johny100 Napisano 5 Listopada 2020 Napisano 5 Listopada 2020 Witam. Chciałbym zmienić opony w moim crossie lazaro integral v3 na bardziej uniwersalne i szersze. Teraz mam rozmiar 28x1.5 Na starym rowerze miałem 26x1.96 o niezbyt agresywnym bieżniku i dawały radę na asfalcie i drogach leśnych. Mieszkam na Mazurach, jest dużo ścieżek rowerowych w lesie. Jeżdżę czasami 100% asfaltem. Czasami 90% las/10% asfalt. Teraz oponki 28x1.5 są zdecydowanie za wąskie w terenie. Mocno czuć nierówności. Szukam kompromisu. Zależy mi oczywiście na szybkości. Jak wprowadza lockdown chce mieć jak wyrwać się do lasu
MikeSkywalker Napisano 5 Listopada 2020 Napisano 5 Listopada 2020 Ciężko powiedzieć ile wciśniesz do ramy crossowej, z oponą MTB może być problem ale np. Smart Sam 28x1,75 powinien wejść i być dobrym kompromisem. Możesz też zobaczyć Kendę Piedmont 700x45c, Kendę Khan w podobnym rozmiarze czy Continental Ride Tour 700x47c - wprawdzie sprawia wrażenie gładkiej ale bieżnik jaki posiada spokojnie radzi sobie na drogach leśnych.
johny100 Napisano 5 Listopada 2020 Autor Napisano 5 Listopada 2020 Dziękuję za odpowiedź. Dodam że planuje jeździć również w śniegu zarówno w terenie jak i po mieście. Na starym rowerze 26x1.95 przy opuszczonym siodelku dawałem radę. Chociaż kilka orłów było :) Dokladnie przyjrzeć się twoim propozycjom. Dzieki
MikeSkywalker Napisano 5 Listopada 2020 Napisano 5 Listopada 2020 Jeśli chodzi o śnieg to im więcej bieżnika tym lepiej. No i szeroka opona też robi swoje. Sam nie wiem co sądzić o Smart Samach - miałem je kiedyś w góralu, w śniegu nie jeździłem ale w błocie trochę uciekały na zakrętach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.