Tyfon79 Napisano 28 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2021 @KrisK ja się w pełni podpisuję pod tym co piszesz i żal mi ludzi co nadal twierdzą, że wokół nas to zdrowy rynek. W sumie dzięki takim postawom też jest co jest. Ale rynek hutniczy zwija się z Europy gdzieś od połowy lat 90-ych. Huty w UE w tym tą w Krakowie zabija parcie na zieloną energie gdzie ten przemysł potrzebuje ogromne jej ilości. My mamy najdroższą energię a będzie gorzej to jak chcesz nawet przy najszczerszych chęciach ponownie uruchomić produkcję? Przecież to się ekonomicznie nie zepnie za Chiny. A Chiny już robią 60% produkcji. Europa to plankton. Prawie tyle samo co Niemcy robi taki Wietnam. Sporo Iran. My jam my ale popatrz jak z lidera jeszcze nie dawno upadła Japonia. To jest dopiero katastrofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 28 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2021 @Tyfon79 europa to mało znaczący półwysep na końcu Azji... Ale zrobiliśmy sobie to sami. Tramp nie bez powodu walczył z produkcją wszystkiego w chinach. Wyśmiewanie i wykpiwanie go u nas było fajne, ale USA ma ten sam problem co u UE. Optymalizacja kosztów oddała nas w ręce Azji. Białe pany myślały, że Chińczycy nie nauczą się i nie rozwiną... Zapomnieli, że to chiny są odwieczną potęgą i jak my byliśmy prostymi brudasami oni mieli rozwiniętą kulturę i naukę. Co więcej, tania siła robocza w chinach to już bardziej mit niż prawda a mimo to prą do przodu. Co do stali to pewnie, że się nie opłaca... Tak samo jak i za chwilę KRK sie boleśnie przekona, że te wszystkie biura z inż. znikną. Jeszcze niedawno liczyłem, że potrzeba roku do przeniesienia biura. Widziałem analizę, że zajmie to 3m. A wracając do stali to ciekawostką jest rynek niemiecki. Jak to jest, że AM nie likwiduje tam pieców... Nie jest tajemnicą ze ich hutnictwo stoi naszymi specjalistami. Nasze firmy remontują modernizują... Ale czemu, pomimo że u nich siła robocza jest droższa to u nas zamykają zakłady? Niestety nasz kraj nie umie dbać o swoje interesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 28 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2021 12 godzin temu, wkg napisał: A na Ferrari przyjmują zapisy i to tylko od wybranych ludzi z polecenia. Najpierw w jednym wątku piszesz głupoty jakoby Mercedes prawie zbankrutował produkując W123 czy tam W124, co jest jedną z najczęściej powielanych i jednocześnie największych bzdur polskiego internetu. Teraz wypisujesz jakieś farmazony o Ferrari. Tak dla twojej informacji to ta marka czasami tworzy mocno limitowane modele specjalne, które faktycznie są oferowane jedynie wybranym klientom. Tym którzy już mają ich samochody lub wręcz całe kolekcje. Tak też czasami są sprzedawane stare bolidy F1. Natomiast nijak się to ma do ich podstawowej oferty, która jest dostępna w zasadzie dla każdego, kto ma pieniądze. Podoba się Roma? To jedź na Wirażową, wyjmij kasę i sobie zamów wedle gustu. Musisz się jedynie uzbroić w dużą dozę cierpliwości, bo na odbiór się sporo czeka. 12 godzin temu, MikeSkywalker napisał: Ja myślę że przy limitowanej produkcji Shimano (nie wnikając w jej genezę) towar jest reglamentowany proporcjonalnie do wielkości zamówień/obrotów, czyli więksi/mocniejsi/sprytniejsi mogą więcej a reszta? Cóż, martwcie się. Tak to działa. Duży może więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2021 (edytowane) Zamów Ferrari to zobaczysz AMercedes - cóż, mercedes rozwiązał swoje problemy zarządzając jakością Edytowane 28 Lipca 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Nie do końca nowość ale dość obszerna recka mało popularnego gravela Lombard 1. https://www.1enduro.pl/marin-lombard-1-2021-test/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Bardzo fajny, ale cena bez szału. Gdyby chociaż widelec był częściowo karbonowy. Jak do tego doda się suport na kwadrat i atrapę hamulców, to pozostaje ładny frameset i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Napęd jakby w sprzeczności z nazwą : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=952723912120843&id=410887922971114 🤐 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
side Napisano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 @keltu ale co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 (edytowane) @side DSX 1 to chyba jeden z najrzadszych rowerów Marina w tym roku obok DSX'a 2, to jest 2 "dostępna" sztuka jaką widzę na własne oczy w internecie od zeszłego roku. Pewnie już sprzedany ale zadzwonić nie zaszkodzi. Edytowane 21 Sierpnia 2021 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
