wkg Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 4 godziny temu, Kemusi napisał: Boo..koło 27.5 ma inną masę rotacyjną (rotowaną) co przekłada się na dynamikę jazdy Przy jeździe w górach znaczenie masy rotowanej możesz spokojnie zaniedbać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Ju siur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 25 minut temu, Kemusi napisał: Bielskie... Dokładnie rejon Wyżniego Kopskiego Siodła i dalej na Chatę Plesnivec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 2 godziny temu, Kemusi napisał: Myślę ,że kompromisem może być mullet No jestem ciekaw jak to jeździ, nie miałem jeszcze okazji przetestować mulleta. 2 godziny temu, Tyfon79 napisał: Widać wyraźnie zwłaszcza w górnej sekcji gdzie duże koło jest ociężałe i muli jazdę a gdzie idzie jak przeciąg Fajna trasa :-). No na górze, też bym się lepiej czuł na 27.5, generalnie tam gdzie jest brak prędkości tam wolę mieć bardziej "kompaktowy" rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 @KrzysiekCH Obecnie używam we wspomaganym , ale to trochę inna bajka .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Trasa z filmu fajna, długa, pojezdzilo by się. KEMUSI niedawno oglądałem taki filmik. Dla mnie wnioski takie że zalety koła 27,5 może w pełni docenić ktoś kto dużo jeździ, jest prosem. 29 jest "latwiejsze" w obsłudze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Dzięki , nie widziałem tego ..wnioski trafne choć na trasie parkowej. Pinkbike robi dobre testy..mullet też był. Skończy się to tak , że kupię 29 i dokupię tył 27 , zawsze to wyjdzie taniej.. pozdr ..zapomniałem o jednym ! Rzeczywiście ,trasa fajna , moje pierwsze zjazdy w tamtej okolicy to jeszcze 90te bez amortyzacji Mniej pilnowali , mniej tabliczek z zakazami itp už sa to nevráti! W Tatrach Bielskich są najdłuższe trawersy a z Siodła można jechać na Zdziar-Strednica , też ładnie ..Jaworowej nie polecam bo na końcu baza leśnych dziadków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 15 godzin temu, Kemusi napisał: Ju siur ? Of course. Masa rotująca ma znaczenie przy przyspieszeniach - na wyścigach. W górach pod górę nie przyspieszasz ostro a z góry samo się przyspiesza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Ma...jak gonisz węża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 35 minut temu, wojtt80 napisał: Dla mnie wnioski takie że zalety koła 27,5 może w pełni docenić ktoś kto dużo jeździ, jest prosem Na forum SB zrobiłem swego czasu posta, gdzie porównałem czasy przejazdu na moim "home trailu" na wszystkich rowerach, które mam - DH, enduro, all mountain, trail ht i full XC i CX... :-). 10:04 Evil Offering All Mountain 140mm 29 10:12 Giant Reign Enduro 160mm 27.5 10:19 NS Bikes Fuzz DH 200mm 27.5 10:31 NS Bikes Eccentric HT 27.5 10:38 Orbea Oiz TR XC 120mm 29 17:00 CX Na tym trailu: Evil Uetlibergtrail ride - YouTube Mój wniosek jest taki, że dla mnie jako amatora różnice są w sumie znikome, co zarazem nie znaczy, że nie lubię o tego typu tematach filozofować i jednak być te 8 sekund szybszym :-). Pozdrawiam Krzysiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) 15 godzin temu, KrzysiekCH napisał: Fajna trasa :-). No na górze, też bym się lepiej czuł na 27.5, generalnie tam gdzie jest brak prędkości tam wolę mieć bardziej "kompaktowy" rower. No fajna ale podszyta sporą nutą ryzyka związanego z zapłaceniem pokuty. No ale nie każdy ma sposobność mieszkać w rowerowym raju jakim jest Szwajcaria i trzeba sobie jakoś radzić Z cyferek zatem wynika to co pisałem, że między takim już starym Reignem 27,5 a nowoczesnym 29er nie ma jakiejś kolosalnej różnicy. Edytowane 17 Stycznia 2021 przez Tyfon79 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekCH Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 2 godziny temu, Tyfon79 napisał: Z cyferek zatem wynika to co pisałem, że między takim już starym Reignem 27,5 a nowoczesnym 29er nie ma jakiejś kolosalnej różnicy No jeździ się na nich inaczej, co nie przekłada się w jakimś znacznym stopniu na czas przejazdu traila - zresztą tu można analizować, że na innej trasie taki czy siaki rower miałby przewagę, ale suma summarum to co nas czyni szybkimi to skill, doświadczenie i ryzyko, które podejmujemy. Sprzęt jest drugorzędny, ważne, żeby mniej lub bardziej pasował do zastosowania, dlatego zawsze mówię, żeby kupować rower, który się podoba niezależnie od tego, że ma przerzutkę slx zamiast xt :-) bo tylko jak się nam będzie rower podobał będzie nam się chciało na nim jeździć. Taki off