HT2ACX Napisano 9 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Witam chciałbym wszystkim przedstawić projekt pancernej sztycy rowerowej. Wieć od początku W ramę jest wsadzona sztycza 31.2mm 300 bez żadnego luzu, zaciśniętą zaciskiem ramy, sztyca wystaje nad ramę gdzie jest naciętą i jest na niej zamontowany zacisk. W sztyce wchodzi druga sztyca 26.4mm 400mm bez żadnego luzu zaciśniętą zaciskiem. Na sztyce nałożona jest harmonijka od Simsona aby nie dostawał się tam piach, błoto, i inny syf, który razem ze smarem na sztycy mógł by tworzyć pastę ścierną, tak sztyca jest nasmarowana by lekko się wsuwała i wysuwała. Chodzi mi po głowie pomysł by zrobić sztyce samo wysuwającą się , w środek wkładam sprężyna gazową od klapy bagaźnika tylko jest problem jak podłączyć linkę by otwierała zacisk sztycy?Macie jakieś pomysły??? Srebrny zacisk -zacisk sztycy. Czarny zacisk -zacisk ramy. To czarne plastikowe coś pod czarnym zaciskiem to mocowanie błotnika , tylko błotnik był ale się wziął i urwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 9 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Blokował ją w górnym położeniu będziesz wkładając gwóźdź w otwory nawiercone po przekątnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HT2ACX Napisano 9 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 (edytowane) Nie w górnym położeniu jak i w dolnym położeniu obecnie jest blokowany zaciskiem. Blokowanie bolcem czy gwoździe ma tę wadę, że na bolcu jest luz i sztyca lata na boki. Edytowane 9 Listopada 2020 przez HT2ACX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Jest już taki temat na forum: Największe druciarstwo rowerowe. Ja rozumiem inwencja, pomysły, ale chyba na trochę innym poziomie tutaj dyskutujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajinRonin Napisano 9 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Ze zdjęć niewiele rozumiem. Z opisu niewiele więcej. Jednak, jeśli chcesz się bawić w druciarstwo, to czemu by nie użyć systemu z krzesła biurowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Listopada 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Trzeba teraz pomyśleć nad zintegrowanym błotnikiem, najlepiej przyspawanym do sztycy - wtedy nic się nie urwie MajinRonin W sumie dobry pomysł, nawet można by dać siedzisko z krzesła - po co się męczyć na jakiejś desce, skoro można siedzieć wygodnie jak na Harley'owej kanapie PS Dwie dźwignie przekraczają moje możliwości percepcji zaistniałej rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Nie bardzo rozumiem - chcesz jeszcze raz wymyślić sztycę regulowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HT2ACX Napisano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 (edytowane) Mistrzem Painta nie jestem. 8 godzin temu, KrissDeValnor napisał: MajinRonin W sumie dobry pomysł, nawet można by dać siedzisko z krzesła - po co się męczyć na jakiejś desce, skoro można siedzieć wygodnie jak na Harley'owej kanapie ,,Siłownik,, z krzesła biurowego się nie mieści, nie występuje w takich małych średnicach. 7 godzin temu, MikeSkywalker napisał: Nie bardzo rozumiem - chcesz jeszcze raz wymyślić sztycę regulowaną? Zrobiłem to dlatego, że orginalna sztyca była za krótka, po podniesieniu siodełka zostawało niecałe 8-10cm w ramie, a dłuższa sztyca nie chciała się opuścić do końca. A mniejsza sztyca co wchodzi w środek jest o długości 40cm i siedzi jej w środku 18cm, po za tym nie ma opcji, że rura podsiodłowa pęknie. Dlatego producenci ram mnie nienawidzą. Chciałem zrobić z tego sztycę regulowaną tylko nie wiem co by miało otwierać i zamykać zacisk? Edytowane 10 Listopada 2020 przez HT2ACX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Nie zrobisz tego dobrze bo nie masz żadnego sensownego łożyskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Przecież to jest jakiś absurd. Jak Ty chcesz zrobić żeby to miało sens? Przecież tam będzie brud, całość będzie trzeszczała, a luz taki że o pojęciu "tolerancja" można zapomnieć. Na dodatek kompletnie nie wiem o co chodzi, że nie możesz dopasować normalne sztycy regulowanej. Brzmi jak jakiś problem z wielkością ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Jaki brud? Nie czytasz uważnie . 