Artur_M Napisano 5 Listopada 2020 Napisano 5 Listopada 2020 Witam, od niedawna jestem posiadaczem składaka Sokół z 1974r. Rower jest kompletny i generalnie w dobrym stanie jak na swoje lata. Planuję renowację tego składaka, a że nie mam w tym dużego doświadczenia zwracam się do Was z prośbą o wskazówki. Zaznaczę, iż sam chcę pobawić się z tym rowerem. W najgorszym stanie jest rama roweru. wskutek niewłaściwego przechowywania składaka na ramie pojawił się nalot rdzy. I na nieszczęście w miejscu, gdzie znajdowała się nazwa roweru. Chciałbym zachować oryginalny lakier roweru, zachować "ząb czasu", który wyrył się na Ptasiorze, ale tej rdzy jest za dużo. Poradźcie proszę jak ją usunąć. Pastą Tempo, octem? Inny sposób? Usuwając rdzę nie chciałbym uszkodzić lakieru. Druga sprawa, czy natłuszczenie wyczyszczonego miejsca zapobiegnie na jakiś czas odnawianiu się rdzy? Czy warto natłuścić ramę? Jeśli tak, to czym? Miejsce jest trochę upierdliwe jeżeli chodzi o natłuszczanie, gdyż mniej więcej w tym miejscu chwytam ramę, gdy wnoszę, lub znoszę rower po schodach. Będę wdzięczny za wszelkie rady. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć Sokoła. Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 To na drugim zdjęciu to nie pęknięcie? 7 godzin temu, Artur_M napisał: Usuwając rdzę nie chciałbym uszkodzić lakieru. Co? Przecież tam gdzie jest rdza to lakieru nie ma Jeśli chcesz się jej pozbyć to zdzierasz wszystko do stali i lakierujesz na nowo Prowizorycznie możesz ją przetrzeć papierem i polakierować cały rower klarem żeby odciąć dopływ tlenu I zatkaj dziurę gdzie idzie przewód bo od środka zapewne lepiej to nie wygląda Cytuj
JWO Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) 34 minuty temu, Mihau_ napisał: Co? Przecież tam gdzie jest rdza to lakieru nie ma Jeśli chcesz się jej pozbyć to zdzierasz wszystko do stali i lakierujesz na nowo Prowizorycznie możesz ją przetrzeć papierem i polakierować cały rower klarem żeby odciąć dopływ tlenu @Artur_M chce się pozbyć rdzy, a pozostawić napis, a raczej to co z niego zostało. Więc paier scierny nie zadzaiła. Trzeba posmarować jakimś odrdzewiaczem, który nie działa na lakier. Potem pociąnąc bezbarwnym, albo próbować uzupełnić napis i dopiero bezbarwnym. https://www.amazon.co.uk/Hammerite-5092868-100ml-Remover-Blister/dp/B007SLAER8 Cytat Hammerite Rust Remover Gel Blister Provides effective removal of rust Non-harmful - will not damage paintwork Brush directly on to rusty metal Edytowane 6 Listopada 2020 przez JWO Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Przecież żeby jakiekolwiek "pociąganie odrdzewiaczem" miało sens trzeba to najpierw zeszlifować, zastosować środek, który później musisz usunąć razem z tą niby związaną rdzą - i w tym przypadku trzeba to zrobić czymś ostrym Już pomijam, że niektóre z tych preparatów barwią korozję i to co zostanie może mieć jakiś kolorowy odcień Cytuj
JWO Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 1 godzinę temu, Mihau_ napisał: Przecież żeby jakiekolwiek "pociąganie odrdzewiaczem" miało sens trzeba to najpierw zeszlifować, Hammerite nigdy nie używałeś? Nie trzeba rdzy szlifować Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Teraz, JWO napisał: Hammerite nigdy nie używałeś? Nie trzeba rdzy szlifować to co wrzucasz nie jest dostępne w cebulandii a z "farbą prosto na rdzę" niewiele ma wspólnego Cytuj
JWO Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Teraz, Mihau_ napisał: to co wrzucasz nie jest dostępne w cebulandii Wróbel nie ptica, amazon nie zagranica Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 No to jeśli zagranica Ci nie obca możesz odpalić drugie zdjęcie w aukcji i przeczytać pierwsze zdanie. Cytuj
Artur_M Napisano 6 Listopada 2020 Autor Napisano 6 Listopada 2020 6 godzin temu, JWO napisał: @Artur_M chce się pozbyć rdzy, a pozostawić napis, a raczej to co z niego zostało. Więc paier scierny nie zadzaiła. Trzeba posmarować jakimś odrdzewiaczem, który nie działa na lakier. Potem pociąnąc bezbarwnym, albo próbować uzupełnić napis i dopiero bezbarwnym. https://www.amazon.co.uk/Hammerite-5092868-100ml-Remover-Blister/dp/B007SLAER8 Dokładnie tak jak piszesz. Zależy mi zachowanie roweru w oryginalnym lakierze i miejscowym usunięciu rdzy, tak aby uratować resztki napisu "Sokół". Napisz, proszę, coś więcej o tym środku, który polecasz. Stosowałeś już go? Klocki Lego zamawiałem na sztuki z drugiego końca świata, to i to mogę zamówić XD Cytuj
JWO Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 Znalazłem to przez Google Pewnie są tez inne dostępne. 12 godzin temu, Mihau_ napisał: No to jeśli zagranica Ci nie obca możesz odpalić drugie zdjęcie w aukcji i przeczytać pierwsze zdanie. Na tym napisie nie ma luźnej rdzy, wiec ja bym spróbował. Cytuj
Garlock Napisano 11 Listopada 2020 Napisano 11 Listopada 2020 Jak nie chcecie Hammerita to jest pełno innych "reaktorów" rdzy np stary polski Cortanin, Brunox https://www.leroymerlin.pl/warsztat/chemia-warsztatowa/odrdzewiacze-i-srodki-antykorozyjne/neutralizator-rdzy-epoxy-100-ml-brunox,p35065,l969.html i pełno innych. Luźną rdzę można usunąć szczotka mosiężną (nie stalowa pomiedziowaną) - jest stosunkowo bezpieczna dla lakieru. Można też po wstępnym podczyszczeniu szczotką potraktować starym sprawdzonym Fosolem (byle ostrożnie, bo może odbarwić lakier) i wtedy tradycyjnie zaprawkować małym pędzelkiem. Napis też można próbować odtworzyć pędzelkiem. Po położeniu zaprawkę szlifujemy na mokro b. drobnym papierem (2000 lub więcej). Lakier pod kolor dorobią ci w mieszalniach lakierów samochodowych. Ale jak mocno podrdzewiałe, to ja bym się nie bawił, tylko dał do piaskowania i malowania proszkowego a potem okleił naklejkami. Jak napis sokół był malowany to można kupić szblon i samemu namalować: http://motonaklejki.pl/naklejki/3/0/128/ http://motonaklejki.pl/naklejki/3/0/37/ http://motonaklejki.pl/naklejki/3/0/79/ itd. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi