ramzi Napisano 27 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Cześ wszystkim Chciałbym wymienić suport SRAM DUB w moim rowerze MTB. No i natrafiłem na problem techniczny. Czy ktoś wię , znalazł odpowiedni wybijak do tego Pressfita DUB . Posiadam wybijak do suportó Shimano (chyba 24 lub 25 mm) i jest za mały, skombinowałem końcówkę do PF30 i ta znowu za duża. W-g mojej suwmiarki, otwór wewnętrzny suportu to 28,7 mm. Znalazłem tylko jeden wybijak który się chwali że to zrobi , ale jest cholernie drogi - Park-Tool RT-1. Czy ktoś już miał podobny problem i wie jak go rozwiązać ?? pozdrawiam, ramzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 A nie możesz go wybić np śrubokrętem skoro i tak jest do wywalenia? Jeśli nie chcesz robić "prowizorycznie" to serwis, będzie taniej i szybciej niż kupno wybijaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramzi Napisano 27 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Teraz, Mihau_ napisał: A nie możesz go wybić np śrubokrętem skoro i tak jest do wywalenia? Jeśli nie chcesz robić "prowizorycznie" to serwis, będzie taniej i szybciej niż kupno wybijaka Śrubokrętem to jakoś się obawiam że uszkodzę rame. Serwis taniej może i będzie ale czy szybciej to nie koniecznie, u mnie to są kolejki do serwisów. Zresztą fajnie jest coś samemu ogarnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Śrubokręt dałem jako przykład, może być rurka, pręt czy co tam chcesz. Na mufie też nie musisz narzędzia opierać xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jelizee Napisano 27 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Rurka PCW nacięta jak twój wybijak - "+". Oczywiście możesz naciąć metalową jeśli taka wola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 28 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 8 godzin temu, ramzi napisał: otwór wewnętrzny suportu to 28,7 mm Średnica osi DUB to 28,99mm. Albo źle mierzysz, albo musisz wymienić suwmiarkę. Możesz też zrobić starym patentem na wybijanie łożysk, czyli okrągła podkładka ścięta z dwóch stron na płasko. Podkładka oczywiście o średnicy dającej odpowiednie podparcie. Dzięki tym nacięciom włożysz ją wewnątrz mufy, gdzie potem ustawisz we właściwej pozycji i możesz użyć np. metalowej rurki i młotka do wybijania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 28 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 7 godzin temu, TheJW napisał: Możesz też zrobić starym patentem na wybijanie łożysk, czyli okrągła podkładka ścięta z dwóch stron na płasko. To jest wg mnie najlepszy sposób na wybijanie misek, zarówno z mufy suportu, jak i główki ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramzi Napisano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Dzięki za podpowiedzi , pomysł z podkładką jest świetny ale chyba brakuje mi narzędzi żeby to sensownie przyciąć . Aktualnie łatwiejszy w wykonaniu wydaje mi się patent z rurką pcv. A co myślicie o takim ściągaczu do łożysk ?? https://allegro.pl/oferta/adapter-sciagacz-wewnetrzny-do-lozysk-27-30mm-8653304436 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramzi Napisano 3 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Zastosowałem wewnętrzny ściągacz do łożysk 27-30 mm ten z linka powyżej. Poszło gładko , mogę polecić to narzędzie, cena stosunkowo niska, udało się nawet nie uszkodzić suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.