Gość Daniel Napisano 15 Grudnia 2020 Napisano 15 Grudnia 2020 Cześć, zauważyłem wyciek płynu z tej gumowej zaślepki którą widać na zdjęciu oraz tarcza zaczęła dziwnie piszczeć podczas hamowania. Co może być uszkodzone lub do wymiany?
Gość Daniel Napisano 16 Grudnia 2020 Napisano 16 Grudnia 2020 Teraz, Gość Daniel napisał: Cześć, zauważyłem wyciek płynu z tej gumowej zaślepki którą widać na zdjęciu oraz tarcza zaczęła dziwnie piszczeć podczas hamowania. Co może być uszkodzone lub do wymiany? Zapomniałem dopisać że jest to hamulec Shimano MT200
ArtGD Napisano 18 Grudnia 2020 Napisano 18 Grudnia 2020 Pod gumową zaślepką jest "dziubek" do odpowietrzania hamulca. Jeśli wyciek jest minimalny, to nie ma się czym przejmować, bo zazwyczaj zostaje tam trochę oleju po odpowietrzeniu. Jeśli wyciek jest większy, to spróbuj dokręcić śrubę powyżej tej zaślepki - śruba imbus 3. Jeśli hamulce piszą i kiepsko hamują, to prawdopodobnie na tarczę/klocki poleciało trochę oleju lub smaru.
Gość Daniel Napisano 22 Grudnia 2020 Napisano 22 Grudnia 2020 Śrubę próbowałem dokręcić i daje wrażenie mocno dokręconej , a gdy naciskam hamulec to z tego odpowietrznika widać wypływający płyn hamulcowy. Hamulec działał dobrze kiedy jeździłem w wakacje rowerem, zaczął piszczeć dopiero gdy rower stał nie używany.
ArtGD Napisano 22 Grudnia 2020 Napisano 22 Grudnia 2020 To trzeba by zajrzeć co się dzieje w zacisku, a przynajmniej wykręcić śrubę odpowietrznika i sprawdzić, czy uszczelki są całe. Niestety jak rozkręcisz zacisk, to wyleci z niego olej.
Gość Daniel Napisano 22 Grudnia 2020 Napisano 22 Grudnia 2020 Sam raczej nie chciałbym tego robić. Nie mam wyjścia i będę musiał zawieść rower do serwisu na początek wiosny . Dziękuje za odpowiedź oraz życzę wesołych świąt.
Pytanie
Gość Daniel
Cześć, zauważyłem wyciek płynu z tej gumowej zaślepki którą widać na zdjęciu oraz tarcza zaczęła dziwnie piszczeć podczas hamowania. Co może być uszkodzone lub do wymiany?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.