topic - @Tyfon79 co do naszych reginów - Regin X (ten sprzed naszego 27.5) był kapitalnym rowerem :-) Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Przepraszam ,że się wtrącę w dyskusję, jedynie chciałem się „pochwalić” , że mialem 2 gianty w tym reign z charakterystycznym koszykim w ramie na damper, źle podjeżdżał ale w dół to był wariat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 2 godziny temu, KrzysiekCH napisał: awsze mówię, żeby kupować rower, który się podoba niezależnie od tego, że ma przerzutkę slx zamiast xt :-) bo tylko jak się nam będzie rower podobał będzie nam się chciało na nim jeździć. Podstawa ! Zresztą osprzęt się zużywa a jednak większośc z nas ma emocjonalny stosunek do roweru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 6 godzin temu, KrzysiekCH napisał: Mój wniosek jest taki, że dla mnie jako amatora różnice są w sumie znikome, co zarazem nie znaczy, że nie lubię o tego typu tematach filozofować i jednak być te 8 sekund szybszym :-) Jasne, w większości przypadków duże jest lepsze, co widać m.in. na Twoich przelotach. Sam bardzo polubiłem 29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Wpakowałem się z moim tematem w ten wątek , jedynie kończąc dodam ,iż udało mnie się szczęśliwie dotrzeć do brzegu a wybór padł na YT Capra cf 29’ Jeszcze raz dziękuję za dobre rady i pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 21 Maja 2021 Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Fota bedzie?;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Maja 2021 Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 (edytowane) Drogi @wojtt80 , niestety dopiero pod koniec miesiąca Mogę wrzucić ze sklepu, dokładnie taki jak kupiłem a tutaj link: https://www.yt-industries.com/products/bikes/95/capra-pro-race-29/preview?number=100939 pozdrawiam Edytowane 21 Maja 2021 przez Kemusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 @Kemusi co tu dużo gadać, sprzęt fajny👍. Sam w zeszłym roku prawie kupiłem rame Capry z 2018, stanęło na tym że poszła mi sprzed nosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 ..a szkoda, YT robi dobre grawitacyjne ramy. Rozmiar L spasował idealnie , nie jest łatwo wpasować się we właściwą. Przyglądałem się też ofercie na rok 22 , to raczej na rynek północnej ameryki . W tym samym rozmiarze ,rower jest nieco dłuższy nawet w wersji mullet , jeśli się nie mylę.. jednak zdecydowanie wybrana rama jest dla mnie . Przednia opona do wymiany na Schwalbe soft 2.5 z tyłem jeszcze się zobaczy. Dodam tylko, że na „krótkiej liście” został Propain tyle ,że był droższy w zbliżonej konfiguracji , między innymi z węglowymi obręczami. Ciekawą ofertę ma NS ,ale jest niedostępny w tym roku, w ogóle moje zakupy zajęły więcej czasu i zachodu przez pandemię. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 (edytowane) W końcu i tak źle nie wyszło bo kupiłem ramę Whyte S 150. Tabelki wciskaja mnie w L, ale lepiej czuje się na trochę dłuższym sprzęcie. Mam XL z reach 490,4, a rozstaw kół 1251,6. Musiałem idealnie dopasować sztyce i udało się, 125 pasuje jak ulał. Zrobie jakieś sensowne foty to wrzucę. Gumy to Hans Dampf 2.3 super gravity z tyłu i Assegai Exo TR 2.5 przód. Ciężko ale solidnie i trzymaja dobrze. Niedawno złożyłem wszystko tak jak chciałem i wyszło 16,5kg😁 Propain ma fajnego traila, Hugene. Zresztą nie tylko. Edytowane 22 Maja 2021 przez wojtt80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 A ile masz wzrostu ? Ja przy 177 dobrze się czułem na L mimo, że podobno dla mnie jest M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 183cm, noga 84, trochę mniej i byłby za wysoki. Sztyca wchodzi dosyć wysoko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Czyli to by się zgadzało z moimi obserwacjami. U mnie noga 82-83 i raczej zdecydowanie L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 (edytowane) 28 minut temu, wojtt80 napisał: W końcu i tak źle nie wyszło bo kupiłem ramę Whyte S 150. Tabelki wciskaja mnie w L, ale lepiej czuje się na trochę dłuższym sprzęcie. Mam XL z reach 490,4, a rozstaw kół 1251,6. Musiałem idealnie dopasować sztyce i udało się, 125 pasuje jak ulał. Oznaczenia trzeba traktować umownie ,u jednych M a u drugich to samo w L . Whyte to świetna rama i na pewno krzywdy nie masz Ja mam 180 a noga 84 i optymalnie reach 460 , dłuższe mi nie pasują ..taka między- rozmiarówka . Wolę nieco krótsze ramy ,szczególnie na kole 29 Ps. Ooo ,wklej fotki Edytowane 22 Maja 2021 przez Kemusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi