Calder Napisano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Mam obecnie nawigację Mio Cyclo 315HC która do niczego się nie nadaje bo aktualizacja map skończyła się w 2018 roku. Ostatnio jak jeździłem dookoła Czorsztyna to zwariowała bo nie ma niektórych tamtych tras i pokazywała że niczym Jezus po wodzie jeżdżę. Tak że jestem na etapie szukania nowej nawigacji rowerowej, ale pytanie nie o tym bo tematów Wahoo vs Garmin już dużo na forum. Mam zegarek Garmina Vivoactive 4 i nim sobie rejestruję trasy (Mio zakładam z przyzwyczajenia ale już denerwuje mnie). Niestety nie wykrywa on z jakiegoś powodu czujników kadencji od Mio (może dlatego że czujnik kadencji jest zintegrowany z czujnikiem prędkości w Mio?). I moje pytanie brzmi czy jeden czujnik kadencji/prędkości może pracować JEDNOCZEŚNIE z dwoma urządzeniami? A dokładniej czy jeżeli kupię nawigację rowerową czy to Wahoo czy to Garmina czy będę miał możliwość korzystania z czujników kadencji/prędkości jednocześnie i z licznikiem i z zegarkiem? A jeżeli mogą tak pracować to czy warto brać zestawy z czujnikami czy lepiej kupić gołe wersje i dokupić czujniki innych firm (coś mi się obiło o uszy że czujniki Wahoo mają jakieś problemy ale nie mogę tego znaleźć teraz)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Raczej powinna być taka możliwość, tylko po co? Taka nawigacja zarejestruje Ci tez trasę, wiec zegarek będzie zbędny*. Mam czujnik hr Magene i łącze go z PC (Bluetooth), z garminem e530 i czasem jeszcze z zegarkiem garmina jednocześnie. Z całej tej trójki zegarek radzi sobie najgorzej z czytaniem hr, bo ma swój własny czujnik optyczny, ale tez nie uruchamiam na nim trybu aktywności, tylko chodzi to tak sobie. *tutaj muszę przyznać ze nie tak do końca. Będzie zbędny do samej rejestracji trasy, ale nawet jeśli będziesz korzystać z 2 urządzeń Garmina, to ich synchronizacja w chmurze jest „taka se”. Tak jakby urządzenia nie wiedziały o swoich aktywnościach. Oczywiście nie ze wszystkim tak jest, ale duża cześć statystyk tak ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 @Calder to na pewno zależy od czujnika. Zasadniczo to dość głupie urządzenia wysyłające dane w świat. Ale z doświadczenia takie używanie na dwóch urządzeniach potrafi dawać dziwne efekty. 22 godziny temu, Calder napisał: A jeżeli mogą tak pracować to czy warto brać zestawy z czujnikami czy lepiej kupić gołe wersje i dokupić czujniki innych firm Kwestia ceny. Jak np weźmiesz garmina w zestawie i trafisz na promocje możesz mieć czujniki w naprawdę niezłej cenie. Ale normalnie one są drogie. W porównaniu do np xoss z chin nieprzyzwoicie drogie a te z chin działają. Nie wiem, czy "orginalne" daja coś więcej. Np pasek garmina do tętna liczy oddechy. Czy to jest potrzebne do szczęścia? Nie wiem, ale fajnie, że liczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Z tego co widzę, to nie pasek garmina liczy oddechy, tylko wyliczane jest to z HR. Jest coś takiego jak niemiarowość oddechowa rytmu serca i to z tego (prawdopodobnie) wyliczane są oddechy. Chociaż podobno to z wiekiem zanika. W każdym razie z paska Magene też mi liczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Teraz, grzybu napisał: Z tego co widzę, to nie pasek garmina liczy oddechy, tylko wyliczane jest to z HR. Nie wiem, ale stary pasek jak miałem nie liczyło mi oddechów... Więc nie wiem gdzie to jest liczone albo co jest potrzebne do liczenia tego, ale jakiś związek z paskiem jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Faktycznie może być. Tak jak pisałem, zjawisko niemiarowości oddechowej zanika z wiekiem i analiza oddechu może być trudna w ten sposób. Teraz w sumie przypomniałem sobie, że elektroniczne frontendy do pomiarów EKG, te profesjonalne używane w urządzeniach medycznych mają, bądź nie mają takiej opcji (zliczania oddechów). Czyli może być tak jak mówisz. Niektóre paski mogą przekazywać takie informacje a inne nie. Możliwe, że obecnie wszystkie to robią, skoro taki tani Magene to potrafi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calder Napisano 7 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 22 godziny temu, grzybu napisał: Raczej powinna być taka możliwość, tylko po co? Taka nawigacja zarejestruje Ci tez trasę, wiec zegarek będzie zbędny*. Mam czujnik hr Magene i łącze go z PC (Bluetooth), z garminem e530 i czasem jeszcze z zegarkiem garmina jednocześnie. Z całej tej trójki zegarek radzi sobie najgorzej z czytaniem hr, bo ma swój własny czujnik optyczny, ale tez nie uruchamiam na nim trybu aktywności, tylko chodzi to tak sobie. *tutaj muszę przyznać ze nie tak do końca. Będzie zbędny do samej rejestracji trasy, ale nawet jeśli będziesz korzystać z 2 urządzeń Garmina, to ich synchronizacja w chmurze jest „taka se”. Tak jakby urządzenia nie wiedziały o swoich aktywnościach. Oczywiście nie ze wszystkim tak jest, ale duża cześć statystyk tak ma. Zależy mi na danych HR a nie lubię jeździć w opasce. Kiedyś testowałem HR na opasce Mio i zegarku, różnice są ale nie aż tak duże i często się pokrywają. Dla takiego amatora jak ja takie małe odchyły są nieistotne. Mi zależy bardziej na trzymaniu się stref a nie konkretnym pułapie więc czy to będzie środek X strefy czy górna granica to mi tak średnio cokolwiek zmienia. W sumie na pytanie czy warto brać zestaw sam sobie odpowiedziałem bo jak chcę tylko czujnik kadencji/prędkości to opaska mi niepotrzebna z zestawu a cenę tylko zawyża. Faktycznie z garminem mógłby być problem dublowania aktywności ale wtedy mógłbym po prostu ustawić zegarek w tryb nadawania HR i raczej nawigacja garmina powinna to wykryć. Gdybym jednak zdecydował się na Wahoo (a raczej ku niemu się skłaniam) wtedy fajnie by było aby te czujniki działały i z Wahoo i z zegarkiem bo nie chcę ręcznie wgrywać plików z Wahoo na Garmin Connect. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 @Calder pozwolę sobie żartobliwie skomentować Twoje potrzeby liczenia HR z nadgarstka jednym zdjęciem Zegarek rejestrował HR dywanu do momentu jak go podniosłem (ponad minutę) i czujnik wykrył, że nie styka się z żadną powierzchnią. Dla chcących powtórzyć doświadczenie informacja, że czujnik nie włącza się zawsze. Przypuszczam że chodzi o powierzchnię tonowo zbliżoną do koloru skóry (w skali szarości). Znacznie łatwiej jest przełożyć wzbudzony już zegarek na inną powierzchnię, ale zdarzało mi się też wzbudzić czujnik na dywanie A dlaczego żartobliwie? Fakt jest taki, że HR liczone z diody to nie to samo co z potencjałów elektrycznych. Jest to trochę taki substytut, który generalnie jakoś działa i jest wygodny, ale nie jest pozbawiony wad. Sygnał z takiego czujnika jest bardzo mocno zaszumiony i konieczne są korekty. To co widać na zdjęciu, to efekt właśnie takich korekt. Jeśli by ich nie było to albo trzeba by odrzucać wartości nieprawdziwe, co w rezultacie dawało by "dziurawy" przebieg, albo pokazywać wszystko, co byłoby mało czytelne i mało realne. Czyli albo mamy HR z osławionego jabłka (czy to może była piłka tenisowa, nie pamiętam), albo mamy dziurawe przebiegi W trybie Idle jest też trochę łatwiej korygować, bo tak jak wspominał @arturooo3 w innym wątku, hr liczony jest rzadziej niż w trybie sportowym, więc łatwiej znaleźć poprawną wartość. Oczywiście technologia idzie do przodu, algorytmy też, więc takie rejestratory działają coraz lepiej. Dla pocieszenia, to sygnały elektryczne ze zwykłych elektrod podczas uprawiania sportu też nie są łatwe do analizy Do tego dochodzą artefakty związane z ruchem elektrod po ciele i też wychodzi "kasza" Co do informacji o strefach na podstawie zegarka, to pewnie Ci to wystarczy, ale rozważasz przypadek mało istotny (środek strefy A czy górna granica strefy A) ale przeanalizuj sobie przypadek górna granica strefy A i dolna granica strefy B, tu już jest różnica w treningu. Aczkolwiek to też zależy od wielu czynników np jak dokładnie te strefy wyznaczysz itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Czuję się wywołany do odpowiedzi @grzybu W dniu 6.12.2020 o 13:59, Calder napisał: I moje pytanie brzmi czy jeden czujnik kadencji/prędkości może pracować JEDNOCZEŚNIE z dwoma urządzeniami? A dokładniej czy jeżeli kupię nawigację rowerową czy to Wahoo czy to Garmina czy będę miał możliwość korzystania z czujników kadencji/prędkości jednocześnie i z licznikiem i z zegarkiem? To zależy jakiego protokołu używają czujniki. Klasyczny protokół Garmina czyli ANT+ jest (u podstaw) protokołem przesyłającym w eter bezpołączeniowo, więc dowolna ilość urządzeń w zasięgu może korzystać z czujnika ANT+ i odbierać z niego dane. Jeżeli Twój czujnik korzysta z połączeniowego protokołu Bluetooth (w skrócie BT) to liczba urządzeń jest ograniczona, często będą to dwa lub jedno w zależności od modelu czujnika. 2 godziny temu, grzybu napisał: Zegarek rejestrował HR dywanu do momentu jak go podniosłem (ponad minutę) i czujnik wykrył, że nie styka się z żadną powierzchnią. Dla chcących powtórzyć doświadczenie informacja, że czujnik nie włącza się zawsze. Starsze Garminy jak i wiele tanich opasek Xiaomi itd. potrafiły (drugie do dziś potrafią) odczytać tętno ze wszystkiego praktycznie, czy to pudełko czy dywan czy deska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 @arturooo3 Nie taki był mój cel Przywołałem Cię jako źródło moich informacji Co do drugiej części Twojej wypowiedzi to, jak widać, nowsze Garminy też tak potrafią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Z ciekawości zrobiłem szybki test, zdjąłem i położyłem na biurku - odczyt po 2 sekundach zniknął. Niemniej pewnie faktycznie jak piszesz - kwestia materiału czasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Kwestia czy Wasze biurko albo dywan żyją jeszcze czy już umarły. Udowodniliście tezę która gdzieś w czeluściach internetu krąży ze kazdy przedmiot żyje i czuje.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calder Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Nie chcę zakładać nowego tematu dlatego z góry sorry za odgrzebanie tematu. Zdecydowałem się na zakup Wahoo Roam. Goły kosztuje jakieś 1600 złotych. Czujniki Wahoo czy Garmina to jakieś kolejne 300-400 złotych tymczasem chwalone na tym forum Magene to zaledwie (przynajmniej w porównaniu do Garmina/Wahoo) 107 złotych. Jedyna wada podobno to taka że jest lekkie opóźnienie w wyświetlaniu aktualnych danych. Bardzo to jest widoczne i przeszkadza wam czy raczej to wada z gatunku tych na które tak naprawdę nie zwraca się uwagi? Druga sprawa to zamawianie z ali, są obecnie jakieś z tym problemy? Doliczają cła? I czy można spotkać podróbki czy raczej te z linku poniżej są ok? Nigdy wcześniej stamtąd nie zamawiałem i mam mieszane odczucia do tej strony. Magene Official Store Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Teraz, Calder napisał: Bardzo to jest widoczne i przeszkadza wam czy raczej to wada z gatunku tych na które tak naprawdę nie zwraca się uwagi? Nie wiem jak magene, ale oficjalne czujniki prędkości Wahoo mają lag na poziomie 2-3 sekund w stosunku do klasycznych na magnes. Podejrzewam, że magene będzie niewiele gorsze. Jest to zauważalne i czasami potrafi irytować. A te z linka możesz zamawiać spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calder Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Jeszcze tylko jedno pytanie. Czy w tego typu czujnikach ustawia się gdzieś rozmiar koła czy wykrywany jest on automatycznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombka Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Obwód koła ustawiasz w liczniku, w niektórych ręcznie, w niektórych jest opcja automatu, na przykład w Wahoo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Patrzę często na tracki kolegów rejestrowane na Wahoo i Garminie i te z Garmina prowadzą dokładnie ściezką obok rzeczki a te z Wahoo czasem też ale po obu stronach rzeczki Tam nie ma mostów. Wziąłem Garmina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombka Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 W takim razie dokonałeś złego wyboru, skoro Wahoo potrafi teleportować na drugi brzeg rzeki, to znaczy że jest lepsze A tak poza tym, dokładność śladu nie jest zależna od czujnika, tylko od sygnału GPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calder Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 1 godzinę temu, wkg napisał: Patrzę często na tracki kolegów rejestrowane na Wahoo i Garminie i te z Garmina prowadzą dokładnie ściezką obok rzeczki a te z Wahoo czasem też ale po obu stronach rzeczki Tam nie ma mostów. Wziąłem Garmina. Tematów Garmin vs Wahoo jest pełno i przeglądałem wszystko bardzo dokładnie pod kątem czego potrzebuje i oczekuję. Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw nie miałem wątpliwości. Wziąłem Wahoo. A co do obwodu koła to faktycznie po sparowaniu czujnika pojawia się taka opcja. Zamówiłem te Magene, teoretycznie według strony powinny przyjść końcem lutego/początkiem marca. Akurat na rozpoczęcie sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 11 minut temu, bombka napisał: okładność śladu nie jest zależna od czujnika, tylko od sygnału GPS No niestety nie. Zupełnie nie. Łatwo to sprawdzić rejestrując na przykład ta samą trasę Garminem (w moim przypadku) i Stravą na telefonie o znacznie gorszych czujnikach.. Teraz, Calder napisał: Wziąłem Wahoo. No i dobrze A powiedz - jeżeli już masz - czy Wahoo rejestruje TSS-y, podaje moc średnio ważoną, IF ? To akurat dla mnie bardzo ważne. Na to zdaje się potrzebna jest licencja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calder Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Teraz, wkg napisał: No i dobrze A powiedz - jeżeli już masz - czy Wahoo rejestruje TSS-y, podaje moc średnio ważoną, IF ? To akurat dla mnie bardzo ważne. Na to zdaje się potrzebna jest licencja. Jeszcze nie mam, zakup pewnie luty/marzec. Na razie korzystam z zegarka Garmina bo nie chce mi się Mio (nigdy więcej nic tej marki nie kupię) przerzucać ze starego roweru, zresztą w zimie praktycznie nie jeżdżę więc mi się nie śpieszy. Co do TSS i IF w patch notach jest taka informacja: Fixed: TSS/NP/IF displayed as "0" in ride summary W recenzji DCRainmaker na screenach też jest widoczny TSS: https://www.dcrainmaker.com/2019/05/wahoo-element-roam-cycling-gps-in-depth-review.html Wydaje mi się więc że taka opcja jest ale to musiałby potwierdzić jakiś użytkownik ROAMa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombka Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 1 godzinę temu, wkg napisał: No niestety nie. Zupełnie nie. Łatwo to sprawdzić rejestrując na przykład ta samą trasę Garminem (w moim przypadku) i Stravą na telefonie o znacznie gorszych czujnikach. Czyli według Ciebie, jak nie będę miał żadnych czujników na rowerze, to komputerek albo smartfon ze Stravą nie zapisze mi śladu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calder Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Myślę że wkg chodzi o czujnik wbudowany w urządzenie (czyli odbiornik gps) a nie o czujniki zewnętrzne do kadencji/prędkości. Trochę zły dobór słów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 1 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Oczywiście 5 godzin temu, bombka napisał: A tak poza tym, dokładność śladu nie jest zależna od czujnika, tylko od sygnału GPS To jeszcze raz. Pisałem, że ślady tej samej trasy inaczej (gorzej) rejestrowane są przez Wahoo a inaczej przez Garmina. Ty na to, że dokładnośc śladu zalezy od sygnału GPS a nie od czujnika (oczywiście czujnika GPS w urządzeniu a nie np. kadencji czy mocy). Więc skorygowałem. Różne urządzenia mają różną dokładność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.