stpman Napisano 4 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Swoją drogą Stinson 2 na stronie producenta ma ten fajny karmelkowy pasek na oponach, a na real foto że sklepu opony są całe czarne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) A Kentfield 2 (ten z Allegro) jest na Altusie i z małą kasetą Ot oczekiwania vs rzeczywistość. Trzeba sugerować się real foto. Edytowane 5 Lutego 2021 przez MikeSkywalker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Kurcze panowie zamówiłem rozmiar "M" czyli teoretycznie od 165cm do 173cm. Żona ma 163 cm wzrostu... Ale z kolei "S" jest od 152cm do 165cm... No i pytanie czy ta "M" nie będzie ciut za duża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trendyfendi Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 mniejszy rozmiar "powiększysz", większego nie zmniejszysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 13 godzin temu, stpman napisał: No i pytanie czy ta "M" nie będzie ciut za duża? Najpewniej będzie. Może się zdążyć że będzie za bardzo wyciągnięta na nim. Z wygodnej pozycji do bujania się po mieście zrobi się bardziej agresywna pochylona i rower straci swój sens. Kwestia nie tyle wzrostu co proporcji. Długości nogi i rąk. Mniejszy rower jest łatwiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 9 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Przekrok jakieś 74cm... A różnica w długości pomiędzy rozmiarami to chyba jakieś 2 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Ale przekrok to nie wszystko. Przekrok może być ok a problemem jest w odległościach od kierownicy. Tu zmienia się najbardziej pozycja i rower teoretycznie dobry robi się za długi np. To o wiele ciężej w jakiś sensowny sposób przeskoczyć. Kwestia co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kreick Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nawet jak przekrok nie będzie problemem to nie bardzo masz z czego zejść na długości roweru, bo w Stinsonie już siedzi mostek 45mm, możesz co najwyżej w ludzkich pieniądzach dać jakiś 35mm + sztyca jest standardowo bez offsetu (niesamowite, że się da :D) więc tu nie ma pola do manewru. Przymierzyć, a jak za duży to bez żalu oddać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 A jak sprawdzić czy długość roweru będzie okej bez mierzenia go? Pytałem chłopaków z Marina, stwierdzili, że rozmiar M będzie wygodniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 41 minut temu, stpman napisał: Pytałem chłopaków z Marina, stwierdzili, że rozmiar M będzie wygodniejszy... To jest jakaś nowomoda. Większy lepszy.... Jakoś tego nie czuję. Mam wrażenie, że oni się boją tych S jak ognia. @stpman bierzesz tabelki i rozmiary pacjenta i sprawdzasz, jaka będzie pozycja Więc jak nie wiesz czego szukasz to bez przymierzenia się do obu małe szanse, żebyś wiedział, czy jest ok czy nie. Co gorsza, jak nie wiesz czego szukacie to po przymiarce też nie koniecznie będziesz w 100% pewien. Czasem, że rower jest zły dowiesz sie jak wsiądziesz na dobry. Ma być bardziej wyprostowana wygodna pozycja to za duża rama będzie złym wyborem. Obecnie przekrok przestaje być jakąkolwiek wytyczną może być dobry od S do L Za to długość będzie się zasadniczo różniła. I dwa cm w długości to wbrew pozorom całkiem sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Ale cały problem w tym, żeby jakikolwiek sklep miał taki sam rower w dwóch rozmiarach, zwłaszcza tak nietypowy rower... Generalnie to ja mam wzrostu 169, a żona 163. Obaj mamy prawie identyczny przekrok tj. 74-75, i prawie identyczną długość rąk. Więc pewno te kilka cm wzrostu gubi się gdzieś na tułowiu, szyi, głowie. "S" może być za mała, a może być w sam raz... "M" może być za ciutkę za duża, a może być dobra... Generalnie to wygląda mi na to, że S to 15cali, a M to 16cali... Niby 16cali to rower miejski dla osoby w granicach właśnie 160-170cm wzrostu... Ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Cale to już pieśń przeszłości. To działało przy "klasycznych" ramach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) No właśnie a ten Stinson ma bardzo nietypową ramę... I pytanie, na jaką wartość patrzeć żeby pacjenta dostosować? TopTube effective? A tak w sumie jak nad tym myślę, to oprócz rozmiaru ramy i jej długości, znaczenie ma jeszcze kształt kierownicy... A tam kiera jest mocno gięta w stronę rowerzysty... To też będzie wpływało na sylwetkę na rowerze... Edytowane 10 Lutego 2021 przez stpman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Podaję hasło: przymierzyć rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Ale co do mierzenie roweru jeśli w sklepie nie będzie także rozmiaru "S"? Wiadomo, że najlepiej jakby obok siebie stały dwa rozmiary, ale takiej możliwości nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Na podstawie nawet jednego rozmiaru, i ogarniętego sprzedawcy z doświadczeniem który spojrzy fachowym okiem już można sporo powiedzieć. Owszem, idealnie byłoby szukać S-ki - o ile gdziekolwiek się pojawi. Ja już trochę po Polsce pojeździłem za przymiarkami rowerów, ale na pewno jest to tego warte. Myślę po prostu że takie dywagowanie na temat mimo wszystko "egzotycznego" roweru o bardzo nietypowej geometrii nigdy nie będzie tak miarodajne jak organoleptyczne sprawdzenie tego w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 11 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Pojedziemy, zobaczymy, zmierzymy i kupimy, albo nie kupimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 26 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) Haaaa udało się czaiłem się na Kentfielda 2 / Presidio 1 już praktycznie od Listopada pojawiła się 1 sztuka w Motor-Landzie. Poza tym szacunek za to że nie podnieśli cen jak inni producenci, już byłem w sumie gotowy na to że będzie te 100-200 zł. drożej a tu miła niespodzianka! Edytowane 26 Lutego 2021 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 26 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 A osprzęt? Nie zdegradowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 26 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2021 Nie sądzę, nie widzę żeby coś się zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 A jednak podrożało. Na stronie Marina nie widzę aktualizacji ale w sklepach tak - Kentfield 2 2399, Muirwoods 2799 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 To chyba jakieś fanaberie pojedyńczych sklepów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Stinson 2 na allegro też podrożał o 200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Marin poszedł z podwyżką z drogiej strony i zmniejszył marzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 (edytowane) Ale heca rzeczywiście ceny szybują w górę u kolejnych dealerów, widzę że w Krakowskim Biker House też już mają "nowe" ceny i m.in Kentfield 2 kosztuje 2399 zł. Presidio 1 którego zanabyłem kilka dni temu za 1899 zł. już kosztuje 2099 zł... Ogólnie jeśli ktoś chce kupić jakiś nowy model to polecam na bierząco sprawdzać ofertę Motor Landu (wyłączny importer Marin w PL) - dość regularnie pojawiają się pojedyńcze modele i są jeszcze w "starych" cenach, wczoraj widziałem dostępnego Fairfaxa 1 i Terra Linde 2. Edytowane 3 Marca 2021 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi