stpman Napisano 27 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 @Hartigan kolorem się nie jeździ. Jeździ się dobrym osprzętem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartigan Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 @stpman Z tym nie będe już polemizował. Chyba wybór padł na tego Muirwoods'a w takim razie. Czy warto wymienić standardowe opony 40 mm na coś węższego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Nie, na 40c będziesz jeździł komfortowo, a na prędkości dużo nie stracisz. Kwestia ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Na węższe nie, na szersze owszem - Muirwoods na oponie MTB 2.0 dostaje drugie życie jako rower XC i taran na krawężniki Ale jak myślisz o węższych to nie, 40c to optimum jeśli chodzi o prędkość/komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartigan Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Dzięki piękne za wszystkie komentarze! Rowerek zamówiony! Jaram się bo to mój pierwszy rower, wcześniej jeździłem do pracy rupieciem za 150 zł z OLX 20 letnim Mam nadzieję, że mega odczuje różnice z jazdy:) Co warto dokupić do tego roweru? Polecacie jakieś gadżety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 27 Maja 2021 Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 (edytowane) Jakieś oświetlenie by się przydało, wykosztowałeś się na rower to pewnie coś budżetowo byś chciał ja na tył polecam Prox Minor daje radę nawet w dzień, a w nocy to najsłabszy tryb jest bardziej jak wystarczający. Lepiej załóż sobie nowy temat w odpowiednim dziale żeby tu offtopa nie robić. Edytowane 27 Maja 2021 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Czerwca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Pojawił się Muirwoods na 2022.N Najważniejsza zmiana - napęd 1x10 Microshift Advent X. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-muirwoods 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Chyba czytają fr.org 😀. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 O kurcze 😍 to będzie mój następny rower! Edit: Żeby tylko cena była podobna do tegorocznej bo te $899 nie wygląda zachęcająco... Edit2: Jeśli mnie wzrok nie myli to chyba widzę też punkt montażowy na myk-myk'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartigan Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Koła 45mm vs 40mm w 2021, kolejna dość istotna zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Zapomnieli tylko napisać dostępność: 3 kwartał 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Ja tam widzę myk-myk'a czy mi się wydaje? Ciekawe ile teraz będzie ważył z napędem 1x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Żaden myk-myk. Ale faktycznie, jakby było podejście. 1 godzinę temu, bogus92 napisał: Najważniejszazmiana - napęd 1x10 Microshift Advent X. A ja bym powiedział że najważniejsze jest to że zmienili geometrię. Ludzie różne rzeczy do niego montowali ale ciągle była to długa i niska rama, a teraz ma trochę genów Kentfielda. Być może to ten złoty graal którego ja próbuję zrobić ze swojego Malowanie mi się nie podoba, już tak nierzucającysięwoczy jak starsze nie będzie. Ehh, chciałoby się przymierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Czerwca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Nie analizowałem geometrii poprzednika, ale jeśli jest zmiana na plus to tylko należy przyklasnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) 5 godzin temu, bogus92 napisał: Pojawił się Muirwoods na 2022.N Najważniejsza zmiana - napęd 1x10 Microshift Advent X. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-muirwoods No i popsuli dobry rower. Jeden z najlepszych na rynku w rozsądnej cenie (jeszcze kilkanaście miesięcy temu ten w malowaniu Rasta można było znaleźć za 1600-1700 zł, i był to chyba jedyny rower, który kupiłbym w takiej fabrycznej specyfikacji). Był sobie świetny, uniwersalny rower, nawet ze sportowym zacięciem, z szerokim zakresem przełożeń, a zrobili z niego jakieś "niewiadomoco", taką krowę z płaskim kątem główki (i do tego wysoką główką). No i te przełożenia. Do starego można sobie było założyć nawet szosowe opony 700x28 i mocno pociągnąć na dużej tarczy po szosie, a na wspinaczkę i poszalenie w terenie (na oponach 2.0 tył i 2.2 przód) też starczyło przełożeń, a teraz? Oczywiście ciemny lud to kupi. Ja już w tą stronę nie spojrzę. Ale może teraz stary trafi na rynek wtórny w większej ilości i ceny używanych spadną. Dla porównania geometria starego modelu: https://www.google.pl/search?q=marin+muirwoods+geometry&sxsrf=ALeKk02ZhagMTTitohN_MvKqu_pHbdkGvQ:1622811503601&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=xYM5hVtjNWCTBM%2CuLfDpehnPCGuVM%2C_&vet=1&usg=AI4_-kTKd7Ar0HoHiwAwdSv7t4TtGjzw2A&sa=X&ved=2ahUKEwiJ-dX5g_7wAhVtkIsKHQBeCqUQ9QF6BAgLEAE Edytowane 4 Czerwca 2021 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Z jednej strony jest tak jak mówisz - rozsądny rower, w dobrej cenie, w ogóle nierzucający się w oczy. Ot, tak zwany wół roboczy do codziennej jazdy. Jak na swojego spojrzałem to na pewno go nie oddam Z drugiej strony - jest wiele przykładów (nawet tu, na forum) jak użytkownicy próbują nieco skrócić ten rower, podnieść główkę, czyli zrobić właśnie to co zrobił Marin. Także nie nazywałbym tego ciemnym ludem, to raczej odpowiedź na potrzeby użytkowników, to raz, dwa - ciągłe trzymanie się zasady made for fun, czyli robienie rowerów nie przegiętych w sportową stronę, dla Kowalskiego - takich jak np. Four Corners "szosa dla ludzi którzy mówili że na szosę nie wsiądą". A że za tym idzie coraz większa prostota napędu, popularność napędów 1x to trafił tam tani Advent. To jednak z mojego punktu widzenia strzał w stopę - bo droga kaseta do mieszczucha do codziennego ciorania to średni pomysł. Ale - to moje skrajnie nieobiektywne podejście, bo ja wolę zajeżdżać codziennie tylko dwie zębatki. Może dla "Kowalskiego" jedna kaseta na rok to nie tak duży wydatek, a zyskuje spory zakres przełożeń i prostotę jednej przerzutki jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Dostępne pojedyńcze szt. Stinsona 2 i Kentielda 2 w rozmiarze M. 😁 Wołam @Kukudor bo chyba szukał K2. https://primal.pl/pl/p/MARIN-Kentfield-2-nowosc/1062 https://www.narowery.pl/pl/p/Rower-miejski-Marin-Stinson-2-27%2C5-M/35232 Edytowane 9 Czerwca 2021 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukudor Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 @keltu Dzięki za pamięć o mnie, niestety szukam w rozmiarze L, bo mam 181 cm wzrostu. Czekam cierpliwie na pojawienie się nowych dostaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukudor Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 W sklepie narowery.pl jest dostępny Marin Kentfield 1 w rozmiarze L, ale zastanawiam się czy do dojazdów do pracy oraz czasem dłuższy dystans przerzutka tylna Shimano Altus, 8-Speed będzie wystarczająca. Czy jednak cierpliwie czekać na Kentfield 2 bo jednak warto dołożyć do lepszych przerzutek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Nie warto dopłacać pięciu stówek do lepszej przerzutki. Jak zastosowania miejskie i mały zakres kasety w Kentfield 1 wystarczy to idź w ten model. Lepszą przerzutkę do takiego napędu kupisz za grosze, za powiedzmy stówkę znacząco ulepszysz ten rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukudor Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Porównując Kentfield 1 i 2 różnice są w przerzutce tylnej, ramie, mechanizmie korbowym, manetkach, łańcuchu i kasecie. Zresztą to już nie istotne, niepotrzebnie sobie zawracam głowę innymi modelami. Poczekam jednak na srebrny Kentfield 2 w rozmiarze L, czy to za miesiąc czy pół roku, ale może się uda kupić Marina 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 W dniu 4.06.2021 o 15:19, marvelo napisał: No i te przełożenia. Do starego można sobie było założyć nawet szosowe opony 700x28 i mocno pociągnąć na dużej tarczy po szosie, a na wspinaczkę i poszalenie w terenie (na oponach 2.0 tył i 2.2 przód) też starczyło przełożeń, a teraz? Ta, może jeszcze TT zrobić po dodaniu lemondki i trailówkę po dodaniu myk-myka To jest rower do miasta, wół roboczy, "komuter", na wycieczki bez spiny, itp. i w tych zastosowaniach sprawdza się rewelacyjnie. I prosty napęd 1x też sprawdzi się w tych klimatach rewelacyjnie. Jedyne co to przesadzona kaseta o takim zakresie IMHO zbędna. A miejsce korb 3x jest na śmietniku historii PS. Mi te nowe wcielenie Muirwoodsa też nie leży 😜 Ale mogę się zgodzić, że krótsza rama i wyższa główka może być tym co napędzi klientów od "wygodnej pozycji", którzy obecnie zerkają w stronę tych wszystkich "rekreacyjnych mtb". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Ciekawy art. o Gestalcie X10 - co prawda z rocznika 2020 ale część informacji i opinii się nie zdezaktualizowała. Autor wspomina zresztą o zmianach w roku modelowym 2021. Google translate daje radę: https://www.adventurecycling.org/blog/road-test-marin-gestalt-x10/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 11 godzin temu, m0d napisał: Ta, może jeszcze TT zrobić po dodaniu lemondki i trailówkę po dodaniu myk-myka To jest rower do miasta, wół roboczy, "komuter", na wycieczki bez spiny, itp. i w tych zastosowaniach sprawdza się rewelacyjnie. Ten rower jest reklamowany jako "komuter", ale obecność trzech blatów w korbie i dużej ilości miejsca w ramie na opony pozwala nabywcy dość mocna rozszerzać zakres jego zastosowań w obie strony. Spokojnie mógłbym na nim wystartować w amatorskiej czasówce na asfalcie (np. na oponach GP5000 700x28, dokładając jeszcze długie rogi typu L,no i może zakładając ciaśniejszą kasetę 11-28), jak i w maratonie mtb (na oponach Race King 2.2/2.0 w wersji Race Sport). To, że ty masz w głowie jakieś ograniczenia i widzisz w rowerze tylko to, co mówi marketing nie oznacza, że wszyscy tak mają. Wciąż są ludzie, którzy na rower patrzą praktycznie, bez sztucznego kategoryzowania. Tacy będą chętnie wygrzebywać nadające się do jazdy korby 3x z tego śmietnika historii i robić z nich użytek, a tacy jak Ty będą kręcić młynka na dziecinnych blatach 38z, albo męczyć się pod górę na zbyt twardych biegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonMU Napisano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 W dniu 9.06.2021 o 21:47, Kukudor napisał: Porównując Kentfield 1 i 2 różnice są w przerzutce tylnej, ramie, mechanizmie korbowym, manetkach, łańcuchu i kasecie. Zresztą to już nie istotne, niepotrzebnie sobie zawracam głowę innymi modelami. Poczekam jednak na srebrny Kentfield 2 w rozmiarze L, czy to za miesiąc czy pół roku, ale może się uda kupić Marina 🙂. Jaka jest waga okolo tego Kentfield 2? Do miasta wolalbys go czy jednak Muirwoods?:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi