luktob Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Witam Mam w swoim rowerze Trek Fuel EX 5 29 - 2014 amortyzator Rock Shox XC 32 Tk29 ze sprężyną stalową. Geonetria E2 tapered head tube. Zastanawiam się czy możliwe jest aby wymienić ten amor na powietrzny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Listopada 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Nie ma przeciwwskazań, a wręcz przeciwnie - jest to wskazane i przez wielu pożądane Dobierasz pod główkę ramy, czyli w Twoim przypadku "tapered", wysokość - najlepiej taki sam skok jak w fabrycznej wersji, oraz rodzaj piasty - tu decyduje to co masz aktualnie, lub docelowe koło ( wtedy raczej wymieniasz całość, jeśli nie chcesz się bawić w przeplatanie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luktob Napisano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Dziękuję. Potwierdzasz to co zdążyłem przeczytać na forach. Koło zostawię 29" nie będę się bawił w wymianę, bo to koszt nie potrzebny. Ale zastanawiam się nad inną zabawą. Czy nie można wymienić samej sprężyny. Zamiana sprężyny stalowej na sprężynę powietrzną? koszt w porównaniu z wymianą całego amora, niewspółmierny... Znalazłem Sprężyna powietrzna Dual Position Air do amortyzatora Rock Shox PIKE (150mm 29), Lyrik/Yari (170mm). Skok większy, rozmiar koła ten sam. Zastanawiam się nad mocowaniem? Jakaś podpowiedź? Jak nie dam rady to wymienię cały amortyzator. Zima idzie to więcej czasu na prace w warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 17 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 (edytowane) 24 minuty temu, luktob napisał: Koło zostawię 29" nie będę się bawił w wymianę Nie chodzi o wymianę koła na inny rozmiar Istnieje po prostu kilka standardów piast. I dalej idąc jak chcesz zostawić obecne koła to szukasz widelca z pasującym do nich mocowaniem. Czasem się zdarza, że taki nie występuje lub chcesz zmienić np. klasyczną ośkę 5mm na sztywną 15mm, kupujesz stosowny widelec i nowe koło do tego (lub przeplatasz stare jeśli to warte zachodu). A bebechy od Pike'a do XC32 to w sumie trudno skomentować Edytowane 17 Listopada 2020 przez m0d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 17 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 (edytowane) Sprężyna z Pike'a, Revelationa, Lyrika czy Yariego nie będzie pasować - inna średnica. Poza tym, system Dual Position Air (DPA) to sprężyna z przełącznikiem do zmiany skoku: przekręcasz pokrętło i skok się skraca np. ze 160 na 140mm, co pomaga na podjazdach. Fox swego czasu też miał taki patent - TALAS. Gdybyś chciał zmienić samą sprężynę, to musiałbyś szukać wersji Solo Air (SA), dostosowanej do XC 32, bo w tego typu widelcach (XC) RS nigdy nie stosował DPA. Tutaj masz przykładową masz sprężynę SA do XC 32: https://www.bikeinn.com/rowery/rockshox-spring-internals-left-xc32---recon-solo-air/136338304/p UWAGA! Nie daję głowy, czy będzie pasować do Twojego modelu. Dla pewności skontaktuj się np. z Wichu Workshop, żeby nie było jakiejś wtopy. Najtańsze sensowne nowe widelce to mmRockoim zdaniem Rock Shox 35 Gold i Suntour Aion - obydwa na goleniach 35mm (przy 120mm raczej bym się już nie pchał w golenie 32mm). Jedynym problemem może być standard osi 15x110 (ty możesz mieć piastę 15x100). Edytowane 17 Listopada 2020 przez Galvatron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luktob Napisano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Panowie, wielkie dzięki za odpowiedzi. Jestem teraz bardziej zorientowany w poszukiwaniach. Temat dla mnie bardzo ciekawy. Nie ustaję w poszukiwaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luktob Napisano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Kupiłem używkę. Rock Shox RECON Air 120 Gold. Czekam na dostawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi