Skocz do zawartości

[suport] W którą stronę włożyć łożysko

Roballinho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem w garażu stare miski SM-BB70 z zapieczonymi łożyskami. Postanowiłem je wymienić, bo kto wie, może się przydadzą. Zamówiłem z Ali łożyska o odpowiedniej wielkości, ale nie zwróciłem uwagi na uszczelnienia. O ile z jednej strony jest uszczelnienie typu RS, to z drugiej już tak kolorowo nie jest, bo dali tam jakiś plastikowy krążek, który niby uszczelnia, ale prawdopodobnie nie tak dobrze jak guma.

Pytanie brzmi – w którą stronę osadzić łożysko w łożu, żeby uszczelnienie było skuteczniejsze? Czy RS-em na zewnątrz, czy do środka, licząc na to że dodatkowa gumowa osłona, która osłania łożysko będzie wystarczająca? A może jest to bez znaczenia...?

IMG_20201104_162849-kopia.jpg

Napisano

Gdyby pod tym plastikiem jeszcze wsadzili LED, to bym zakladal ta strona na zewnatrz :rolleyes:

Jak wyzej, uszczelka na zew, zakladajac, ze od srodka wklad ma lepsze uszczelnienie, bo jak nie to chyba nie ma znaczenia, ktora strona woda dostanie sie do lozyska.

Napisano
9 minut temu, 1415chris napisał:

zakladajac, ze od srodka wklad ma lepsze uszczelnienie

Zakładam, że plastikowa tulejka między miskami nie puści syfu z zewnątrz, ale różne rzeczy już widziałem. 

Też skłaniam się w stronę RS -a na zewnątrz, ale tak jak pisałem wcześniej, tam idzie jeszcze uszczelka od Shimano + kapa, więc, żeby wyrównać szanse przez chwilę przeszło mi przez głowę, żeby to zrobić odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...