Mareckik Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 Nie wrzucam tego pytania do działu z napędami, bo to bardziej z serii wątków rozkminowych Dane: Direto z kasetą szosową 10s, bo jeżdżę głównie na szosie. kiedyś podpinałem do niego moje poprzednie MTB z napędem 2x10 (tył ustawiony pod kasetę 11-42) i wszystko działało bez najmniejszego problemu. Indeksowanie w całym zakresie kasety 11-42 było wzorowe. Pod tą samą kasetę podpinałem tez napędy 3x8 (z łańcuchem 9s) oraz napęd 3x10 (łańcuch 10s). Oczywiście przy tych napędach, średnio w dwóch miejscach na kasecie indeksowanie było do bani, bo czasami trzeba było zrobić skok o dwa przełożenia. Oczywiście najgorzej jest z rowerem 3x8, ale tutaj spokojnie połowa przełożeń jest w pełni używalnych, jeśli za dużo nie kręcimy manetką, to spokojnie ze Zwift można korzystać. No i teraz. Ostatnio podpiąłem rower syna. Napęd 10s, kaseta 11-40 Sunrace. Oczywiście indeksowanie przebiega wzorowo. Trenażer kaseta oczywiście ta co zwykle, czyli 11-25. Biegi w górę kasety wchodziły jeszcze w miarę normalnie. Natomiast w dół była tragedia, biegi praktycznie nie schodziły. Jedno kliknięcie zero reakcji. Trzeba było 2-3x kliknąć, aby łańcuch zszedł niżej i tak na całym zakresie kasety. Objaw taki, jak byśmy mieli za bardzo linkę naciągniętą. Regulacje napięcia linki nic nie dały. próbowałem tez mocniej zaciskać tylny trójkąt i lżej, bo wiadomo, że to przesuwa nam przerzutkę względem kasety. Zero poprawy, cały czas tragiczne zrzucanie w dół. Ma ktoś pomysła, czym takie zachowanie może być spowodowane? Biorąc pod uwagę wcześniejsze bezproblemowe działanie z moim XC.
abdesign Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 Nie bardzo jest się czemu dziwić. Konkretne przerzutki obsługują konkretne zakresy kaset. Prawdopodobnie masz w swoim rowerze mtb inną przerzutkę niż syn. Twoja sobie "radzi" z kasetą 11-25 pewnie coś pierwszej rodziny dynasys od shimano... więc jakoś ledwo tam na trenażerze ogarnia.
Mareckik Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Napisano 10 Grudnia 2020 Godzinę temu, abdesign napisał: Nie bardzo jest się czemu dziwić. Konkretne przerzutki obsługują konkretne zakresy kaset. Niby tak aczkolwiek... różnice są miedzy nimi minimalne Ja miałem (rower skradziony) u siebie m786. Pracowała w rowerze z 11-42. Trenażer z 11-25 - pracowała również wzorowo Syn ma m781. Pracuje z kasetą 11-40 (w teorii powinna ogarniać tylko do 36t). W rowerze pracuje wzorowo. Trenażer 11-25 - totalna porażka. I jak pisałem, tak beznadziejnego działania nie ma nawet, przy totalnie odbiegających napędach.
abdesign Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 Wiesz... Ja mam podobną sytuację (co prawda napędy 11s) ale użytkowników 3-sztuki. Córka i ja - szosa, żona - mtb. Stanęło na tym że w trenażerze siedzi juniorska 14-28 pod córkę reszta się musi dostosować do lenia ojca, któremu nie chce się kaset zmieniać. Dlaczego pod córkę - bo Jej i tak innej bym nie zakładał niż ta na której się ściga, mi z korbą 53t kaseta 14-28 odpowiada w zasadzie na co dzień w kasecie 12-28 koronek 12 i 13 to ło matko jak rzadko potrzebuję..., a żony m786 z manetką 11s normalnie działająca z kasetą 11-34, też daje radę - tak więc wszystko gdzieś mi tam w zakresach się zgadza. Ale z kasetą 11-25, jak ta Twoja to bym mógł tylko sam jeździć...
Mareckik Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Napisano 10 Grudnia 2020 U mnie musi zostać kaseta szosowa na Direto, bo szosa by się rozpłakała, jakby miała ogarnąć kasetę MTB No nic, fakt jestem totalnie zaskoczony, jak się zachowuje ta m781
abdesign Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 No to zaryzykuj i idź w kompromis 11-28 powinna poprawić sytuację dla xt'ka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.