kosmonauta80 Napisano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Zauważyłem, że jak jest mgła i mocniej nacisnę klamki, to hamulce wydają taki odgłos, jak hamulce bębnowe w Ursusach Skąd to się bierze? Domyślam się, że wilgoć na tarczach robi swoje. Ale czy to normlany objaw, czy coś nie halo np brudne tarcze lub klocki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Wilgoć. Mgła to cząsteczki wody. Nic z tym nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 We mgle to chyba dobrze? Jak Cie nie zobaczą to usłyszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Godzinę temu, kosmonauta80 napisał: Ale czy to normlany objaw, czy coś nie halo np brudne tarcze lub klocki? Normalne. Jedne klocki inne mniej. Jak usłyszysz piasek na tarczach to będzie stanowiło minimalny problem... Ale do tego musisz zacząć jeździć w jakimś deszczyku po piasku Albo pojechać na "gravele" i utopić rower w błocie po ośki Czyli wreszcie zacząć się dobrze bawić na rowerze. XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 12 godzin temu, TheJW napisał: Nic z tym nie zrobisz. Można pilnować dogrzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 45 minut temu, zekker napisał: Można pilnować dogrzania Albo jakieś osłony zamontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Godzinę temu, zekker napisał: Można pilnować dogrzania tiaaaa na płaskiej jak stół asfaltowej ścieżce 32 minuty temu, TheJW napisał: Albo jakieś osłony zamontować. Mgła nie wybacza... Musiałyby być hermetyczne... świństwo wlezie wszędzie. Zawsze też można założyć cichsze klocki ceramiczne XD. Tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Żaden problem, po prostu trzeba trochę pulsacyjnie hamować przez jakiś czas. Zdarzało mi się też robić dogrzanie w wersji bardziej, czyli przed jakimś trudniejszym zjazdem przejechać kawałek z zaciśniętym hamulcem. Zostały mi pewne nawyki z zimy jak jeszcze jeździłem na v-kach, które potrafiły oblodzić się, z takich sobie klocków tarczowych, które wymagały złapania temperatury, żeby sensownie hamować (przy okazji na mokro straszne wyjce były). No i nie zawsze chcę wyć na całą okolicę, choć w mieście na skrzyżowaniach się przydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.