ciemak666 Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Hej, od dłuższego czasu przymierzam się do zmiany mojego dość wysłużonego Cuba LDT pro 26 cali z około 2010 roku. Wybór raczej padnie na rockridera xc100/500. Tylko zastanawiam się czy pozycja/ geometria roweru pozwoli mi na dość długie wycieczki nim. Aktualnym cubem robiłem czasami trasy od 100 do 200km na dzień. Oczywiście nie będą to wyjazdy co tydzień, ale co np co dwa miesiące. Do roweru wtedy montuję sakwę pod siodłową. Na codzień trasy ~30km to głównie las/drogi polne/asfalt. Myślę że 50/50. Ostatnia dłuższa trasa to np szlak orlich gniazd(rowerowy). Pewnie raz w roku jakieś góry. Raz w roku może jakiś maraton MTB. Ktoś z szanownych kolegów przesiadał się z raczej wygodnego MTB na rockridera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Pozycja na rowerze zależy od tego, jak dobierzesz rozmiar ramy oraz ustawisz sobie kierownicę i mostek. Reszta, to raczej drugorzędne sprawy. Na agresywnym xc też można mieć wygodną pozycję, jak na szlakowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciemak666 Napisano 30 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 7 minut temu, Mateusz30 napisał: Pozycja na rowerze zależy od tego, jak dobierzesz rozmiar ramy oraz ustawisz sobie kierownicę i mostek. Reszta, to raczej drugorzędne sprawy. Na agresywnym xc też można mieć wygodną pozycję, jak na szlakowcu. Wiec szukać mniejszej ramy czy większej? mam 185cm. tak na chłopski rozum mniejsza rama to mniejsza odległość od siodełka do kierownicy - wiec bardziej wyprostowana postawa ciała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 30 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 (edytowane) 2 minuty temu, ciemak666 napisał: tak na chłopski rozum mniejsza rama to mniejsza odległość od siodełka do kierownicy - wiec bardziej wyprostowana postawa ciała? Ale bardziej się garbisz, bo kierownica jest niżej. Będąc na granicy rozmiarów, to często ten większy będzie wygodniejszy a mniejszy bardziej sportowy. Ale to tylko ogólna reguła, która niekoniecznie znajdzie zastosowanie w Twoim konkretnym przypadku. Jak do turystyki to zwróć uwagę, że te Rockridery nie mają żadnych mocowań na bagażniki czy tradycyjne błotniki. Edytowane 30 Listopada 2020 przez some1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Przy 185cm na bank rama L. Rower MTB dobiera się do wzrostu. To nie szosa, że możesz sobie mostkiem skorygować 2 rozmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Dec podaje że jeśli jesteś na granicy rozmiarów powinieneś wybrać rozmiar większy. Zawsze można nieco przesunąć siodełko do przodu i kupić troszkę krotszy mostek z większym wzniosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 17 minut temu, PawelW84 napisał: Zawsze można nieco przesunąć siodełko do przodu I tak i nie. Przesunięcie siodełka przód-tył wpływa na sposób pedałowania. Z drugiej strony zależy ile i jak kto jeździ i jak duże to będą przesunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Xc 500 w rozmiarze XL ma mostek w negatywie 90mm i sztyce z offsetem więc jest pole do testów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Grudnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Mam 180 cm wzrostu, rozmiar L Rockridera XC500. Przy 185 cm wybierałbym raczej pomiędzy L a XL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Ja przy 190cm wybrałem XL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Z moich doswiadczen po wizycie na bike sizingu wynika, ze 90% ludzi jezdzi na za duzych rowearch. Rockridery maja dlugasne ramy, tak przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2021 Są długie to prawda ale pamiętaj że w standardzie mają sztycę pod siodłową z offsetem koło 20 -30 mm a mostki 80mm dla L i 90 dla XL więc da się go "skrócić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi