Skocz do zawartości

[napęd] Trenażer Szosa vs MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wrzucam tego pytania do działu z napędami, bo to bardziej z serii wątków rozkminowych ;)

Dane: 

Direto z kasetą szosową 10s, bo jeżdżę głównie na szosie.

kiedyś podpinałem do niego moje poprzednie MTB z napędem 2x10 (tył ustawiony pod kasetę 11-42) i wszystko działało bez najmniejszego problemu. Indeksowanie w całym zakresie kasety 11-42 było wzorowe.

Pod tą samą kasetę podpinałem tez napędy 3x8 (z łańcuchem 9s) oraz napęd 3x10 (łańcuch 10s). Oczywiście przy tych napędach, średnio w dwóch miejscach na kasecie indeksowanie było do bani, bo czasami trzeba było zrobić skok o dwa przełożenia. Oczywiście najgorzej jest z rowerem 3x8, ale tutaj spokojnie połowa przełożeń jest w pełni używalnych, jeśli za dużo nie kręcimy manetką, to spokojnie ze Zwift można korzystać.

No i teraz.

Ostatnio podpiąłem rower syna. Napęd 10s, kaseta 11-40 Sunrace. Oczywiście indeksowanie przebiega wzorowo.

Trenażer kaseta oczywiście ta co zwykle, czyli 11-25.

Biegi w górę kasety wchodziły jeszcze w miarę normalnie. Natomiast w dół była tragedia, biegi praktycznie nie schodziły. Jedno kliknięcie zero reakcji. Trzeba było 2-3x kliknąć, aby łańcuch zszedł niżej i tak na całym zakresie kasety. Objaw taki, jak byśmy mieli za bardzo linkę naciągniętą. Regulacje napięcia linki nic nie dały. 

próbowałem tez mocniej zaciskać tylny trójkąt i lżej, bo wiadomo, że to przesuwa nam przerzutkę względem kasety.

Zero poprawy, cały czas tragiczne zrzucanie w dół.

Ma ktoś pomysła, czym takie zachowanie może być spowodowane? Biorąc pod uwagę wcześniejsze bezproblemowe działanie z moim XC.

Napisano

Nie bardzo jest się czemu dziwić. Konkretne przerzutki obsługują konkretne zakresy kaset.

Prawdopodobnie masz w swoim rowerze mtb inną przerzutkę niż syn.

Twoja sobie "radzi" z kasetą 11-25 pewnie coś pierwszej rodziny dynasys od shimano... więc jakoś ledwo tam na trenażerze ogarnia.

Napisano
Godzinę temu, abdesign napisał:

Nie bardzo jest się czemu dziwić. Konkretne przerzutki obsługują konkretne zakresy kaset.

Niby tak ;) aczkolwiek... różnice są miedzy nimi minimalne 

Ja miałem (rower skradziony) u siebie m786. Pracowała w rowerze  z 11-42. Trenażer z 11-25 - pracowała również wzorowo

Syn ma m781. Pracuje z kasetą 11-40 (w teorii powinna ogarniać tylko do 36t).  W rowerze pracuje wzorowo. Trenażer 11-25 - totalna porażka.

I jak pisałem, tak beznadziejnego działania nie ma nawet, przy totalnie odbiegających napędach.

Napisano

Wiesz... 

Ja mam podobną sytuację (co prawda napędy 11s) ale użytkowników 3-sztuki. Córka i ja - szosa, żona - mtb. Stanęło na tym że w trenażerze siedzi juniorska 14-28 pod córkę reszta się musi dostosować do lenia ojca, któremu nie chce się kaset zmieniać. Dlaczego pod córkę - bo Jej i tak innej bym nie zakładał niż ta na której się ściga, mi z korbą 53t kaseta 14-28 odpowiada w zasadzie na co dzień w kasecie 12-28 koronek 12 i 13 to ło matko jak rzadko potrzebuję..., a żony m786 z manetką 11s normalnie działająca z kasetą 11-34, też daje radę - tak więc wszystko gdzieś mi tam w zakresach się zgadza. Ale z kasetą 11-25, jak ta Twoja to bym mógł tylko sam jeździć...

Napisano

U mnie musi zostać kaseta szosowa na Direto, bo szosa by się rozpłakała, jakby miała ogarnąć kasetę MTB ;)

No nic, fakt jestem totalnie zaskoczony, jak się zachowuje ta m781

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...