Skocz do zawartości

[tylnia piasta] pomoc w dopasowaniu piasty do kasety

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

piasta1.jpg

piasta 3.jpg

piasta 2.jpg

Cześć, niestety przy tworzeniu wątku nie znalazłem pola do opisu w czym rzecz .... Otóż kupiłem kolarkę na osprzęcie shimano 105 z ubiegłego wieku z klamkomanetkami 9s, jednak na tylnej piaście zamontowana jest kaseta 7s, która ostatnio zaczęła padać (przeskakują biegi, zębatki kręcą się wokół własnej osi etc.). Pewnie spowodowane jest to brakiem kompatybilności osprzętu 9s z kasetą 7s. Chciałbym założyć prawilną kasetę 9s na tylnią piastę coby wszystko ładnie działało, ale nie wiem czy taka kaseta zmieści się u mnie na tylnej piaście. Piasta nie ma żadnych oznaczeń (pewnie nalepki się zatarł/odpadły już dawno temu) więc proszę o poradę od was, czy mam zmieniać całe koło, czy przeplatać to koło czy może zmieści się tutaj planowana przeze mnie kaseta (jak to stwierdzić, może ktoś rozpoznaje te części?). Nie wiem, jak się zabrać do tematu, za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczny.

Pozdrowienia!

Napisano

Tylna, tylną...

Jak coś to rób zdjęcia po wyjęciu koła. Od tego jest szybkozamykacz, żeby nie był to wielki wysiłek.

Na bębenek po 7 rzędów nie zmieści się żadna większa kaseta. Trzeba zmienić piastę, a najlepiej całe koło, bo przeplatać się raczej nie opłaci.

Inna kwestia, że to niemożliwe, żeby kaseta miała 7 rzędów, a manetki 9 i to jakkolwiek ze sobą działało - biegi od początku wariowałyby tak, że praktycznie nie dałoby się jeździć. Jesteś pewien tych manetek? Zmienisz koło i okaże się, że jednak nie pasuje.

Napisano

W zasadzie większość Twoich rozważań można zamknąć tym że piasta na której siedzi kaseta 7s nie przyjmie szerszej kasety 9s.

Generalnie jak nie chcesz doprowadzać roweru do specyfikacji zgodnej z wiekiem ramy to kup nowe koło.

Napisano
14 minut temu, seraph napisał:

Tylna, tylną...

Jak coś to rób zdjęcia po wyjęciu koła. Od tego jest szybkozamykacz, żeby nie był to wielki wysiłek.

Na bębenek po 7 rzędów nie zmieści się żadna większa kaseta. Trzeba zmienić piastę, a najlepiej całe koło, bo przeplatać się raczej nie opłaci.

Inna kwestia, że to niemożliwe, żeby kaseta miała 7 rzędów, a manetki 9 i to jakkolwiek ze sobą działało - biegi od początku wariowałyby tak, że praktycznie nie dałoby się jeździć. Jesteś pewien tych manetek? Zmienisz koło i okaże się, że jednak nie pasuje.

Dzięki za odpowiedź! Odnośnie dwóch pierwszych zdań - dziękuję za uwagi. Odnośnie reszty: Jestem pewien, bo moje klamkomanetki to model Shimano ST-6510 czyli 2/3x9s. Działało i to całkiem nieźle przez długi czas, kaseta dopiero ostatnio zaczęła dokazywać. Przez ostatnie 500 km po prostu gubiłem co któryś bieg (dwa kliknięcia na klamkomanetce to skok o jedną zębatkę)

22 minuty temu, abdesign napisał:

W zasadzie większość Twoich rozważań można zamknąć tym że piasta na której siedzi kaseta 7s nie przyjmie szerszej kasety 9s.

Generalnie jak nie chcesz doprowadzać roweru do specyfikacji zgodnej z wiekiem ramy to kup nowe koło.

Dzięki za odpowiedź! Rozumiem, że wniosek jest taki, żeby kupić nowe koło, bo reszta nie jest warta zachodu. Ok, czy możesz/możecie powiedzieć jakie specyfikacje musi mieć koło z piastą żeby weszła na niego kaseta 9s (nie wiem na co uważać, czego szukać w ofertach).

Napisano

a to nie jest wolnobieg? coś bardzo duża ta najmniejsza koronka

Teraz, piastunpiast napisał:

Ok, czy możesz/możecie powiedzieć jakie specyfikacje musi mieć koło z piastą żeby weszła na niego kaseta 9s (nie wiem na co uważać, czego szukać w ofertach).

zmierz rozstaw haków ramy

kaseta 9s wejdzie na bębenek zarówno 8-9-10 jak i 11 (z podkładką)

Napisano

Zębatka duża, bo szosowa, a taki szosowy wolnobieg to raczej rzadkość. Tak czy siak koło idzie do wymiany. 

Trzeba mieć naprawdę sporo zaparcia, żeby tak zmieniać biegu żeby się tylko jako-tako zmieniało. Albo naprawdę niskie wymagania co do napędu.

Napisano
Godzinę temu, abdesign napisał:

Jeśli jest to piasta na kasetę 7-kę typu HG, bez gwintu na zewnątrz, to bez problemu przyjmie 8 zębatek z kasety 9-ki (takiej bez pająka, nitowanej lub skręcanej śrubką). Wystarczy wywalić największą, np. z kasety 11-28 i mamy całkiem rozsądne 11-24. Resztę załatwimy śrubkami zakresu na przerzutce, a na manetce po prostu nie będzie się dało wrzucić 1-go biegu. Indeksacja będzie działać normalnie. 

Po więcej informacji odsyłam do Sheldona pod hasłem "8 of 9 on 7".

https://www.sheldonbrown.com/k7.html

Napisano
19 godzin temu, seraph napisał:

Aaa racja potwierdzam. Mój tata tak jeździ już jakiś czas.

Może autor tematu też tak jeździ, tylko o tym nie wie. To by wyjaśniło zagadkę dobrej współpracy manetek 9rz i kasety 7rz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...