Roballinho Napisano 17 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Potrzebuję zestawu dwóch bardzo budżetowych kół 26" do pod kasetę 8-10s.Co będzie lepszą opcją: https://allegro.pl/oferta/kola-26-stars-circle-alu-pod-kasete-8-9-rz-srebrne-7024680323https://allegro.pl/oferta/kola-26-fh-tx500-hb-tx800-obrecz-srebrne-8698627542 A może coś innego w budżecie do 200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 A budżet jest naprawdę aż tak niski? Ja bym nie wybrał żadnych z powyższych, mają gówniane szprychy. To czego potrzebujesz to nierdzewne (czyli chyba chromowane a nie ocynkowane) szprychy za około złotówkę za sztukę, np. Sapim Leader, CN Spoke. Ten szmelc który dają do tanich kół kosztuje pięć razy mniej i jest miękki. Czyli komplet szprych wychodzi ok. 65 złotych. Do tego dwie piasty Shimano, to jakieś 80 złotych. Do tego obręcze - tu idzie sporo urwać, odkąd 26" jest niemodne, i pewnie kupić komplet obręczy poniżej stówki. No i za zaplecenie dla fachowca z 70 zł. Wychodzi przy pomyślnych wiatrach poniżej 300 zł i masz koła na lata. Oszczędności można szukać na obręczach - np. Joytech/Quando, są okej. Można dać też te obręcze Stars, Swift, jak je tam zwał. Ważne żeby były dwukomorowe, są znacznie sztywniejsze. Ale na pewno dobre szprychy i dobre złożenie kół to podstawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Niby mogę dołożyć tą stówkę więcej, ale nie chce mi się już bawić w kompletowanie części. Wybrałbym jakiegoś gotowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 17 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Mike dobrze pisze . Kupiłem kiedyś do Waganta tanie tylne koło . Poniżej 100 zł , innego 27" w sklepie nie było . Szprychy pękały po 2-3 szt na raz . Po roku miałem już wymieniony komplet a zabawę z odkręcaniem wolnobiegu i centrowaniem w gratisie ... 1 zł za szprychę to minimum żeby koło kupy się trzymało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 4 godziny temu, Roballinho napisał: Wybrałbym jakiegoś gotowca. A nie masz jakiegoś fajnego sklepu/serwisu w pobliżu żeby Ci złożył? Tak czy inaczej trzeba mieć fizycznie piasty i obręcz w ręce żeby policzyć długość szprych. Piszę o takich kołach bo przerabiałem temat parę miesięcy temu ulepszając zimówkę. Mnie wyszły jakieś 250 zł nie licząc robocizny - ale oprócz podstawowych piast Shimano udało się trafić obręcze Alexrims. Taki zestaw znalazłem na e-bmx, mają zaplatanie w pakiecie przy zakupie wszystkich części u nich, szprychy wybrałem przykładowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 19 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 No dobra, przekonałeś mnie. Coś tam sobie poskładam, mam czas. Tylko ta obręcz taka cienka... W ogóle przeleciałem w internetach specyfikacje 26" calowych obręczy do v-brake'ów i one wszystkie są niewiele szersze. Skoro mam teraz wybór, to chciałbym coś w okolicach 22-23 milimetrów wewnątrz. Są takie felgi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 20 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Dartmoor Raider 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Raider nie ma powierzchni ciernych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 20 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Sorry nie doczytałem że muszą być pod v-ki... Jak tak, to przy Low budget powyżej 20mm nie wyjdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 20 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Jak tak dalej pójdzie, to będę musiał podwoić, a nawet potroić budżet. Co w takim razie w większych pieniądzach można dostać w sklepach, w takim wewnętrznym rozmiarze obręczy? Kiedyś były rhino lite, ale już jest problem z dostępnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Teraz, Roballinho napisał: Jak tak dalej pójdzie, to będę musiał podwoić, a nawet potroić budżet. Wiesz, wyszedłeś od tanich i wąskich obręczy. Te idzie kupić w śmiesznych pieniądzach, nawet markowe. Z szerokich przychodzą mi do głowy Alexrims DM24 - ale Alexrims to już okolice stówki za obręcz. W AMP, u dystrybutora widzę że zostały tylko 24" ale po sklepach 26" są pewnie do znalezienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 20 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 40 minut temu, MikeSkywalker napisał: Wiesz, wyszedłeś od tanich i wąskich obręczy. No tak... Zawsze się tak zaczyna . A potem apetyt rośnie. Poszukam tych alexrimsów, ale jeszcze sobie dołożyłem kolejną trudność, bo muszą być całe srebrne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.