Skocz do zawartości

[Licznik] Treningowy licznik rowerowy z Ant+ i GPS

Laos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam licznika rowerowego (coś ala Polar M460), ale kompatybilny z pulsometrem po ant+, z gps, z zapisem śladu z danymi z zewnętrznych sensorów, z prędkością, dystansem, godziną i najlepiej z jakąś analizą obciążenia treningowego tak jak Polar. Niestety Polar nie łączy się z pulsometrem po ant+ i nie łączy się z pulsometrami innych firm z tego co czytałem w instrukcji. Mam już dobry pulsometr i nie zamierzam go zmieniać.

Są Garminy jak pisze KRISK, są Sigmy (np Rox 11) są Wahoo (Element Bolt czy Roam) i wiele innych. Wszystko zależy pewnie od budżetu oraz funkcji oznaczonych jako must have. Mi osobiście przypadł do gustu Wahoo Bolt. Jest dużo materiałów w necie dotyczących wyżej wymienionych. 

To nie ma być droga nawigacja.

Sprawdziłem polecane Sigmy, Wahoo, Garminy i wszystko jest droższe od Polar M460.

Tańsze od Polara są Cateye i Lyzyne, ale bez analizy treningu i bez Ant+, i do analizy treningu trzeba wykupić dodatkową płatną usługę zewnętrzną co czyni zakup nieopłacalnym.

Garmin ma usługę Garmin Connect. Czy da się 12 letniego Garmina Oregon 400 spiąć jakoś z Garmin Connect ?

Teraz, Laos napisał:

Garmin ma usługę Garmin Connect. Czy da się 12 letniego Garmina Oregon 400 spiąć jakoś z Garmin Connect ?

@FigoiFago może wiedzieć, bo kojarzę, że ma jedną z tych bardziej turystycznych nawigacji.

Raczej się da, tylko po prostu synchronizacja następuje po kablu USB a nie przez WiFi/BT ?

Teraz, Laos napisał:

Sprawdziłem polecane Sigmy, Wahoo, Garminy i wszystko jest droższe od Polar M460.

Tańsze od Polara są Cateye i Lyzyne, ale bez analizy treningu i bez Ant+

Sprawdź opcje używane po olx/Allegro, powinno być sporo 2-3 letnich Garminów, np. 520 Plus. Wypatruj promocji z okazji BlackFriday itd.

@Laos jak nie ma być nawigacji to szukaj edge130 Ale on chyba mocy nie czyta.  Za to masz GC.
Tylko cena taka se.

A jak lubisz eksperymenty to https://pl.aliexpress.com/item/1005001707969580.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1d477e102N3JKM&algo_pvid=34cf4770-29e0-4ff1-b073-ad9f07e9a556&algo_expid=34cf4770-29e0-4ff1-b073-ad9f07e9a556-1&btsid=0bb0622f16056209411871298e9e0f&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Ma chyba wszystko tylko nie wiadomo jak i czy działa.
 Tańsze są jeszcze xoss G
Sam rozważam dla młodej.

2 godziny temu, safian napisał:

Nie lepiej sprawdzić w google przed napisaniem głupot? :/

Widzisz, sprawdziłem patrząc w jedną z tabelek porównawczych. Ale z doświadczenia wiem ze Google na ten sam temat ma kilka różnych odpowiedzi i często od prawdy dalekich.  Jak kupowałem 530 to było kilka wersji tego co ma a co nie a rzeczywistość okazała się bardziej łaskawa niż niektóre dane od samego garmina.   Więc wiesz.... 

Teraz, safian napisał:

jak czegoś nie jestem pewny to nie piszę i nie wprowadzam innych w błąd

I właśnie dla tego napisałem słowo chyba. Żeby @Laos jeśli moc jest dla niego istotna sprawdził sobie to najlepiej organoleptyczne czy podepnie miernik mocy, czy nie.
W przypadku garmina akurat wiele "tabelek"  testów i innych danych jest mocno nietrafiona.  Nie wnikam czy wynika to z niechlujstwa, czy może garmin na tyle żwawo soft zmienia, że internet nie nadąża, ale tak było z 530 i wiem, że tak się zdarza z zegarkami bo znajomy to przerabiał.  
A że 130 w łapkach nie miałem to nie mam pewności. Wiec nie piesze, że jest tak a tak a że chyba, bo skoro w tabelce przy 530 i wyższych jest zaznaczony odczyt mocy a przy 130 nie ma to wzbudziło moją wątpliwość. 

Niezupełnie to wynika z tabelki @safian. W tabelce mamy ogólny tytuł: "Współpraca z czujnikami", w tym wiersz "Czujnik mocy Garmin Vector". Czujnik mocy w pedałach Garmin Vector jak najbardziej będzie wspierany przez Edge 130, nawet, jeżeli nie będzie informacji ile sekund staliśmy na pedałach a ile siedzieliśmy :P. Tabelka jest myląca i wcale z niej wprost nie wynika, że autorzy tabelki mieli na myśli akuat parametry dynamiki.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
W dniu 18.11.2020 o 14:28, safian napisał:

Tak czy inaczej to tylko potwierdza, że najlepiej zawsze sprawdzić na stronie producenta.

Z tym akurat trudno się zgodzić :( Najlepiej zapytać na grupie. Dokumentacja jest średnio przydatna i zwykle bełkotliwie marketingowa.

Godzinę temu, pitersonic napisał:

A wiec w temacie...cos dla poczatkujacego z kategorii licznikow ?? Przystepne cenowo ?? Czekam na odpowiedzi

Złe pytanie. Zbyt ogólne, przysiądź fałdów, doczytaj i doprecyzuj czego potrzebujesz.  To może się doczekasz :D

• 3 tygodnie później...

Chodzi o funkcje jakie mialby spelniac taki licznik. Jestem poczatkujacym rowerzysta wiec tak naprawde nie wiem co powinno sie "obserwowac" na liczniku, jakie parametry sa wazne. Ogolnie korzystam z roweru 1, 2x w tygodniu po ok 40 minut.

Teraz dobrze sie zapytalem? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...