side Napisano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 4 500 Ziko, jak wylozysz gotówkę na stół, jest twój, bo jeszcze (do poniedziałku) jest 🙂 Jakbyś trafił cudem gdzieś Muirwoodsa rozm. L, to pisz do mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonMU Napisano 12 Września 2021 Udostępnij Napisano 12 Września 2021 Ponoć mają być dostawy Marinów 15-20 wrzesień. Dzwoniłem do Krk i Wro:P i maja mi dać znać. Czekam na 5 modeli..:P Najbadziej Muirwooods no i Presido 3... jednak rowery na pasek to przyszłość, łancuch powoli odchodzi do Lamusa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 13 Września 2021 Udostępnij Napisano 13 Września 2021 10 lat temu pewnie mówili to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonMU Napisano 20 Września 2021 Udostępnij Napisano 20 Września 2021 @MikeSkywalkerJednak po mieście rower na pasek ma same zalety w ogóle nie ma wad( może poza ceną). Cichy, nie brudzą się spodnie, nie trzeba praktycznie tego serwisować. Presido 3 to ideał rowerowy moim zdaniem jak ktoś ma powyżej 4000 zł na mieszczucha:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Trzeba bardzo podobnie jak łańcuch jednorzędowy - smarować, naciągać, choć pewnie rzadziej. Też byłem paskowym entuzjastom ale po zgłębieniu tematu okazało się że wcale nie jest tak idealnie, do tego dochodzi cena i dlatego się nie popularyzuje. Ale - może kiedyś z ciekawości spróbuję. Choć piasty z biegami też pożegnałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 W dniu 13.09.2021 o 00:24, SimonMU napisał: jednak rowery na pasek to przyszłość, łancuch powoli odchodzi do Lamusa:) Czyżby przybysz z równoległej rzeczywistości..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dww3 Napisano 23 Września 2021 Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Ktoś wie czy gdzie jest możliwość kupienia Marina Pine Mountain 2? https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-pine-mountain-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 25 Września 2021 Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Gdyby ktoś szukał: https://allegro.pl/oferta/rower-marin-dsx-1-rozm-m-2021-11188767689 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SimonMU Napisano 26 Września 2021 Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Ooo to DSC 1 nie ma hamulcow Shimano.. lipa:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 26 Września 2021 Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Lepiej tektro jak Shimano z serii 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 28 Września 2021 Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Wolałbym dokładnie odwrotnie, nawet najprostsze Shimano MT200 niż ich odpowiednik od Tektro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 28 Września 2021 Udostępnij Napisano 28 Września 2021 A z ciekawości, czemu? Bo cieknące podstawowe hamulce Shimano spotkałem nie raz, Tektro - nigdy. I nie wynika to z braku popularności tych drugich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 28 Września 2021 Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Ja miałem tektro w swojej dość budżetowej crossowej meridzie. Dopóty dopóki nie zaczęły cieknąć (3 lata od zakupu?), to byłem z nich nawet zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 29 Września 2021 Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Dwa razy miałem Tektro (Draco i jeszcze jakieś inne podobne) i dwa razy działały do pierwszej zimy, a potem "spuchły" i tyle z tego było Z Shimano nigdy nie miałem problemów, co najwyżej po paru latach jakieś drobne wycieki przy klamce, jedyne co irytuje mnie w tych tanich modelach to klamki na dziesięć palców Avid/SRAM tak pół na pół - Level TL bez zarzutu, a DB5 dopadł temat puchnących gum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 5 Października 2021 Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Nowego DSX widzieli? https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-dsx-fs Pomijam już marketing i pozycjonowanie go jako gravel ;), ale zastanawia mnie cena w porównaniu do DSX 2. Graty praktycznie takie same, oczywiście poza widelcem karbon/amor. Różnica w cenie 1500 zł, ciekawe czy cena dsx2 pozostania na tym poziomie co jest teraz (teoretycznie model 2022 w katalogu), bo na tą chwilę porównując do konkurencji jest rewelacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi