Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] aktualna Shimano do 3x9?

345872

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam naped 3x9

z przodu 22-32-44

z tylu kaseta 9-rzedowa 11-32 i deore lx

czy jest w aktualnej ofercie Shimano  jakas pasujaca przerzutka przednia?

zamontowalem Alivio FD-T4000-TS6 ALIVIO 2015, ale to sie nie sprawdza

Napisano

dzieki,

chodzi mi o namiary na konkretny model, ktory moglbym wyprobowac, bo jakos nic nie moge znalezc. obojetne ponizej czy powyzej alivio

przy tym modelu alivio lancuch ociera o prowadnice przerzutki, i to robi to przy niekorych wcale nie skrajnych przelozeniach

• Mod Team
Napisano

To prędzej kwestia regulacji przerzutki i jej położenia niż samej przerzutki.

Wszelkie SLX typu M660 lub XT M770 będą ok. Podobnie Deore M570. Należy tylko określić czy ma to być Top czy Down Swing.

Napisano

przykrecona zgodnie z oryginalnym szablonem, jesli chodzi o wysokosc. rownolegla tez jest...

prowadnica lancucha jest po prostu za dluga, na srodkowym blacie lancuch idzie dosc mocnym przekosem i ociera. ustawienie krancowe, blaty 22 i 44, sa ok

to konkretne alivio jest do rowerow trekkingowych 28 cala, tutaj do mtb 26 cala chyba po prostu nie pasuje. znikome tolerancje

troche mnie to dziwi, przeciez na ulicach wciaz widzi sie duzo rowerow 3x9, to na czym oni jezdza? :-)

• Mod Team
Napisano

Na starszych komponentach lub leżakach magazynowych.

Ja korzystałem przy napędzie 3x9 z M660 Down Swing i nie było problemów. Korba 44/32/22. Nic nigdy nie ocierało, chyba że ktoś testował przełożenie 1x9 lub 3x1 :)

Napisano
W dniu 25.11.2020 o 23:00, 345872 napisał:

Alivio FD-T4000-TS6

Lepiej by było wersje M pod mtb.

Regulujesz na środkowym blacie i tylnej środkowej zębatce. Skrajne biegi  mogą szorować, większość rowerów tak ma.

Najwyżej daj 10-cio biegowy łańcuch jest węższy.

Napisano

@bogus92

3x7-9 nie ociera, tak samo przy 1x1-3 tez nie. tylko te srodkowe.  to po prostu nie pasuje, prowadnica jest za dluga w stosunku do przekosu lancucha. taka ciekawostka po prostu.

@dovectra

dzieki, nie wiedzialem, ze jest jeszcze jakas wersja M. pewnie kupilem jakis lezak magazynowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...