Adamicki Napisano 19 Listopada 2020 Napisano 19 Listopada 2020 Witam, Posiadam w swojej szosówce vintage opony 28 cali o szerokości 25 mm. Zastanawiam się czy będę w stanie zmieścić opony szersze, które są oczywiście wyższe. Zapas do rury podsiodłowej lub do dolnej rury ramy w tej chwili jaki mam to około 7-9 mm. Jestem prawie pewien, że 28 mm zmieszczę. Mam pytanie do użytkowników opon 28 cali o szerokości 28 mm, 30 mm i 32 mm o to jak bardzo opona wystaje w pionie ponad krawędź obręczy koła i czy to jest opona slick typowo szosowy czy jakiś bieżnik ma do wjechania na szuter. Jestem świadomy, że na to pytanie mogą paść rożne odpowiedzi w zależności także od szerokości obręczy oraz producenta i modelu opony. W moim przypadku opony 25 mm gładkie slicki Michelin Pro3 Race mają wysokość akurat 25 mm. Obręcze mam wąskie, ale nigdy ich nie mierzyłem.
marvelo Napisano 19 Listopada 2020 Napisano 19 Listopada 2020 Tak to wygląda na przykładzie GP5000 w różnych szerokościach: https://www.bicyclerollingresistance.com/specials/grand-prix-5000-comparison
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.