Skocz do zawartości

[Opony] jakiego wyboru dokonać

wojtt80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Potrzebuję pomocy w wyborze opony do gravela. Wybor jest mały, w kręgu zainteresowania zostały dwie opony.

-Vittoria Terreno Dry 33c

-Panaracer GravelKing SS 35c

Teorie na ich temat przyswoilem, do moich zastosowań myślę że jedna i druga sie nadaje. 

Głównie jazda mieszana, asfalt/szutry, ogólnie drogi utwardzone. Czego wiecej zależy od dnia. 

Po pierwszych przemyśleniach, prawie kupiłem Vittorie. Teraz żałuję że jej nie klepnalem od razu;) trafilem na tego Panaracer a i zaczęły się problemy z wyborem.

Tak sobie kombinuje że na grawelkingu lepiej będzie wchodził asfalt, z terreno odwrotnie, szutry. Ale jedno nie wyklucza drugiego. Trasy dosyć zróżnicowane z przewagą asfaltu, ale nie typu 80/20. 

Może ktoś coś...

Napisano

Gdyby była przewaga szutrów to z czystym sumieniem poleciłbym Tobie duro moe joe. Super opona na szutry, w błocie dzielna, dobra cena i w miarę lekka jak na ten rozmiar (u mnie 340gram). Na asfalcie też toczy się przyzwoicie, ale jak to bywa na każdej oponie "kostkowanej" trzeba zachować nieco więcej czujności na mokrym asfalcie i kostce brukowej. Vittoria kiepsko się zakłada, nie zebrała dobrych opinii w "szosie". Obadaj sobie szwalbe x-one speed, conti speedkingi lub cyclocross speed. Ja byłem zdecydowany na schwalbe, ale wpadły w oko te duro, zaryzykowałem, nie żałuje...Gravelking zbiera ogólnie dobre opinie na forach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...