arturo7511 Napisano 27 Października 2020 Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Witam Wszystkich. Mam w najbliższym czasie zamiar zakupić swoją pierwszą szosę. Jazda bardziej rekreacyjna, aczkolwiek dłuższe dystanse też się zapewne będą zdarzać. Poszukałem i znalazłem takie: - https://www.decathlon.pl/rower-triban-rc520-id_8502389.html oraz - https://m.olx.pl/oferta/nowy-romet-huragan-4-shimano-tiagra-CID767-IDGtUzh.html?reason= W który według Was lepiej zainwestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 27 Października 2020 Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Triban lepszy osprzętowo, Romet lżejszy. pytanie, czy to jego realna waga, bo 1,5kg różnicy miedzy nimi, to sporo. BTW - szosa 10,5kg, z pedałami 11, jeszcze jakiś bidon, to są jakieś absurdy wagowe. Aluminowe XC od syna waży mniej, a jeszcze wozi amor na przodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 9 godzin temu, Mareckik napisał: Aluminowe XC od syna waży mniej, a jeszcze wozi amor na przodzie I też kosztował 3000 pln? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Teraz, some1 napisał: I też kosztował 3000 pln? Używany mniej niż 3tyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 9 godzin temu, Mareckik napisał: Romet lżejszy. pytanie, czy to jego realna waga Waga takiego np. Aspre 1 na stronie jest zaniżona o ok. 1,3 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Romet bez pedałów może se ważyć te 9kg. Na rowerowejwadze wisi 56'ka rocznik 2016 - 9070gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 20 minut temu, Mareckik napisał: Używany mniej niż 3tyś A 7 tysięcy jak był nowy (w obecnej sytuacji na rynku bliżej 9 tysięcy). Jak kupować rowery na kilogramy, to tylko używane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Godzinę temu, some1 napisał: A 7 tysięcy jak był nowy (w obecnej sytuacji na rynku bliżej 9 tysięcy). Bliżej tej drugiej kwoty Godzinę temu, some1 napisał: Jak kupować rowery na kilogramy, to tylko używane nie tylko kilogramy, ale zdroworozsądkowo również ale wracając do tematu. Jakoś nie chce mi sie wierzyć w ta różnicę w wadze miedzy tymi rowerami, bo nie wiem na czym odjąć te 1,5kg. Dacathlon na pewno lepiej osprzętowo, no i w przypadku jakichkolwiek spraw związanych z gwarancją zawsze wypada dosyć prokliencko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Decathlon to praktycznie gravel, a one tyle ważą. Tarcze, grubo ciosana rama z mocowaniami na akcesoria, grube obręcze i opony. Ogólnie jak @arturo7511 chce klasyczną szosę na wąskich oponach do śmigania po asfalcie, to z tych dwóch Romet. A jeśli to ma być rower włóczęgowo-wycieczkowy to Triban. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Teraz, some1 napisał: Decathlon to praktycznie gravel, a one tyle ważą. Tarcze, grubo ciosana rama z mocowaniami na akcesoria, grube obręcze i opony. dokładnie tak o tym rowerze myślę, jak na niego patrzę. Nawet miałem, to pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturo7511 Napisano 28 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2020 21 minut temu, some1 napisał: Ogólnie jak @arturo7511 chce klasyczną szosę na wąskich oponach do śmigania po asfalcie, to z tych dwóch Romet. A jeśli to ma być rower włóczęgowo-wycieczkowy to Triban. Tak, ja będę jeździł bardziej rekreacyjnie. "Moim" głównym sportem jest bieganie Co do szos to jednak ten Romet jest za duży ( przy moim wzroście 186cm) i potrzebuje rozmiar 56. Prawdopodobnie zakupie Huragan 3 - wiem gorszy osprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Godzinę temu, arturo7511 napisał: Co do szos to jednak ten Romet jest za duży ( przy moim wzroście 186cm) i potrzebuje rozmiar 56. Nie jest za duży, dopasujesz się bez żadnych problemów. Jesteś na granicy rozmiarów i tak naprawdę wybór można sprowadzić do planowanego zastosowania. Chcesz "się ścigać" to bierzesz 56, masz bardziej pochyloną pozycję, lżejszą i sztywniejszą ramę. W 58 masz wyższą główkę ramy więc bardziej wyprostowaną pozycję i większą bazę kół która wplynie na "mniej nerwowe" prowadzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturo7511 Napisano 28 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2020 @Mihau_okey , dzięki bardzo. Jak pisałem szosa to bardziej zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Jak planujesz tylko eskapady asfaltowe to zdecydowanie jakiś lżejszy sprzęt niż ten decathlonowy. Tak jak wyżej wspomniano triban to sprzęt to bardziej turystycznej jazdy po asfaltach, szutrach. Sakwy i te klimaty. Jest bardzo uniwersalny, nieco ociężały, mi pozycja nie przypasowała. Ma jednak duży potencjał bo możesz wsadzić szerszą oponę do 35c i masz lekkiego gravela. Jak chcesz się powłóczyć po asfaltach, raz szybciej, raz wolniej, poczuć lekkość szosy to bierz coś typu ten romet na zwykłych hamplach. Tylko uważaj...wszyscy moi znajomi co biegali i wsiedli na rower w większości kończyli na szosach, lemondkach, stożkach itp. Wciąga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 3 godziny temu, arturo7511 napisał: Jak pisałem szosa to bardziej zabawa. Jasne... pierwszy sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturo7511 Napisano 28 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2020 @nossy hahaha. Jeszcze zbyt dużo biegów do zrobienia aby rezygnować z biegania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Mam tylko nadzieję, że to się w przyszłości w, tfu, triathlon nie przerodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturo7511 Napisano 28 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Teraz, Mihau_ napisał: Mam tylko nadzieję, że to się w przyszłości w, tfu, triathlon nie przerodzi Tylko nie to. Zatonąłbym jak Titanic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturo7511 Napisano 29 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Hej, zaś moja skromna osoba . Pytanko: gdzie najlepiej wrzucić ( którego dziąłu) post/temat o trenażerze? Szukam w miarę dobrego do 1,5tys. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 29 Października 2020 Udostępnij Napisano 29 Października 2020 11 minut temu, arturo7511 napisał: Hej, zaś moja skromna osoba . Pytanko: gdzie najlepiej wrzucić ( którego dziąłu) post/temat o trenażerze? Szukam w miarę dobrego do 1,5tys. Pozdrawiam. W miarę dobry do 1500zł? Elite Tuo, Tacx Vortex. Jak lepiej, to dopiero Elite Suito. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturo7511 Napisano 29 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2020 @Mareckik a co sądzisz o tym ? https://www.eazymut.pl/trenazery-rowerowe-tacx/2171-trenazer-rowerowy-tacx-neo-2t-smart-t224061.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 29 Października 2020 Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Teraz, arturo7511 napisał: @Mareckik a co sądzisz o tym ? https://www.eazymut.pl/trenazery-rowerowe-tacx/2171-trenazer-rowerowy-tacx-neo-2t-smart-t224061.html Lubi się przegrzewać. Generalnie, najniżej sensownie, to Vortex. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 29 Października 2020 Udostępnij Napisano 29 Października 2020 1 godzinę temu, arturo7511 napisał: Hej, zaś moja skromna osoba . Pytanko: gdzie najlepiej wrzucić ( którego dziąłu) post/temat o trenażerze? Szukam w miarę dobrego do 1,5tys. Pozdrawiam. Akcesoria...obadaj elite tuo, rampa, tacx vortex itp. Głupia kwota bo na DD nie starczy, a przy takim budżecie pomyślałbym o dołożeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturo7511 Napisano 29 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Teraz, nossy napisał: Akcesoria...obadaj elite tuo, rampa, tacx vortex itp. Głupia kwota bo na DD nie starczy, a przy takim budżecie pomyślałbym o dołożeniu. Rozumiem, dodatkowo opona do trenażera. Coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Października 2020 Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Ewentualne adaptery jeśli są konieczne, mata pod rower, podstawka pod koło, oslona ramy, musisz ogarnąć jakiś wentylator jeśli nie masz. No i jesli chcesz ogarniać jakiegoś świata to elementy do niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.