wojtt80 Napisano 1 Listopada 2020 Napisano 1 Listopada 2020 Cześć, Potrzebuję pomocy w wyborze opony do gravela. Wybor jest mały, w kręgu zainteresowania zostały dwie opony. -Vittoria Terreno Dry 33c -Panaracer GravelKing SS 35c Teorie na ich temat przyswoilem, do moich zastosowań myślę że jedna i druga sie nadaje. Głównie jazda mieszana, asfalt/szutry, ogólnie drogi utwardzone. Czego wiecej zależy od dnia. Po pierwszych przemyśleniach, prawie kupiłem Vittorie. Teraz żałuję że jej nie klepnalem od razu;) trafilem na tego Panaracer a i zaczęły się problemy z wyborem. Tak sobie kombinuje że na grawelkingu lepiej będzie wchodził asfalt, z terreno odwrotnie, szutry. Ale jedno nie wyklucza drugiego. Trasy dosyć zróżnicowane z przewagą asfaltu, ale nie typu 80/20. Może ktoś coś...
nossy Napisano 1 Listopada 2020 Napisano 1 Listopada 2020 Gdyby była przewaga szutrów to z czystym sumieniem poleciłbym Tobie duro moe joe. Super opona na szutry, w błocie dzielna, dobra cena i w miarę lekka jak na ten rozmiar (u mnie 340gram). Na asfalcie też toczy się przyzwoicie, ale jak to bywa na każdej oponie "kostkowanej" trzeba zachować nieco więcej czujności na mokrym asfalcie i kostce brukowej. Vittoria kiepsko się zakłada, nie zebrała dobrych opinii w "szosie". Obadaj sobie szwalbe x-one speed, conti speedkingi lub cyclocross speed. Ja byłem zdecydowany na schwalbe, ale wpadły w oko te duro, zaryzykowałem, nie żałuje...Gravelking zbiera ogólnie dobre opinie na forach.
wojtt80 Napisano 6 Listopada 2020 Autor Napisano 6 Listopada 2020 Zdecydowałem się na Panaracery ss+, podobno trochę mocniejsze. Waga ok 400g, pojezdze i zobaczę jak jest. Dzięki.
chudzinki Napisano 6 Listopada 2020 Napisano 6 Listopada 2020 Gdyby Cię interesowały w rozmiarze 32 i/lub 38, ale chyba zwykłe (musiałbym sprawdzić) po przebiegu 15 km to się odezwij.
wojtt80 Napisano 6 Listopada 2020 Autor Napisano 6 Listopada 2020 Dzięki za zainteresowanie, temat wyczerpany, opony kupione.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.