abdesign Napisano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Cześć, Szukam sterów o jak najniższej wysokości komina - coś co jest takie FSA jak na tej fotce... Albo te Deda z odnośnika. https://wertykal.com/pl/p/Deda-stery-IN-5-1-181.5-ACB-Alloy-czarne/6126?gclid=EAIaIQobChMIjua9tYHf7QIVjLmyCh3uzw8-EAQYAyABEgKPevD_BwE Może ktoś bawił się w obniżanie kokpitu i ma inną propozycję. Priorytety dość oczywiste - nisko, lekko, trwale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 https://sklep.token-polska.pl/stery-tk035a-p-115.html Lubie tokena za te rysunki techniczne z plenym wymiarowaniem :> od razu wiadomens czy beda to takie jak trzeba. ew takei cuś jak ma byc nisko https://sklep.token-polska.pl/pro-set-tk073u-tbt-p-371.html Tylko trza sie doklikac czy pasuje itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 21 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 @cinol123 Dzięki, że też o tym nie pomyślałem, dodaję do listy wartych kupienia... Token'a tyle, że integry to montowałem w Milano 72 ze 3 tygodnie temu, teraz potrzebuje do Blockhaus'a 67 a do Cuba Attaina właśnie półintegry. Tylko jak już to te drugie wchodzą w grę. Zdziwiona Edyta: grzebiąc dalej i przeszukując znanych mi producentów trafiłem na Cane Creek SlamSet... no i jak przyszło już do sprawdzania dostępności to się nadziałem przypadkiem na to: https://pl.aliexpress.com/item/32496279391.html - i oczy mi krwawią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Kiedys byl model Octane One Warp 1, teraz nazywa sie chyba NS Bikes. Niski dekielek i nic wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 21 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Ciekawe, ale ciut mało szosowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Co do Tokena, to mam je u siebie. Pokrywa niska nie jest, a i sama miska wystaje bardzo mocno ponad glowke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 To nie FSA, ale mam taka niską górę w sterach Nexelo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 21 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Oj to że jest takich sporo to wiem. Ale ja bym chciał z "turdefransu" A tak serio to po prostu, poza tym że mają być trwałe, to mają być też b.lekkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 17 godzin temu, abdesign napisał: przeszukując znanych mi producentów trafiłem na Cane Creek hehe, niektore ze sterow maja absurdalne ceny, ...cane creek ...jak widze stery za ponad 300pln to szybko zamykam :> wogole cezko mi sie przelamac i zaplacic wiecej niz 100pln za dwa lozyska, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Tez tak uwazam. Cane Creek jest dosc drogi, ale sa drozsze. Chociaz nie do konca wiem po co je kupowac. Jezeli chodzi o Tokena, to sa tam dodatkowe uszczelnienia i za to warto doplacic. Gdyby to byly same lozyska, to cena 160 zl byla by nieco za wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 23 minuty temu, cinol123 napisał: hehe, niektore ze sterow maja absurdalne ceny, ...cane creek zeby to jeszcze faktyczna jakość za tym szła CC40, które kupiłem miały owalne miski, w łożyskach smar zrobił się błyskawicznie czarny, ale od początku był jakiś chłamowaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Ja powiem szczerze, niektore niszowe marki ..potrafia zrobic super stery... nie wiem kto robi np stery dla Stevensa ..ale mam ich ziomowy rower, ktory jezdz tylko w deszczu,zimie syfie..zepsul sie w nim ostatecznie widelec, rozebralem to po raz pierwszy, bo zimowki nie tykam, ma jezdzic az cos zdechnie.. Po tych 2 latach zajrzalem po raz pierwszy do srodka, spodziewalem sie rdzawego dzemu ... a tam szok. czysto i sucho, smar tez nienajgorszy, a rower naprawde nie mial lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 No tak są i Chris Kingi... a "cane creeki" od których zeza dostałem to sobie wejdźcie i zobaczcie co jest w tym chińskim linku Ale tam do rzeczy całe wyzwanie polega na zgubieniu ~3cm. To ja się nie mam jak wdawać w niuanse czy coś kosztuje 100 czy 250zł... chociaż zdanie mam dokładnie takie samo 100zł na dwa łożyska to w sam raz - reszta to wyrzucone pieniądze. To do nowego roweru córki, która tam jest poustawiana na obecnych rowerach tak jak trzeba i Jej podstawowy rower (upraszczając chodzi tylko o wysokość kokpitu) ma widelec 365mm główkę ramy już z kompletem sterowym 130mm uzupełnia to mostek 110mm -8 stopni i tak jest dobrze. Nowy rower ma widelec... 375mm główkę ramy bez sterów 130mm no i tam stery FSA 20mm - mam do zrzucenia 3cm... więc takie np. tokeny (ponoć są w bikestacji...) które mają top 4,5mm a całej wysokości 5,5mm dają nadzieję że znajdę jakiś mostek pokroju -20 którym zrobię taką geometrię jak chcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 To moze niski mostek FSA SLK -20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Co to za stery co mają 20mm wysokości? Takie z top-capem w postaci stożka? Jak jesteś uparty, to można po prostu bez top-capa jeździć, mostek prosto na pierścieniu centrujacym osadzić. W wersji bardziej szlachetnej można top cap stoczyć tak, aby wchodził w górną miskę sterów - wtedy wysokość redukuje się do ~4mm, czyli w sumie tyle, ile same miski z ramy wystają. Swego czasu nawet zrobiłem sobie taki, bo miałem amor z deficytem sterówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Teraz, skom25 napisał: To moze niski mostek FSA SLK -20? tez nieglupi pomysl ... tylko chyba nizszy mostek to troche mneij sztywnosci, ale jak dla dziewczyny ... ile mozna na nim urwac ? 5mm ? Deda superzero tez sa chudsze ale o cale 3mm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Teraz, uzurpator napisał: Co to za stery co mają 20mm wysokości? Takie z top-capem w postaci stożka? Jak jesteś uparty, to można po prostu bez top-capa jeździć, mostek prosto na pierścieniu centrujacym osadzić. W wersji bardziej szlachetnej można top cap stoczyć tak, aby wchodził w górną miskę sterów Tak standardowe stery od FSA z wysokim kominem, nie nadają się żeby jeździć z nimi bez topu, mostek raczej nie przykryłby łożyska szczelnie. Poza tym to są "takie se" stery i tak ich nie chcę - więc jak już kupię a kupię to nie będę się bawił w cięcie komina tylko wezmę najniższy z możliwych. Chociaż sam pomysł ciekawy. Mostek to odrębna kwestia... i akurat Deda (tyle że ona ma -8) to tam teraz siedzi... No ale jak mówiłem trzech centów to nie zdejmę jednym ruchem muszę i mostek i stery zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 16 minut temu, cinol123 napisał: ile mozna na nim urwac Na mostku 90mm -17st w stosunku do standardu -6st, zyskujesz jedna podkładkę 10mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Teraz, abdesign napisał: Tak standardowe stery od FSA z wysokim kominem, nie nadają się żeby jeździć z nimi bez topu, mostek raczej nie przykryłby łożyska szczelnie. Nie musi przykrywać szczelnie. Bo i tak tego nie robi. Poza tym łożysko ma swoją własną uszczelkę a na górne i tak specjalnie nic nie leci. Na czym polega "ne tegość" sterów? Brak splendoru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Teraz, uzurpator napisał: Nie musi przykrywać szczelnie. Bo i tak tego nie robi. Poza tym łożysko ma swoją własną uszczelkę a na górne i tak specjalnie nic nie leci. Dla mnie takie rzeczy sa nieakceptowalne...ma byc dobrze pid kazdym wzgledem lacznie z wizualnym ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Teraz, abdesign napisał: nie nadają się żeby jeździć z nimi bez topu Chyba większość sterów tak ma Patent bardzo często spotykany u rajderów w XC, czego nie potrafię zrozumieć bo pomiędzy niskim top'em,a jazda bez jest ile różnicy? 2mm w porywach? Oni sobie stery mogą wymieniać co wyścig, więc w kwestii syfu nie mają problemów. Teraz, uzurpator napisał: łożysko ma swoją własną uszczelkę ale to jednak ruchomy układ i dużo syfu może sie dostać miedzy bieżnie, a łożysko. To, że łożysko jest uszczelnione nie znaczy, że lubi, jak bezpośrednio leci na nie błoto np. Teraz, abdesign napisał: Mostek to odrębna kwestia... Jak napisałem wyżej, na samym mostku już masz 10mm Tutaj masz Nexelo, o których pisałem wcześniej. Top, ma wysokość 5mm, nad nim jest jeszcze normalna podkładka pod mostkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 8 minut temu, uzurpator napisał: Na czym polega "ne tegość" sterów? Brak splendoru? Nie no coś Ty. z 8-miu kompletów sterowych 5 u mnie w domu ma napisane FSA... więc aż tak to nie snobuję. Chodzi o ten konkretny egzemplarz - jest po prostu do pożegnania. 9 minut temu, cinol123 napisał: Dla mnie takie rzeczy sa nieakceptowalne...ma byc dobrze pid kazdym wzgledem lacznie z wizualnym ;-) No i co tu jeszcze można dodać... rower szosowy z jakąś dłubaniną... nie dałbym rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 FSA SLK ma 20mm i -20 stopni. Urwac da sie sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 22 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Tego FSA bardzo ciekawa propozycja zgoda ale jego to mógłbym rozważać jakby mi rury brakowało, ale mam wrażenie, że to samo mi da normalny mostek np. Deda 100 Team 70 który będzie mocowany normalnie i będzie ważył 50 gram mniej. Wydaje mi się , że wysokość montażowa mostka to ma marginalne znaczenie bo i tak spód jest +/- 1mm w tym samym miejscu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 To może zrób sobie "customową" pokrywę sterów. Cienki, sztywny plastik, na to cieniutka podkładka i powinno działać. Tyle że skoro piszesz o 3cm, to chyba takie zabawy średnio mają sens. Nie wiem jaką masz kierownicę, ale ja kiedyś obracałem "płaskim" do dołu. Zmyłem oznaczenia z kierownicy więc nic nie było widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.