14 godzin temu, HT2ACX napisał: Na sztyce nałożona jest harmonijka od Simsona aby nie dostawał się tam piach, błoto, i inny syf, który razem ze smarem na sztycy mógł by tworzyć pastę ścierną, tak sztyca jest nasmarowana by lekko się wsuwała i wysuwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 No tak, zapomniałem o tym ważnym elemencie. Już wysyłam propozycję współpracy do Rock Shox, Fox i kilku innych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HT2ACX Napisano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 I co mówia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 (edytowane) Pytają czy masz skończone 18lat i nie zostało wobec Ciebie wszczęte postępowanie o ubezwłasnowolnienie. Czy jednak powinni się niepokoić, że potem ktoś w sądzie będzie się czepiał że wiedzieli o planowanym samobójstwie i nie reagowali... To żart, nie bierz tego serio. albo w zasadzie bierz. Edytowane 10 Listopada 2020 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Ogólnie sam pomysł wcale taki zły nie jest, bo jednak oszczędza ramę. Jednak jak patrzę na wykonanie, to aż flaki się wywracają. Dałoby się to zrobić przyzwoicie i estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HT2ACX Napisano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 (edytowane) Przecież jest zrobione przyzwoicie nie ma luzu, lekko chodzi i syf się nie dostaje do środka. A estetycznie no tak można było dać czarny sylikon zamiast czerwonego ale to się zaraz czarnym sprejem zateguje Edytowane 10 Listopada 2020 przez HT2ACX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Dobra, nie wazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HT2ACX Napisano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 (edytowane) Ponawiam pytanie macie jakieś pomysły by podłączyć linkę do zacisku by automatycznie otwierał się zacisk? Chociaż ten pomysł pewnie jest bez sensu. Lub jakieś inne pomysły jak przerobić to na sztyce regulowaną? A może sprężyna gazowa z blokadą? Edytowane 10 Listopada 2020 przez HT2ACX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Co Ci po tym wszystkim skoro nie masz niczego co zablokuje ruch obrotowy sztycy? Mechanizm obsługujący zacisk linką to nic skomplikowanego, tylko że musiałabyś umieć toczyć, frezować i hartować. Niemniej gdybyś to umiał to byś pytał o pomoc w szczegółach na forum cnc a nie tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HT2ACX Napisano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 (edytowane) Zaciskiem zablokuje ruch obrotowy albo 2 linkami poprowadzonymi od siedzenia do sztycy w ramie? W dolnym położeniu to się może kręcić do woli. Właśnie skomplikowanego bo linka musi otworzyć zacisk (duża siła, linka się urwie), i jakaś sprężyna zamknąć zacisk? A myślisz, że sztycę szarą to czym dopasowywałem? Tokarką. Edytowane 10 Listopada 2020 przez HT2ACX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CyclicBike Napisano 3 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Idziesz najmniejszą linią oporu chłopie XD Ja Ciebie rozumiem, chcesz zrobić taki patent jak w mechanicznej blokadzie skoku w artyzatorze, tyle że mechanicznie otwierałby zacisk xD Raczej niewykonalne. Musiałbyś zastosować szereg dźwigienek żeby zrównoważyć siłę przycisku, na przykład takiego jak w manetce blokady skoku amortyzatora do otworzenia zacisku, który jednak zaciśnięty musi być mocno żeby sztyca się nie ruszała, i czegoś co później zaciśnie zacisk w innym położeniu. Musiałbyś czymś jeszcze kontrolować ciśnienie helu w komorze regulującej wysokość sztycy i zawrój zwrotnej kompensacji substancji glifoaktywnych. Aczkolwiek tak prostej, aczkolwiek pomyślanej konstrukcji, raczej nie ulepszysz na takich patentach. Możesz próbować z jakimś tłumikiem z amortyzatora, ale to się wiąże ze zrobieniem uszczelnionej lagi na ślizgu która ma zadanie bycia regulowaną sztycą, ale szkoda Twojego zapału, bo wystarczy kupić w sklepie. I będzie to z lepszych materiałów, niż te które pod ręką A gównoburzy - nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra Napisano 3 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 A mnie się najbardziej podoba tło z fotek tego warsztatu racjonalizatorskiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 43 minuty temu, CyclicBike napisał: gównoburzy - nie rozumiem. Bo nie znasz poprzednich modyfikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi