CYBER1 Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Witam wie ktoś może, gdzie mogę kupić stalowe kółka przerzutki, bo te plastikowe schodzą w oczach szczególnie to dolne znika błyskawicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 O stalowych ni słyszałem ale są tuningowane aluminiowe, np na aliexpres. PS może masz rozciągnięty łańcuch i dlatego szybko ''zjada'' nowe kółeczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Łańcuch niedawno wymieniałem, nie jest rozciągnięty, przymiar to potwierdza, po za tym nie zjada stalowych zębatek kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Kółka były Shimano czy może jakieś zamienniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Shimano takie jakie były w przerzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Mnie też czeka wymiana kółeczek, miałem brać Shimano, ale teraz sam nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 32 minuty temu, CYBER1 napisał: Witam wie ktoś może, gdzie mogę kupić stalowe kółka przerzutki, bo te plastikowe schodzą w oczach szczególnie to dolne znika błyskawicznie. Blyskawicznie, to znaczy po ilu tysiacach km? Bo nie wierze, ze po kilkuset.... W jakim stanie czystosci utrzymujesz naped? Troche juz jezdze na rowerze ale o stalowych koleczkach nigdy nie slyszalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Gdzieś tak po niecałych 3 miesiącach dolne kółko ma już ostre zęby. Łańcuch nie świeci się jak lustro (lekki nalot jest) ale nie jest też zawalony centymetrową warstwą kitu, jak widzę , że jest brudny to przecierem go szmatą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Stalowe kółeczka na kulkach i konusach, bez ząbków - jak najbardziej w zabytkach z lat 60 np przerzutka "na gwoździu" w Huraganie. Może chodziło o aluminiowe? Czy naprawdę są jakieś ze stali ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Teraz, CYBER1 napisał: Gdzieś tak po niecałych 3 miesiącach dolne kółko ma już ostre zęby. to szukaj przyczyny w innym miejscu. Kółka przerzutki zużywając się po prostu "się wypłaszczają" a nie ścierają jak korba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Dokladnie, znikaja na obwodzie. Jak robia sie ostre zeby, to musi je szlifowac wyciagniety lancuch. W jaki sposob mierzysz lancuch i kiedy zmieniales obecny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Łańcuch nie jest wyciągnięty nawet 0,75 nie wchodzi, górne kółko jest jak nowe, tylko dolne się tak szybko zużyło, na zębatkach kasety też nie ma śladów zużycia, na największej zębatce korby trzymając ręką łańcuch i go ciągnąc nie ma luzu na zębach więc nie na pewno nie jest to wyciągnięty łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Kacper, nie wygłupiaj się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Górne kółko Dolne kółko Łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 No tak się wyrabiają, na igły, opór musiał być na nim większy niż normalnie. zmieniamy na inne , kiedyś w dekathlonie można było sobie dobrać niebieskie Taksa, może wytrzymają dłużej. A Panowie to chyba tylko na szosach jeździli jak nie widzieli szpic kółeczek po mtb w błocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 @itr nie byłoby problemu, gdyby nie to że autor tematu bo jakieś dziwne, mało spotykane problemy. Przed chwilą trwała dyskusja że amor się oblepia brudem. Łącząc te fakty, można dojść do wniosku rower jest użytkowany w co najmniej dziwnych warunkach. Co do kółek, to Tacx rzeczywiście wydaje się nieco trwalszy. Miałem dwa komplety na łożyskach nierdzewnych. Ale ile dłużej wytrzymają, ciężko powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 26 minut temu, skom25 napisał: Łącząc te fakty, można dojść do wniosku ...że to znana tu od dawna postać pod kolejnym nowym nickiem... A niektórzy za każdym razem łykają przynętę i dają się wciągnąć w absurdalne dyskusje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 3 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Przyszliście pomóc czy nabijać sobie posty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 9 godzin temu, itr napisał: po mtb w błocie Dokładnie tak :) Mi też się raz przydarzyła taka sytuacja podczas błotnego maratonu w Kielcach dosłownie w parę godzin, ot długie mielenie i dużo błota/gliny/piachu i lejący non stop deszcz, niektórzy stracili też klocki hamulcowe w tych warunkach. Wymieniłem kółeczka Shimano na wspomniane Tacx z Decathlonu i od tego czasu spokój. Kółeczek stalowych nie znam, a te różne alu wynalazki mogą hałasować i nie być wcale trwalsze. No i bierzmy też pod uwagę, że to temat kolejnej inkarnacji Kacperka, więc ten rower może być złożony i użytkowany w dość specyficzny sposób :) Z innych wrzutek wiadomo, że co chwila coś mu się psuje i zazwyczaj winne jest oczywiście "goowniane szimano". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 https://allegro.pl/oferta/kolka-przerzutki-aluminiowe-11t-8454001178?reco_id=8fc1dd75-362c-11eb-8a68-000af7f61b40&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco& Nada się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Ale to je amelinium... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Nie dość że amelinium, to jeszcze lubi pękać i hałasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Stalowych nigdzie nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Bo takie nie istnieją... Kup sobie kilka kompletów najtańszych Shimano i wymieniaj co jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Raczej normalne zużycie kółek... oczywiście jak zna się kontekst... oporowa jazda w piachu i błocie na młynku 20 i dużych zębatkach napędu który ma przekosy o których nie śniło się producentom nawet w Wuhan. (Bo to Ty Kacprze - prawda?) Nie wiem czy bym się pchał w takim przypadku w jakieś cuda wianki i droższe kółka @skom25 dobrze Ci radzie - kilka kompletów najtańszych kółek i zmieniaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.