Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] uszczelki olejowe czy gąbki wasze opinie.

CYBER1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zgadzam się w tych tanich amortyzatorach jest chrom dekoracyjny a uszczelki są z twardego plastiku więc się ściera.

W Domainie jest na pewno chrom techniczny.

Idealna anodą po 10 latach.Hym...

Na myśli przychodzi mi tylko stare Mazzocchi Bombery z otwartą kąpielą olejową i twardą anodą to były czasy , teraz już takich nie robią :bye2::(

• Mod Team
Napisano

Jak się o amora nie dba to nawet ta stara marcokowa anoda potrafiła się zetrzeć czy foxowa Kashima. Dla mnie podstawa to zawsze po jeździe wyczyścić golenie i uszczelki w amorze. A czasem na ustawkę przyjeżdżają ludzie na brudnych od "wczorajszego śmigania" rowerach, z warstwą zaschniętego błota na uszczelkach i tak jeżdżą. Myślą że starczy łańcuch z błota przetrzeć i można jechać. A potem zdziwko że się golenie przetarły...

Napisano

Kiedyś wystarczył serwis raz na rok i syfu w środku nie było a teraz trzeba co 50  godzin sic.

A wracając do tematu jak zamontuje uszczelki olejowe zamiast tych gąbek to nie będzie mi się tyle syfu lepić?

1195277620_P_20201201_1539262.thumb.jpg.c1f5466ce58ca028a8caa1821addba3c.jpg

• Mod Team
Napisano

Serwis co 50h to zalecenia producenta, realnie starczy raz na sezon, góra dwa jak się dużo w błocie jeździ.

Jak masz nowe uszczelki które pełnią rolę również olejowych nie ma sensu montować dodatkowo olejowych. Gąbki mają sens i nie bez powodu wszyscy producenci je stosują. Poprawiają pracę amortyzatora. Ja w swoim Liryku miałem fabrycznie uszczelki kurzowe i olejowe, ale zmieniłem na Lycany od Racing Brosa, Kurzowo olejowe plus gąbki i amor sporo lepiej chodzi. Nie oblepia mi goleni kurzem, jak na Twoim zdjęciu.

Napisano

Mnie tylko zastanawia, jak to mozliwe ze masz piach przyklejony az po sama korone. Smarujesz czyms dodatkowo lagi?

Napisano

Dla mnie to wygląda na jakiś problem albo z niewłaściwymi smarowidłami albo niesprawnymi już uszczelkami. W istocie golenie potrafią być wilgotne ale nawet świeżo po serwisie nie łapią w tym miejscu więcej syfu niż tam gdzie są suche.

W dniu 30.11.2020 o 22:03, CYBER1 napisał:

W Domainie jest na pewno chrom techniczny.

Idealna anodą po 10 latach.Hym...

Na myśli przychodzi mi tylko stare Mazzocchi Bombery z otwartą kąpielą olejową i twardą anodą to były czasy , teraz już takich nie robią :bye2::(

Rozwiń  

Raczej nie jest techniczny bo by się nie świeciło jak psu jajca. 

Otwarta kąpiel olejowa jest stosowana we wszystkich współczesnych amortyzatorach z wyjątkiem suntoura.

Napisano

Nie jest. Otwarta kąpielowa była w starych Mazzocchi  lub jest obecnie stosowana w widelcach motocyklowych, w jednej ladze było po 200-400ml i więcej oleju.

Według mnie lagi Domaina mają taki sam kolor jak tłoczysko siłownika hydraulicznego a  ono jest chromowane technicznie i też się świeci, po za tym chrom dekoracyjny na lagach starł by się błyskawicznie.

Napisano

Zaczyna mi to przypominac jeden z tematow, gdzie autor rozwalil piaste Shimano, a potem w kazdym watku pisal ze Shimano to lipa i nic od nich nie kupowac.

Z Twoim widelcem cos jest nie tak. Jest oblepiony strasznie, w miejscach w ktorych nie powinien byc, czyli pod sama korona.

Tez jezdze po piachu, a w lato po pyle ze z roweru trzeba bylo zmiatac szczotka. W najgroszym przypadku kurz przyklajal sie z przodu i od strony kol, bo tam leci najwiekszy brud. Serwis robie co 50h jazdy po Mazowszu, wiec oleju i smaru w widelcu nie brakuje.

PS: w motocyklu masz blotnik.

Napisano

Też mam błotnik. 

@chudzinki nie każdy mieszka w mieście.

Jest oblepiony po samą koroną, bo się ugina pod samą koronę i potem się do tłustej lagi wszystko przykleja.

Napisano

Moge sie mylic, ale nie da sie ugiac amora do tego miejsca.

Napisano

chyba da się dobić do korony patrząc po tym filmiku (dobrze to widać w 1:42). Niemniej w większości przypadków nawet przy mocnym przyziemieniu widać że zostaje kilka mm nieschowanych goleni.

Napisano

A skąd pomysł żeby pchać tam teflonowy? Ciekawe jak wygląda olej po zmieszaniu z takim smarem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.