ko17 Napisano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Witam jakiś czas temu kupiłem rower i jest tam damper fox dhx 3.0 , jest to mój pierwszy rower full i na temat damperów jestem zielony....Ogólnie jego prace oceniam na dobrą , ale niestety jest na moją wagę za miękki , duży sag koło 1/3 skoku przy 200psi ,ale nie to jest istotne w nim jest sprężyna 500x2.80 więc stwierdziłem że muszę zaopatrzyć się w twardszą i kupiłem 700x2.80 no i niestety nie mogę jej założyć jest o pół tora zwoia wyższa i nie mogę założyć tego dekielka blokującego sprężynę. I tu moje pytanie czy ja kupiłem sprężynę nie od takiego dampera ? czy jest jakiś patent że by ją tam założyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Nie jestem specem od damperów, ale twardości sprężyny nie zmienia się jej długością .. Sprężyna ma określoną twardość oraz skok i po tym dobierasz. Jeżeli nie możesz oddać, a kupiłeś odpowiednią, ale różniącą się tylko długością to proponuję skrócić do wymaganej długości. Chyba dobrze rozumuję? Ktoś mnie poprawi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 https://rowerowy.com/sklep/czesci/dampery/sprezyna/prod/fox-spring dobierasz twardszą czyli w Twoim przypadku 3,25x500 (300 lbs) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ko17 Napisano 31 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 no możliwości oddania nie mam,jasne że mógł bym ją skrócić tylko zakończenie sprężyny będzie inne niż zakończenie takie jak jest w oryginale....dzięki Ador za tego linka,jednak postanowiłem założyć tą sprężynę bez jej docinania....potrzebuje jeszcze jednej osoby bo samemu to się nie da ,ja jak sam próbowałem ten ''dekielek'' wsadzić to mimo to że ugiąłem lekko sprężynę to i tak brakuje mi pół centymetra ze by go tam wsadzić , myślę ze z powodzeniem w dwie osoby da się ją tam z tym dekielkiem wsadzić i będzie git...Dzięki za zainteresowanie tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekhs Napisano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 jaka jest długość i skok dampera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ko17 Napisano 31 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 nie wiem odkąd dokąd się mierzy jeżeli chodzi o całość od śruby do śruby to ma 22cm a ten tłok co jest w środku ma 7cm . sprężyna ma 14cm a ta co chcę ją wsadzić 16,5cm przepraszam że piszę jak laik,ale tak jest kompletnie temat damperów jest mi obcy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ko17 Napisano 31 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 znalazłem opis tego dampera : TŁUMIKFOX DHX 3.0 Długość/skok: 200/50mm System: stalowa sprężyna 550x2,35 Tłumienie: ProPedal(fabrycznie ustawiony) Regulacja: twardości, tłumienia odbicia BOOST VALVE RANGE: 125-200 PSI Tulejki montażowe w zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Nie wciskaj tej sprężyny na siłę, bo jeszcze uszkodzisz amortyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ko17 Napisano 1 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 (edytowane) to jest tak że sprężyna wchodzi bez problemu,tylko ona jest wyższa od starej i tego dekielka blokującego sprężyne nie da się przez to włożyć ,jak ją bym jakimś cudem ścisną to bym ten dekielek blokujący założył... jest plan taki że by użyć ściągacza do łożysk,ale nie wiem czy to się uda.... Edytowane 1 Stycznia 2021 przez ko17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Nie wiem, czy ten element trzymający sprężynę wytrzyma na dłuższą metę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekhs Napisano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 (edytowane) Możesz spróbować ścisnąć lekko sprężynę w imadle i założyć sporo opasek zaciskowych. Po założeniu upewnij się, że sprężyna nie jest ściśnięta przy rozkręconym pokrętle Edytowane 1 Stycznia 2021 przez arekhs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ko17 Napisano 1 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 (edytowane) to jest nie głupi pomysł ,dzięki.... pół centa brakuję że bym ten dekielek wsuną , myślę że to może się udać Edytowane 1 Stycznia 2021 przez ko17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Przecież dzisiaj 1 styczeń, a nie kwiecień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekhs Napisano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 W dniu 31.12.2020 o 10:13, chudzinki napisał: Nie jestem specem od damperów, ale twardości sprężyny nie zmienia się jej długością .. Sprężyna ma określoną twardość oraz skok i po tym dobierasz. Jeżeli nie możesz oddać, a kupiłeś odpowiednią, ale różniącą się tylko długością to proponuję skrócić do wymaganej długości. Chyba dobrze rozumuję? Ktoś mnie poprawi? Ja cię poprawię, skracając sprężynę zmienisz jej twardość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ko17 Napisano 1 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 nie no skracanie nie wchodzi w grę ,takiej opcji nawet nie brałem pod uwagę ,napisałem tu na forum o poradę jak ją tam założyć i ją dostałem ,myślę ze to może przynieść oczekiwany efekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 1 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 (edytowane) W dniu 31.12.2020 o 11:51, Ador napisał: https://rowerowy.com/sklep/czesci/dampery/sprezyna/prod/fox-spring dobierasz twardszą czyli w Twoim przypadku 3,25x500 (300 lbs) @Ador, wiem, że autor pewnie zepnie trytytkami zbyt długą sprężynę, powodując, że będzie jak to twierdzą "twardsza" i we dwóch ją wcisną, ale ja z ciekawości troszkę się tematem zainteresowałem (może mi się kiedyś przydać ) i mam pytanie: czy na pewno polecasz właściwą sprężynę? Nie powinno to być coś z tego https://www.bikester.pl/fox-racing-shox-steel-spring-oe35mm-1050680.html np. 700x2.8? Powtarzam - pytam dla pogłębienia wiedzy, bo tych oznaczeń nie ogarniam. Edytowane 1 Stycznia 2021 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ko17 Napisano 1 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Teraz, chudzinki napisał: @Ador, wiem, że autor pewnie zepnie trytytkami zbyt długą sprężynę, powodując, że będzie jak to twierdzą "twardsza" i we dwóch ją wcisną, ale ja z ciekawości troszkę się tematem zainteresowałem (może mi się kiedyś przydać ) i mam pytanie: czy na pewno polecasz właściwą sprężynę? Nie powinno to być coś z tego https://www.bikester.pl/fox-racing-shox-steel-spring-oe35mm-1050680.html np. 700x28? Powtarzam - pytam dla pogłębienia wiedzy, bo tych oznaczeń nie ogarniam. chudzinki przeczytaj o co mi chodzi jeszcze raz,tym razem ze zrozumieniem.... czy tam jest coś o spinaniu sprężyny trytytkami ze by była twardsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ko17 Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Pomysł z imadłem i opaskami zaciskowymi okazał się szczałem w dziesiątkę dzięki za podpowiedz kolego arekhs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 5 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 W dniu 3.01.2021 o 12:46, ko17 napisał: szczałem w dziesiątkę omg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ko17 Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 12 godzin temu, mrmorty napisał: omg... Przepraszam panie moderatorze , wiadomo miało być ''strzał'' to z pośpiechu.... poprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi