Gremlin008 Napisano 28 Listopada 2020 Napisano 28 Listopada 2020 Drodzy co wybrać Specialized Stumpjumper comp alloy 2021https://www.specialized.com/pl/pl/stumpjumper-comp-alloy/p/175252?color=300706-175252&searchText=93321-5301 czy Trek fuel ex 8 2021https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/fuel-ex/fuel-ex-8-gx/p/33001/?colorCode=bluedark_black Cały czas byłem nastawiony na treka ale spec dużo pozmieniał w geo stumpjumpera w najnowszym modelu. Głównie jeżdżę po Sudetach, tyle samo zjazdów co podjazdów, zjazdy bardziej w klimacie enduro. Czasami jakieś single. Raz na jakiś czas wypad do jakiegoś bike parku typu czarna góra i tym podobne. W planach również Transalp i tym podobne. Cytuj
KSikorski Napisano 30 Listopada 2020 Napisano 30 Listopada 2020 Pisałeś o transalpie... Do treka z łatwością uszyjesz sakwę do wnętrza ramy. Do speca nie ma opcji. To ściąga dobre 3kg z pleców. Wg raportów wichu serwis spec ma bardzo wiotki tył ramy co prowadzi do destrukcji wnętrza dampera. Cytuj
Gremlin008 Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Napisano 2 Grudnia 2020 Czytałem o tylnym trójkącie i zdania są podzielone, zresztą piszą że w modelu 2021sztywność jest poprawiona. Rozmawiałem też z paroma użytkownikami stumpjumpera i nie mieli takich problemów. Poza tym Trek w moim rozmiarze ma być dostępny dopiero we wrześniu 2021 albo i w ogóle ma go nie być. Już praktycznie się zdecydowałem na stumpyego jednak teraz okazało się że kolor który chce jest niedostępny i nie wiadomo czy będzie. Zastanawiałem się też trochę nad Radonem Slide Trailem 8.0 bo jak to w radonie dobry osprzęt w dobrej cenie, ale znów nie wiem jak z tą jego geometrią jest. Jeżeli chodzi o stumpjumpera jeszcze nie mogę się zdecydować na rozmiar. Wzrostu mam coś 176 albo 177 i przybliżam się bardziej do S4 a nie do S3, z jednego względu, że będzie bardziej stabilny. Po drugie obecnie jeżdżę na Dartmoor Primal rozmiar M i czasami zdarza się poczuć że mógł by być trochę dłuższy. S3 ma dłuższy reach od Dartmoora jednak odległość od siodełka do kierownicy jest dłuższa w Dartmoorze. Cytuj
Rafu Napisano 3 Grudnia 2020 Napisano 3 Grudnia 2020 @Gremlin008, jeśli chciałeś kolor "chyba bordowy", to w całym internecie nie widziałem ani jednego real foto. Myślę, że ta wersja istnieje tylko w katalogu. Moja żona odebrała w sobotę tego oliwkowo-zielonego Stumpjumpera w rozmiarze S4. Ponoć na całą Polskę przyjechały 4 sztuki i nie zanosi się na więcej. Jak sprawdzałem w zeszłym tygodniu, to mieli takiego jeszcze w sprint-rowery. Cytuj
Gość Napisano 4 Grudnia 2020 Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) @Gremlin008Czy możesz podać źródło info o sztywniejszych ramach na 2021 ? Tnx from mountain Edytowane 4 Grudnia 2020 przez Kemusi Cytuj
Rafu Napisano 7 Grudnia 2020 Napisano 7 Grudnia 2020 @Kemusi, Obstawiam, że chodziło o ten wątek, bo też na niego trafiłem: http://endurotrophy.pl/forum/showthread.php?tid=11336&pid=370553#pid370553 @Gremlin008, Widzę, że w sprincie zielona S4-ka nie jest już dostępna - kupiłeś, czy ktoś inny był szybszy? Cytuj
Mateusz30 Napisano 11 Grudnia 2020 Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Z tych dwóch tylko spec. Spróbuj kupić damper do Treka, poszukaj. Poczytaj opinie. A wiotki tył ma 99% fulli. Spec ma świtną geometrię i najlepiej jeździ aktualnie. Aczkolwiek za 6 koła możesz kupić rower w GB, który jeździ dokładnie tak samo. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez Mateusz30 Cytuj
Gremlin008 Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Napisano 14 Grudnia 2020 @Rafu Tak to ja Rower Sztos! Cytuj
Gość Napisano 15 Grudnia 2020 Napisano 15 Grudnia 2020 W dniu 11.12.2020 o 12:39, Mateusz30 napisał: Spróbuj kupić damper do Treka, poszukaj. Poczytaj opinie ..a w czym jest problem ,rozwiń.. Cytuj
Gremlin008 Napisano 2 Maja 2021 Autor Napisano 2 Maja 2021 @RafuHej mam pytanie. Czy w stumpym Twojej żony jest jakby małe wgniecenie niedaleko spawu w dolnych widełkach wahacza pod zaciskien hamulca? Coś takiego Cytuj
Rafu Napisano 3 Maja 2021 Napisano 3 Maja 2021 Hej, Tak, jest coś takiego. To wygląda na przetłoczenie. Cytuj
Gremlin008 Napisano 3 Maja 2021 Autor Napisano 3 Maja 2021 Pierwszy raz coś takiego widze, na początku sie troche wystraszyłem, że to jakaś wgniotka. Przeglądnęłem pozniej internet i zobaczyłem, że wszystkie comp alloye z 2021 mają takie coś w tym miejscu. Cytuj
Rafu Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 @Gremlin008, W pierwszej chwili pomyślałem, że to pod większe tarcze zrobili, ale tarcza prędzej przytrze o górne widełki, niż o dolne. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale "flip-chip" znajduje się właśnie przy osi tylnego koła. Fabrycznie rower jest ustawiony w pozycji "long&slack". P.S. Jesteś zadowolony z zakupu? Cytuj
Gremlin008 Napisano 5 Maja 2021 Autor Napisano 5 Maja 2021 @Rafu Jak najbardziej. Co do flip chipa to wiedziałem jedynie, że nie ma go przy damperze, nie był mi on w sumie potrzebny. Póki co czekam na odpowiedź, ze sklepu w którym kupowałem rower. Może oni mnie oświecą o co chodzi z tym wgłębieniem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi