Nial Napisano 8 Grudnia 2020 Napisano 8 Grudnia 2020 Czołem, https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc/level-12-0-grafitowy-limonkowy-srebrny-matowy-2 Macie z pewnością jakieś uwagi, widzicie jakieś wady? Ogólnie marce Kross za cholerę nie ufam i mam złe doświadczenia. Cytuj
rzapora Napisano 8 Grudnia 2020 Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Ja mam doświadczenia z Level 11.0 z 2019. Prawie to samo, ale Recon zamiast Reby, i jednak nieco inna rama. Jeździło mi się na nim całkiem przyjemnie, ale musiałem zwrócić z powodu problemu z ramą. Odkleiły się mufy, do których wkręca się suport. Półtora miesiąca bez roweru, który wrócił tylko po to, żebym po 60 km odesłał z powrotem z tą samą usterką. Ciebie ten przypadek nie dotknie - w 12.0 jest pressfit, nie BSA. Do tego przynajmniej na zdjęciach wykończenie ramy jest lepsze - inserty na linki po prawej stronie główki ramy to nie tylko tandetny kawałek wciśniętej gumy. Z innych uwag - kiepskie siodełko (ale to indywidualna sprawa), fatalne opony (ja zmieniłem po kilkuset kilometrach na Conti Raceking i Crossking) i przeciętne hamulce. Serwis Krossa - nie polecam. Dlatego warto kupować o dobrego sprzedawcy, i reklamować z rękojmi. Ja swój oddałem, i ... zamówiłem kolejnego Krossa. Cena jednak wygrała znowu . W tych kwotach (mówie o cenach poprzednich roczników z wyprzedaży) ciężko znaleźć cos sensownego poza Decathlonem (a tam też nie ma dostępności). Edytowane 8 Grudnia 2020 przez rzapora 1 Cytuj
Nial Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Napisano 8 Grudnia 2020 Obawiam się że jak Kross potrafi skopać coś takiego jak BSA, to z pressfit wymagającym tolerancji do setnych części milimetra jest jeszcze "weselej"... :/ Cytuj
rzapora Napisano 8 Grudnia 2020 Napisano 8 Grudnia 2020 Pressfitu nie trzeba kleić A serio - nie znalazłem podobnych przypadków dotyczących Krossa, więc może mój był jednostkowy. To nie sama usterka jest problemem, a podejście serwisu. Kiepski kontakt, kiepska naprawa, zawsze wina użytkownika. Gdybym kupił na firmę, to pewnie sam bym to kleił 1 Cytuj
Alsew Napisano 8 Grudnia 2020 Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) 44 minuty temu, rzapora napisał: To nie sama usterka jest problemem, a podejście serwisu. Kiepski kontakt, kiepska naprawa, zawsze wina użytkownika. Czyli nic się nie zmieniło. Od lat takie same opinie. Że też ludzie jeszcze kupują te rowery, wiedząc co ich czeka w przypadku awarii. Podejście do klienta rodem z PRL. Żenada! A co do samej ramy Krossa to w dzisiejszych czasach rower bez boosta to już zabytek... Nikt po za Krossem i Rometem już takich ram nie robi. Mi osobiście to nie przeszkadza ale trzeba mieć tego świadomość. Edytowane 8 Grudnia 2020 przez Alsew 1 Cytuj
Nial Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Napisano 8 Grudnia 2020 Godzinę temu, Alsew napisał: Czyli nic się nie zmieniło. Od lat takie same opinie. Że też ludzie jeszcze kupują te rowery, wiedząc co ich czeka w przypadku awarii. Podejście do klienta rodem z PRL. Żenada! A co do samej ramy Krossa to w dzisiejszych czasach rower bez boosta to już zabytek... Nikt po za Krossem i Rometem już takich ram nie robi. Mi osobiście to nie przeszkadza ale trzeba mieć tego świadomość. Właśnie staram się jak mogę unikać kupowania czegokolwiek od marek które tak klienta traktują, A na moje wiadomości z pytaniami w ogóle nie odpowiadają od kilku dni. Napisałem do dwóch producentów z USA, odpowiedzi miałem w ciągu godziny, łącznie ze zmierzeniem realnego przekroku w połowie ramy. Tak się jakoś dziwnie przypadkiem składa potem że unikam marek polskich... szkoda gadać. Wątek nie o tym Nie ma boosta? Widzę tam sztywną oś z tyłu. Cytuj
