CYBER1 Napisano 30 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Zgadzam się w tych tanich amortyzatorach jest chrom dekoracyjny a uszczelki są z twardego plastiku więc się ściera. W Domainie jest na pewno chrom techniczny. Idealna anodą po 10 latach.Hym... Na myśli przychodzi mi tylko stare Mazzocchi Bombery z otwartą kąpielą olejową i twardą anodą to były czasy , teraz już takich nie robią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Grudnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Jak się o amora nie dba to nawet ta stara marcokowa anoda potrafiła się zetrzeć czy foxowa Kashima. Dla mnie podstawa to zawsze po jeździe wyczyścić golenie i uszczelki w amorze. A czasem na ustawkę przyjeżdżają ludzie na brudnych od "wczorajszego śmigania" rowerach, z warstwą zaschniętego błota na uszczelkach i tak jeżdżą. Myślą że starczy łańcuch z błota przetrzeć i można jechać. A potem zdziwko że się golenie przetarły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Kiedyś wystarczył serwis raz na rok i syfu w środku nie było a teraz trzeba co 50 godzin sic. A wracając do tematu jak zamontuje uszczelki olejowe zamiast tych gąbek to nie będzie mi się tyle syfu lepić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Grudnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Serwis co 50h to zalecenia producenta, realnie starczy raz na sezon, góra dwa jak się dużo w błocie jeździ. Jak masz nowe uszczelki które pełnią rolę również olejowych nie ma sensu montować dodatkowo olejowych. Gąbki mają sens i nie bez powodu wszyscy producenci je stosują. Poprawiają pracę amortyzatora. Ja w swoim Liryku miałem fabrycznie uszczelki kurzowe i olejowe, ale zmieniłem na Lycany od Racing Brosa, Kurzowo olejowe plus gąbki i amor sporo lepiej chodzi. Nie oblepia mi goleni kurzem, jak na Twoim zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 A w czym ten kurz przeszkadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Wyglądzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Mnie tylko zastanawia, jak to mozliwe ze masz piach przyklejony az po sama korone. Smarujesz czyms dodatkowo lagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Dla mnie to wygląda na jakiś problem albo z niewłaściwymi smarowidłami albo niesprawnymi już uszczelkami. W istocie golenie potrafią być wilgotne ale nawet świeżo po serwisie nie łapią w tym miejscu więcej syfu niż tam gdzie są suche. 22 godziny temu, CYBER1 napisał: W Domainie jest na pewno chrom techniczny. Idealna anodą po 10 latach.Hym... Na myśli przychodzi mi tylko stare Mazzocchi Bombery z otwartą kąpielą olejową i twardą anodą to były czasy , teraz już takich nie robią Raczej nie jest techniczny bo by się nie świeciło jak psu jajca. Otwarta kąpiel olejowa jest stosowana we wszystkich współczesnych amortyzatorach z wyjątkiem suntoura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Nie jest. Otwarta kąpielowa była w starych Mazzocchi lub jest obecnie stosowana w widelcach motocyklowych, w jednej ladze było po 200-400ml i więcej oleju. Według mnie lagi Domaina mają taki sam kolor jak tłoczysko siłownika hydraulicznego a ono jest chromowane technicznie i też się świeci, po za tym chrom dekoracyjny na lagach starł by się błyskawicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Zaczyna mi to przypominac jeden z tematow, gdzie autor rozwalil piaste Shimano, a potem w kazdym watku pisal ze Shimano to lipa i nic od nich nie kupowac. Z Twoim widelcem cos jest nie tak. Jest oblepiony strasznie, w miejscach w ktorych nie powinien byc, czyli pod sama korona. Tez jezdze po piachu, a w lato po pyle ze z roweru trzeba bylo zmiatac szczotka. W najgroszym przypadku kurz przyklajal sie z przodu i od strony kol, bo tam leci najwiekszy brud. Serwis robie co 50h jazdy po Mazowszu, wiec oleju i smaru w widelcu nie brakuje. PS: w motocyklu masz blotnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 2 godziny temu, skom25 napisał: Zaczyna mi to przypominac jeden z tematow Kacperek . 2 godziny temu, skom25 napisał: PS: w motocyklu masz blotnik. W rowerze też może być tylko jak się takim pokazać na dzielni... Żeby nie było - ja mam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Też mam błotnik. @chudzinki nie każdy mieszka w mieście. Jest oblepiony po samą koroną, bo się ugina pod samą koronę i potem się do tłustej lagi wszystko przykleja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Moge sie mylic, ale nie da sie ugiac amora do tego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seawolf688 Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 chyba da się dobić do korony patrząc po tym filmiku (dobrze to widać w 1:42). Niemniej w większości przypadków nawet przy mocnym przyziemieniu widać że zostaje kilka mm nieschowanych goleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 W dniu 30.11.2020 o 20:15, CYBER1 napisał: Kawałek przejadę i już są całe w kolorze piaskowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Ja powoli zaczynam wierzyć, że @CYBER1 w jakiś dziwny sposób użytkuje rower... Może zamiast jakiegoś narzędzia rolniczego (nie jestem pewny czy to "brona") do orania pola, po uprzednim zdjęciu przedniego koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Jak wytrę dokładnie lagi szmatą to dużo mniej się lepi dopóki nie ugnie się do korony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 3 Grudnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 23 godziny temu, CYBER1 napisał: Jest oblepiony po samą koroną, A przypadkiem nie smarowałeś smarem goleni, jak w Suntourze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 7 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Co zrobić by lagi nie były takie tłuste? Zły smar ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Jak stare są uszczelki i jaki smar był stosowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 7 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Z pół roku, biały teflonowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 A skąd pomysł żeby pchać tam teflonowy? Ciekawe jak wygląda olej po zmieszaniu z takim smarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CYBER1 Napisano 7 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Sklep rowerowy taki mi wcisnoł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Tam ma być smar teflonowy ale o niskiej lepkości jak właśnie slip kick, sram butter czy dynamic seal. Nie byle jaki teflonowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.