rwrwwa Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Hej wszystkim, Postanowiłem wymienić napęd w swoim w crossie i początkowo myślałem o 1x10. Trochę poczytałem i uznałem, że zamiast iść znowu w kasetę 11-36 zainwestuję w 11-32, gdyż ma lepszy rozkład twardych przełożeń. Na korbie będę miał blat 38T, założyłem że najbardziej miękkie przełożenie 38/32 wystarczy mi do mojego stylu jazdy (jeżdżę gł,ównie po Warszawie i okolicach, więc raczej płasko czasem jakieś nie za strome podjazdy). Znalazłem jednak kasetę 11 rzędową 11-36 i pomyślałem, że byłoby to ciekawsze rozwiązanie - w razie jakiś cięższych podjazdów miałbym zawsze mięciutkie 38/36. Tutaj jednak pojawia się kilka pytań: Po pierwsze - jaką przerzutkę wybrać do takiej kasety. Shimano w swoich 11 podaje minimalną największą zębatkę 40 - czy obsłużą one taka kasetę, czy też trzeba jakiejś konkretnej przerzutki, jeśli tak - to jakiej? Kaseta nad którą się zastanawiam to Sunrace albo MS8 albo RX1. Czy te kasety są godne polecenia? W tych kasetach podoba mi się stopniowanie (11-12-13) O Sunrace krążą różne opinie w internecie, jedni chwalą, inni mówią, że słabo złożone. Słyszałem również, że czarne wersje dość szybko tracą swój kolor, rzeczywiście tak jest? Czy są jakieś inne kasety 11s 11-36? No i końcowo, czy w ogóle jest sens się pchać w taką kasetę, czy może zostać jednak przy 10s 11-32. Tutaj waham się między SLX CS-HG81 a Sunrace CSRX0 - wagowo bardzo podobnie, cenowo trochę lepiej wychodzi Shimano - ale znowu wygodniejsze dla mnie przełożenia ma Sunrace (11-12-13) niż SLX (11-12-14). Czy SLX jest w czymś lepsza niż Sunrace, czy po prostu brać to co jest dla mnie wygodniejsze? Dzięki za pomoc!
Gość Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Teraz, rwrwwa napisał: Kaseta nad którą się zastanawiam to Sunrace albo MS8 albo RX1. Czy te kasety są godne polecenia? W tych kasetach podoba mi się stopniowanie (11-12-13) O Sunrace krążą różne opinie w internecie, jedni chwalą, inni mówią, że słabo złożone. Słyszałem również, że czarne wersje dość szybko tracą swój kolor, rzeczywiście tak jest? Czy są jakieś inne kasety 11s 11-36? Kolor kolorem, małe to ma znaczenie. Słyszałem opinie że dość mocno pogarsza się kultura pracy napędu. No i chyba coś w tym jest, bo jakieś 2 lata temu był straszny "hype" na Sunrace. Ludzie wywalali porządne napędy Shimano, a wstawiali 11s czy 12s od Sunrace. Potem ucichło i chyba już mało kto do tego wraca. Kiedyś macałem ich chyba Topową przerzutkę i ekhm, była badziewna. Bierz Shimano. Do kasety 11 równie dobrze możesz użyć przerzutki 10s. Ciąg linki jest dokładnie ten sam, a pewnie przerzutki będą bardziej odpowiadały podanemu zakresowi.
rwrwwa Napisano 6 Listopada 2020 Autor Napisano 6 Listopada 2020 9 minut temu, Mihau_ napisał: Jeździsz rowerem crossowym 45kmh? Dostałem w dobrej cenie korbę z blatem 38T i na razie na niej pojeżdżę. Do tej pory w moim 3x10 jeździłem na blacie 36 i przy szybkiej jeździe, lub zjazdach z reguły miałem 36/11 a czasem wrzucałem na największy blat (48). Jak się okaże, że 38 to za dużo to wrócę na 36. 5 minut temu, skom25 napisał: Kolor kolorem, małe to ma znaczenie. Słyszałem opinie że dość mocno pogarsza się kultura pracy napędu. No i chyba coś w tym jest, bo jakieś 2 lata temu był straszny "hype" na Sunrace. Ludzie wywalali porządne napędy Shimano, a wstawiali 11s czy 12s od Sunrace. Potem ucichło i chyba już mało kto do tego wraca. Kiedyś macałem ich chyba Topową przerzutkę i ekhm, była badziewna. Bierz Shimano. Do kasety 11 równie dobrze możesz użyć przerzutki 10s. Ciąg linki jest dokładnie ten sam, a pewnie przerzutki będą bardziej odpowiadały podanemu zakresowi. Jeśli Sunrace jest takie sobie to chyba zostaje mi zostać przy 11-32, bo nie znalazłem innej kasety 11s 11-36 oprócz SRAM. Jest jeszcze ultegra 11-34, ale to już inna półka cenowa i stopniowanie takie jak w 11-36 (11-13-15).
chrismel Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Sprawdź czy na bębenek wejdzie Ci kaseta szosowa 11s. Bo kasety MTB 10s i 11s są takie same ale już kaseta szosowa 11s jest szersza.
abdesign Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Sramowi np takiej pg-1130 pod względem kultury pracy nic nie dolega. A w ludzkiej cenie jest 105ka 11-34 cs-hg700 na bębenek mtb ultegra 11-34 też jest na bębenek mtb.
Mihau_ Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 26 minut temu, rwrwwa napisał: Dostałem w dobrej cenie korbę z blatem 38T i na razie na niej pojeżdżę. Do tej pory w moim 3x10 jeździłem na blacie 36 i przy szybkiej jeździe, lub zjazdach z reguły miałem 36/11 a czasem wrzucałem na największy blat (48). Jak się okaże, że 38 to za dużo to wrócę na 36. Ale ja nie pytam o przełożenie tylko o prędkość. Przy prawidłowej technice jazdy 38x11 daje sporo ponad 40kmh.
rwrwwa Napisano 6 Listopada 2020 Autor Napisano 6 Listopada 2020 14 minut temu, abdesign napisał: Sramowi np takiej pg-1130 pod względem kultury pracy nic nie dolega. A w ludzkiej cenie jest 105ka 11-34 cs-hg700 na bębenek mtb ultegra 11-34 też jest na bębenek mtb. A czy taka kaseta SRAM działała by bez problemu z resztą osprzętu na shimano, np tylną przerzutką XT RD-M786. Ta przerzutka w ogóle obsłużyłaby 11s? Wymagania co do wielkości zębatek są niby spełnione. Teraz, Mihau_ napisał: Ale ja nie pytam o przełożenie tylko o prędkość. Przy prawidłowej technice jazdy 38x11 daje sporo ponad 40kmh. 40km/h przekraczam tak naprawdę tylko przy zjazdach. Na płaskim, jeśli jadę szybko, to jest to z reguły 35-37 km/h.
Mihau_ Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 Więc zapoznaj się z terminem kadencja i odpal sobie jakiś kalkulator przełożeń i policz jakich potrzebujesz. Bo na razie podniecasz się stopniowaniem 11-12-13 a te koronki to ci w sumie niewiele są potrzebne
Gość Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 A skąd wiesz jak bardzo są autorowi potrzebne? A może jeździ siłowo? Nie każdy musi kręcić z kadencją 90-100. Kalkulator to dobra rzecz, ale trzeba patrzyć na własne preferencje i opierać się na tym co mieliśmy dotychczas. Każdy jeździ inaczej i polecanie na ślepo "bo kalkulator pokazuje" jest słabe.
Mihau_ Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 Teraz, skom25 napisał: A może jeździ siłowo? Nie każdy musi kręcić z kadencją 90-100. Poprawność polityczna wchodzi na forum rowerowe? Nie można komuś wytknąć błędu żeby się przypadkiem nie poczuł urażony?
Gość Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 A co ma wytykanie błędu do nieznajomości tego jak jeździ autor? Dodatkowo stwierdziłeś że 3 ostatnie koronki nie są mu potrzebne. Rozumiem że jeździsz za nim i sprawdzasz jakich przełożeń używa? A może masz niezwykłe umiejętności i wiesz lepiej od użytkownika?
Sabarolus Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 3 godziny temu, Mihau_ napisał: Poprawność polityczna wchodzi na forum rowerowe? Nie można komuś wytknąć błędu żeby się przypadkiem nie poczuł urażony? A to jazda na niższej kadencji niż twoim zdaniem optymalna to błąd? Wśród profesjonalistów wygląda to przeróżnie i złotych recept nie ma.
Mihau_ Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 3 minuty temu, Sabarolus napisał: A to jazda na niższej kadencji niż twoim zdaniem optymalna to błąd? Moim? Dawaj profesjonalistę, który jadąc ledwo co kręci Czy kopanie "z czuba" podczas gry w piłkę to błąd? Jeśli robisz to z premedytacją, w konkretnym celu to nie.
Gość Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 2 minuty temu, Mihau_ napisał: Dawaj profesjonalistę, który jadąc ledwo co kręci Stephane Tempier
Mihau_ Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 Ale serio tylko jeden? I to xco gdzie jeśli akurat nie zjeżdżasz to masz ścianę, pod którą każdy przepycha? Pierwszy filmik z yt, jakoś nie widać niskiej kadencji podczas jazdy
Gość Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 Teraz, Mihau_ napisał: akurat nie zjeżdżasz to masz ścianę, pod którą każdy przepycha? Ty chociaż widziałeś jeden wyścig w życiu? Nie wiem o co Ci chodzi tak naprawdę. Autor pyta o kasetę, Ty wyskakujesz z kadencją a teraz profesjonalistami. Co ma jedno do drugiego? Wstaw swoje przejazdy i na czym jeździsz, popatrzymy razem jak bardzo PRO jesteś.
Mihau_ Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 1. Nie ja wyskakuję z profesjonalistami 2. No rzeczywiście, kadencja nie ma nic wspólnego z kasetą
Gość Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 Owszem, ma, tylko kto tutaj prosił o jakieś wywody na temat kadencji?
Mihau_ Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 Wszystko wskazuje na to, że gość ma nieprawidłową technikę jazdy więc zwróciłem na to uwagę. Od tego jest forum dyskusyjne, nie od poklepywania po plecach
rwrwwa Napisano 7 Listopada 2020 Autor Napisano 7 Listopada 2020 Dziękuję za troskę, ale jeżdżę jak mi wygodnie i sam wiem z jakich przełożeń korzystam podczas jazdy Wracając do meritum: zdecydowałem się już raczej na 1x11. Pytanie jaka przerzutka obsłuży mi kasetę 11s 11-34 lub 11-36. Czy np RD-M786, która jest 10s, ale obsługuje największe zębatki 32-36 da rade z 11 rzędową kasetą? Czy też powinienem patrzeć bardziej w kierunku przerzutek 11s? Dzięki za pomoc!
Gość Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 Według mnie nie będzie problemu. Dla 10s i 11s ciąg linki jest ten sam. Jeżeli przerzutka obsługuje dany zakres to będzie to działało. A jaki napęd masz teraz? Wiesz że z przodu musisz mieć zębatkę Narrow Wide?
rwrwwa Napisano 7 Listopada 2020 Autor Napisano 7 Listopada 2020 Teraz, skom25 napisał: Według mnie nie będzie problemu. Dla 10s i 11s ciąg linki jest ten sam. Jeżeli przerzutka obsługuje dany zakres to będzie to działało. A jaki napęd masz teraz? Wiesz że z przodu musisz mieć zębatkę Narrow Wide? Dzięki za odpowiedź! Obecnie mam 3x10 na XT RD-M781, natomiast mam już przygotowaną nową korbę z zębatką 38T narrow wide właśnie :). Jeśli w takim razie najważniejsze, żeby przerzutka obsługiwała dany zakres, a czy jest 10s czy 11s jest sprawą drugorzędną, to chyba już wszystko wiem :). Dzięki za pomoc!
Gość Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 Jeżeli masz M781 to nie kupuj nic innego. M786 to dokładnie to samo, tylko ze sprzęgłem.
rwrwwa Napisano 7 Listopada 2020 Autor Napisano 7 Listopada 2020 23 minuty temu, skom25 napisał: Jeżeli masz M781 to nie kupuj nic innego. M786 to dokładnie to samo, tylko ze sprzęgłem. Moja obecna i tak jest do wymiany bo jest skrzywiona, więc jak kupuję nową to wolę już ze sprzęgłem, tym bardziej, że czytałem że przy 1x sprzęgło bywa przydatne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.