Alsew Napisano 8 Grudnia 2020 Napisano 8 Grudnia 2020 16 minut temu, Nial napisał: Nie ma boosta? Widzę tam sztywną oś z tyłu. Tam jest sztywna oś 142x12. Boost to 148x12. 1 Cytuj
KSikorski Napisano 8 Grudnia 2020 Napisano 8 Grudnia 2020 4 godziny temu, Alsew napisał: Nikt po za Krossem i Rometem już takich ram nie robi. Po za Trekiem i Scottem, które wciskają 9x141 :-D Cytuj
rzapora Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) 14 godzin temu, Nial napisał: Właśnie staram się jak mogę unikać kupowania czegokolwiek od marek które tak klienta traktują, 16 godzin temu, Alsew napisał: Czyli nic się nie zmieniło. Od lat takie same opinie. Że też ludzie jeszcze kupują te rowery, wiedząc co ich czeka w przypadku awarii. Dlatego opcją jest kupowanie u solidnego sprzedawcy - to on bierze odpowiedzialność za rower na prawnie uregulowanych zasadach. Istotne, gdy wybór na rynku jest taki jak obecnie. Levele z 2019 mają sztywne osie bez boosta, późniejsze w części wariantów mają 110 z przodu, ale dalej 142 z tyłu Edytowane 9 Grudnia 2020 przez rzapora Cytuj
chudzinki Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 Wątpię żeby solidny sprzedawca, w sytuacji odrzucenia reklamacji przez producenta, wymienił na własny koszt np. ramę. Cytuj
Alsew Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 18 godzin temu, KSikorski napisał: Po za Trekiem i Scottem, które wciskają 9x141 :-D 9x141 to też jest boost ;-) Tyle że bez sztywnej osi... Więc np jeśli za 2 lata Sram wypuści 1x13 i ten napęd będzie tylko pod boost (bo powiedzmy będą tylko korby boostowe) to do 141x9 taki napęd założysz, a do 142x12 nie założysz. Cytuj
ArtGD Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 8.12.2020 o 14:22, rzapora napisał: Odkleiły się mufy, do których wkręca się suport. Półtora miesiąca bez roweru, który wrócił tylko po to, żebym po 60 km odesłał z powrotem z tą samą usterką. U kolegi ta sama usterka - 4 razy wymieniał ramę. Jak już brać Krossa rocznik 2019, to Levela 12/13, w którym dali chińską ramę, a nie ulepa z Przasnysza. Edytowane 9 Grudnia 2020 przez ArtGD 2 Cytuj
Alsew Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) No i jakieś takie krótkie i kwadratowe te Krossy. M to 18 cali niby dla osób o wzroście 174-183 cm. I ta M-ka ma 590 mm efektywnej górnej rurki... Tak na papierze to mam 176 cm i musiałbym mieć mostek 85-90mm (czyli przy 180cm to już chyba 100mm) i do tego wysoki przekrok... Słabo. Czas już na nową ramę od Krossa ale z tego co widzę to na 2021 nawet nie wysilili się żeby zrobić nowe malowania... Edytowane 9 Grudnia 2020 przez Alsew Cytuj
titozaspa Napisano 18 Kwietnia 2021 Napisano 18 Kwietnia 2021 Zastanawiam się czy mam kupić level 12 po cenie 6999 rocznik 2020 czy dołożyć i kupić monsuna 2 z 2020 . Ktoś coć doradzi? Mam starszny mętlik w głowie... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi