Roballinho Napisano 4 Listopada 2020 Napisano 4 Listopada 2020 Znalazłem w garażu stare miski SM-BB70 z zapieczonymi łożyskami. Postanowiłem je wymienić, bo kto wie, może się przydadzą. Zamówiłem z Ali łożyska o odpowiedniej wielkości, ale nie zwróciłem uwagi na uszczelnienia. O ile z jednej strony jest uszczelnienie typu RS, to z drugiej już tak kolorowo nie jest, bo dali tam jakiś plastikowy krążek, który niby uszczelnia, ale prawdopodobnie nie tak dobrze jak guma. Pytanie brzmi – w którą stronę osadzić łożysko w łożu, żeby uszczelnienie było skuteczniejsze? Czy RS-em na zewnątrz, czy do środka, licząc na to że dodatkowa gumowa osłona, która osłania łożysko będzie wystarczająca? A może jest to bez znaczenia...?
JWO Napisano 5 Listopada 2020 Napisano 5 Listopada 2020 Tak okiem laika, to RSem na zewnątrz, czyli tam gdzie istnieje większe prawdopodobieństwo złapania brudu.
1415chris Napisano 5 Listopada 2020 Napisano 5 Listopada 2020 Gdyby pod tym plastikiem jeszcze wsadzili LED, to bym zakladal ta strona na zewnatrz Jak wyzej, uszczelka na zew, zakladajac, ze od srodka wklad ma lepsze uszczelnienie, bo jak nie to chyba nie ma znaczenia, ktora strona woda dostanie sie do lozyska.
Roballinho Napisano 5 Listopada 2020 Autor Napisano 5 Listopada 2020 9 minut temu, 1415chris napisał: zakladajac, ze od srodka wklad ma lepsze uszczelnienie Zakładam, że plastikowa tulejka między miskami nie puści syfu z zewnątrz, ale różne rzeczy już widziałem. Też skłaniam się w stronę RS -a na zewnątrz, ale tak jak pisałem wcześniej, tam idzie jeszcze uszczelka od Shimano + kapa, więc, żeby wyrównać szanse przez chwilę przeszło mi przez głowę, żeby to zrobić odwrotnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.