1x. Podjedziesz na tym wszystko, dokręcisz na zjazdach a w terenie na 30 praktycznie nie musisz używać przedniej przerzutki. Co do łańcucha - używałbym jednak 10rz. Dwa lata temu jechałem na 4 łańcuchy - 2 10rz i 2 11rz. Te 11 rz chyba jednak szybciej się wyciągały. Łańcuchy KMC

https://www.bike-discount.de/en/buy/kmc-x10el-10-speed-chain-798760 lub budżetowo:

https://www.bike-discount.de/en/buy/kmc-x10-10-speed-chain-1020394

Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Jaką masz teraz?

Alivio rd m4000 

7 godzin temu, bogus92 napisał:

Jaki masz budżet? Dlaczego 3x10? Szedłbym raczej w 2x11 bo wybór części jest zdecydowanie większy.

Budżet Ok 1300 zł. Zdecydowałem się na 3x10 ponieważ miałem okazję przejechać się na korbie 2 rzędowej i brakowało mi twardszych przełożeń 

Ja co prawda też zawsze broniłem napędów 3x.... za ich uniwersalność i duży zakres ale .....  kiedyś na górskiej ( ale łatwej ) wycieczce dla próby używałem tylko środkowej tarczy korby ( 32 ) i całej kasety ( 9s ) . Dało się . Teraz po sezonie też jeżdżę tylko na tarczy 32 i jest ok . Fakt że powyżej 25 -26 km/h się nie rozpędzam ale to można kadencją trochę naciągnąć . Gdybym teraz zmieniał napęd to poszedł bym w 2x...  . I pewnie w kombinację 22-36 albo 24-38 . Do tego kasetę 9s 11-34 albo 10s 11-36 .

Mówię oczywiście o napędzie do roweru MTB czy ogólnie terenowego .

14 minut temu, WaGiant napisał:

I pewnie w kombinację 22-36 albo 24-38 . Do tego kasetę 9s 11-34 albo 10s 11-36

Trochę duże przeskoki. Teraz bym dla napędu 2x wybrał przód 26-36 lub 26-38 i kasetę 11-42 w napędzie jedenastkowym. Dla dziesiątkowego tak jak pisałem 3x. 

Ale tylko dlatego, że czasem wyskoczę w góry i to wcale nie takie łatwe. 

10 minut temu, wkg napisał:

2x wybrał przód 26-36 lub 26-38 i kasetę 11-42

Przy 14T przeskoku z przodu trzeba kombinować z przerzutką (nie każda podejdzie)

Dlatego ja bym polecał dla @Amarider 

38/28 i 11-42(40) ja w tej kombinacji (38-11)Vmax miałem około 60Km/h i nie było góry(28-42) pod którą bym nie podjechał ;) 

2 minuty temu, SoloTM napisał:

38/11 i 60kmh. Chlopie, tu nie forum szajbajka zeby bzdury pisac. 

Dlaczego ? Ja mam max około 65 na długich zjazdach (Salmopol). Na 38/11. Wiem, trochę to niskie ale lubię dokręcić :)

2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

38/28 i 11-42(40) ja w tej kombinacji (38-11)Vmax miałem około 60Km/h i nie było góry(28-42) pod którą bym nie podjechał ;) 

28/42 to tyle co 24/36. Przy tym przełożeniu przy długich podjazdach (kilkaset m vert) czy pod koniec dnia w górach chciałbym mieć do dyspozycji jeszcze jeden bardziej miękki bieg.  Daję radę ale czasem na styk. No, ale ja jestem z Mazowsza :)

2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Przy 14T przeskoku z przodu trzeba kombinować z przerzutką (nie każda podejdzie)

Mam XT 781 + SLS 676 i ogarniają nawet  22-38. Od przeszło 25 tkm.

Teraz, wkg napisał:

Ja mam max około 65 na długich zjazdach

No szacun :D, ja teraz zmieniłem na 10-45(12s) i na razie Vmax nie mam

Teraz, wkg napisał:

pod koniec dnia w górach chciałbym mieć do dyspozycji jeszcze jeden bardziej miękki bieg.

Hehe, mam to samo :D, podjadę pod każdą górę, ale pod koniec dnia :sweat:.

Przy przesiadce z 3x na 2x trzeba pójść na jakiś kompromis. Dlatego nie mogę przeboleć wymierania napędów 2x,3x

Teraz, wkg napisał:

Mam XT 781 + SLS 676

Tak, ale coraz trudniej je dorwać

@wkgOd razu kuknąłem na twoją maszynę. Też mam Kellys'a :D

Kontynuując dyskusję nie całkiem na temat zapytam dlaczego korba 24-38 miała by być taka wredna ? Skoro są takie korby na rynku to chyba są użyteczne i są odpowiednie do nich przerzutki . Np https://www.rowerowy.pl/korba-deore-xt-10-175-3824-hollowt.html

Zdaje się że Giant w swoich rowerach stosuje korby ( nie shimano ) o takim albo 22-36 stopniowaniu .

I jeszcze pytanie o krzyżowanie łańcucha . Różne opinie czytałem , albo że cały zakres kasety jest dostępny na obu tarczach albo że jednak skrajne , lub 2-3 skrajne zębatki kasety należy pomijać .

To było tu dyskutowane. Dosyć gorąco. W skrócie - duży skok przełożeń i brak najczęściej stosowanego w MTB blatu 30 co w pewnych warunkach (teren) zmusza do niepotrzebnego, częstego użycia przedniej zmieniarki. Mniejszy zakres przełożeń niż 3x. Mam taką i stąd moja opinia. Można z tym żyć ale są lepsze napędy.

Wszystkie koronki dostępne na obu blatach choć oczywiście opory tarcia rosną.   

Jak dla mnie ( teoretycznie ) to wygląda ok . Jeśli cały zakres  kasety jest dostępny albo nawet bez skrajnych przełożeń to w górach 22 -24 , poza 36-38 . Mówię o napędzie 2x10 .  Dla mnie przełożenie  30 - 36  (0,83) na wielu długich podjazdach będzie za twarde .

???? co nie tak ? W napędzie 3x...  na podjazdach stosuję ( i chyba nie tylko ja ) na korbie 22 , na kasecie w zależności od potrzeba do 34 . Czyli max przełożenie to 0,64 . Standardem w rowerach 26" były korby 22-32-44 i kasety 11-32 . Czyli max przełożenie 0,68 .  Teraz ludziom sił przybyło ? No ale to już zupełnie nie na temat .

6 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Ja mam 28/38 i jest idealnie :D

A patrzyłeś na te o których pisałem?

Tak patrzyłem. M7000 z tego co mi się wydaje jest chyba pod 11 rzędów ale mogę się mylić i trudno z jej dostępnością. M6000 wygląda naprawdę dobrze. Czy wyczuje znaczną różnicę między m6000, a m7000? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...