gavron88 Napisano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Widzieliście nowość od Meridy rower szosowy, komfortowy na dłuższe dystanse oraz może służyć jako gravel co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 "Sądzimy", że to nic nowego - tego typu rowery były na długo przed Meridą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 a gdzie ten gravel ma mocowania pod blotniczki ? bo cos nie widze poza tym górnym w widelcu ... meijsc na prety ... Ogolnie ma kilka rzeczy fajnych i kilka niefajnych wizualnie nie podoba mnie sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Ma mocowania do błotników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gavron88 Napisano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Mocowanie do błotników ma, ale bardzo dobrze ukryte. Tak czy inaczej to i tak korzystam z SKS speedrocker, które mi się świetnie sprawdzają Edytowane 15 Grudnia 2020 przez gavron88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 38 minut temu, cinol123 napisał: a gdzie ten gravel ma mocowania pod blotniczki ? A to musi jakiekolwiek mieć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Teraz, m0d napisał: A to musi jakiekolwiek mieć? dla mnie rower do blota i deszczu czyli taki gravel musi miec oczka pod prety... blotniki typu bluemels to jedyne sluszne blotniki jak ktos tlucze caly rok, moze nie miec bagaznika ale blotniki musza byc...bez blotnikow nie spelnie mojej definicji gravela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 moją spełnia, podoba mi się ta Merida. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gavron88 Napisano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 10 minut temu, cinol123 napisał: dla mnie rower do blota i deszczu czyli taki gravel musi miec oczka pod prety... blotniki typu bluemels to jedyne sluszne blotniki jak ktos tlucze caly rok, moze nie miec bagaznika ale blotniki musza byc...bez blotnikow nie spelnie mojej definicji gravela. Miałem blumens i nie zdały egzaminu. Że względu że jeżdżę czasami szybciej i bardziej wyboistym terenie to tylni po prostu pękł i nie licząc tego wkurzało mnie to że mocno latały i obijały się o opony. Speedrocker nie dość że są stabilne to można w 30 sekund zdemontować i 2 minuty założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Teraz, gavron88 napisał: Że względu że jeżdżę czasami szybciej i bardziej wyboistym terenie to tylni po prostu pękł i nie licząc tego wkurzało mnie to że mocno latały i obijały się o opony Troche offtopic sie robi, ale smiem tweirdzic ze cos nie tak miales chyab zaisntalowane, od lat uzywam tych blotnikow, i sa to najsztywniejsze blotniki jake do tej pory mialem .Poprawnie zainstalowane nie sa w stanie dotknac opony czy robic jakies dzinwe akcje ...nie wiem ile juz tysiecy km zrobilem z bluemelsami ale na pewno grubo, chyba z 5 pelnych sezonow jesienno zimowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Ale brzydactwo z tej Meridy... bleee! Max opona 38mm też słabo! I tak jak wyżej bez pełnych błotników z prętami, to do całorocznego tyrania rower się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gavron88 Napisano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 23 minuty temu, Alsew napisał: Ale brzydactwo z tej Meridy... bleee! Max opona 38mm też słabo! I tak jak wyżej bez pełnych błotników z prętami, to do całorocznego tyrania rower się nie nadaje. Pełne błotniki z prętami można zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 58 minut temu, Alsew napisał: Max opona 38mm też słabo! Bo to taki bardziej "road+", co też może przypaść do gustu pewnemu gronu użyszkodników. Godzinę temu, Alsew napisał: bez pełnych błotników z prętami, to do całorocznego tyrania rower się nie nadaje. To zależy jakie to jest "całoroczne tyranie". Jak np. jazda codziennie do pracy i chęć bycia przy tym w miarę suchym i nieubłoconym to oczywiście. Jak całoroczna jazda "dla funu" gdzieś po wertepach, to niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 6 godzin temu, cinol123 napisał: dla mnie rower do blota i deszczu czyli taki gravel musi miec oczka pod prety... blotniki typu bluemels to jedyne sluszne blotniki jak ktos tlucze caly rok, moze nie miec Bez bagażnika nie spełnia mojej definicji gravela : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Całkiem ładny rower, ale gravel to to nie jest. Kąt główki ramy ma szosowy, obniżenie suportu też, według producenta wchodzą opony 35 mm, a to takie minimum dla gravela i tendencja jest do montowania szerszych. Ja mam slicki 40 mm i na węższe nie zamierzam zmieniać, bo dobrze się jeździ po lesie i asfalcie. Poza tym brak sprzęgła w tylnej przerzutce. Jest to po prostu szosa endurance z miejscem na nieco szersze opony. Tak jak Focus Paralane na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Oj tam sprzeglo, to se mozna zmienic...ale prawilnie fajne ramy maja tylne dolne widelki lekko w dol od tylnej osi do mniej 1/3 ich dlugosci w strone suportu i wtedy nawet na szosowej ultegrze r8000 lancuch nie tyla widelek przy skoku z kraweznika No a co do opon...gdzies musi byc granica...przeciez widel pod opone 40mm z kolem na oponę 25mm wyglada jakby sie tam dalo jeszcze bidon zmiescic...no i w ofercie meridola przeciez sa prawilne gravele ...wypadaloby chyba zeby ktos w koncu zrobil rower z regulowanym przeswitem, otworami do rozmieszczenia wedlug własnego widzimisie, z plaska kierownica i baranem w pakiecie do podmianki, wszystkie rurki ramy regulowanej dlugosci...i opony zmieniajace rozmiar, bieznik sila woli....to by moze dogodzil ....kolor kameleon ..albo wybierany po ant+ z telefonu..ale pewnie i tak nie wszystkim by pasowal nawet jakby byl mozliwy do zrobienia;-) Edytowane 15 Grudnia 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 6 godzin temu, MD11 napisał: Jest to po prostu szosa endurance z miejscem na nieco szersze opony. Czyli wypisz wymaluj klasyczny gravel. Stąd sie wywodzi i to jest jego kwintesencja. Cała reszta "udziwnień" to już mutacje dla "wygodnych" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 To jednak jest wygodna szosa endurance, no bo jak w tym wypadku nazwać silex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 (edytowane) 8 godzin temu, clavdivs napisał: no bo jak w tym wypadku nazwać silex? silex to taki rower, do niczego, chyba ze go kupiles i twierdzisz jest inaczej, to juz nie szosa, niby fajny a guma >50mm nie wchodzi ... albo kierwnica nie taka, bo za mało na zewnatrz... powinienes sie juz oreintowac w temacie typu "pokaz mi rower a powiem Ci dlaczego jest gorszy" niz taki a taki, owaki, ktory teoretycznie jest fajny ale osobiscie to go nie mam bo ..." w internecie pisali ze jest inny lepszy, ktory jest gorszy od tego droszego ale moglby byc lepszy gdyby byl stalowy, ale stal jest ciezka a karbon peka i alminium nie tlumi ... lakier odpada... poziome haki, przednai przerzutka komplikuje, a bez amotyzatora to pod kraweznik w miesice nie podjedzie i nei ma di2 ale ma wifi ri fi Ja to juz chyba se daruje te przekamarzanki i zajme sie jezdzeniem I dalej bede kupowal przede wszstkim rowery ładne i drogie, lub brzydkie i tanie :> Edytowane 16 Grudnia 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi