szumi524 Napisano 9 Listopada 2020 Napisano 9 Listopada 2020 Cześć, Na wstępie zaznaczę, że jestem laikiem i pierwszy raz zabieram się za serwis roweru. W planach serwis piast przód, tył, zmiana suportu. I już na samym początku problem. Otóż zacząłem od prostej rzeczy (jak mi się na początku wydawało), czyli od wymiany łożysk w przedniej piaście Author Xenon Disc. Narzędzia prawie-profeska - ręce, motek, domowa praska. Miałem nadzieję, że ośka jest prosta - no cóż, okazało się, że ma zgrubienie - podwójne. Jak widać jedno na środku, a drugie jest przed tym zgrubieniem, zaczyna się w tym miejscu -na pierwszym zdjęciu- dokąd dosunąłem łożysko. Łożysko dalej ciężko wchodzi. Proszę o podpowiedź, jak mam wprasować łożyska? Nie mam specjalistycznych narzędzi, a widzę, że to wszystko muszę złożyć jednocześnie. Tylko jak? Jak wprasuję jedno łożysko, to jak później z drugim i ośką? Otwór na szybkozamykacz to 4,8mm. Proszę o pomoc.
KSikorski Napisano 10 Listopada 2020 Napisano 10 Listopada 2020 Czy dobrze rozumiem, że masz problem z demontażem zużytych łożysk z ośki ?
szumi524 Napisano 10 Listopada 2020 Autor Napisano 10 Listopada 2020 Nie, nie, demontaż poszedł nawet dość gładko, trochę stukania i puściło. Tylko jak to teraz złożyć? Mam pręt gwintowany 8mm (taka domowa prasa do łożysk), a otwór ośki, to 4,8mm. Nie wiem czy są takie cienkie pręty gwintowane. Jak mam wprasować łożyska w miski razem z ośką (inaczej się nie da)?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.