Wojtek_Ajla Napisano 27 Października 2020 Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Witam, chciałbym zasięgnąć opinii bo nie wiem czy się stresować czy jest to normalne, kupiłem fabrycznie nowy rower z takim damperem jak w opisie, przejechałem nim dosłownie 10 km i niestety od 2 tygodni stoi nie używany z powodu przebywania na kwarantannie. Dzisiaj postanowiłem się trochę przyjrzeć rowerowi i zauważyłem takie coś na damperze, czy taki wyciek jest normalny czy nie powinien mieć miejsca? Czy powinienem niezwłocznie rower oddać do serwisu w którym go kupiłem i niech się tym zajmą? Rower to Trek Remedy 8 Jeszce takie zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 27 Października 2020 Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Jest ok, to raczej dobrze świadczy o tym ze w środku nie jest sucho. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Października 2020 Udostępnij Napisano 27 Października 2020 (edytowane) 10 km to tyle co nic. Zawsze jest tak, że po serwisie ( a w Twoim przypadku nowym Damperze) lagi są lekko mokre. Kup delikatną mikrofibrę i przecieraj lagi po każdej jeździe. Ja robię tak że po przyjeździe wycieram lagi i delikatnie okolicę uszczelek, uginam raz czy dwa razy amortyzator i wycieram jeszcze raz. Dzięki temu drugiemu krokowi golenie pokrywają się cieniutką warstwą oleju którą rozprowadzasz szmatką, a wydostaje się brud z okolic uszczelek. Raz na jakiś czas przetrzyj lagi wilgotną szmatką a potem drugą na sucho. Nie używaj tych cudownych preparatów do amortyzatorów, bo robią więcej złego niż dobrego. No i pamiętaj o serwisie. Ja robiłem co 50h ( zgodnie z zaleceniami producenta, nie wiem co ile należy serwisować damper) wymianę oleju w dolnych lagach. Może i jest to często, ale w środku było naprawdę czysto, więc warto. Natomiast jeżeli będzie tak że pojeździsz jeszcze kilka razy, a po każdej jeździe Damper będzie zarzygany olejem ( widoczny pasek dookoła, z lekko cieknącym olejem), to wtedy musisz jechać do serwisu bo coś jest nie tak. Edytowane 27 Października 2020 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 27 Października 2020 Udostępnij Napisano 27 Października 2020 cześć , miałem dwa rowery z damperami, w obu od nowosci był widoczny nalot olejowy. Wg mnie nie ma się czym przejmować , o ile wyciek nie będzie dużo większy. Wraz ze wzrostem przejechanych kilometrów powinna się zmiejszać ilosc nalotu oleju na damperze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 29 Października 2020 Udostępnij Napisano 29 Października 2020 tez to u siebie zauważyłem i byłem w serwisie i usłyszałem, ze to jest smarowanie a nie wyciek, aby był poślizg.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Października 2020 Udostępnij Napisano 29 Października 2020 No bo tak jest. W damperze po serwisie lub nowym, na uszczelkach itd jest nadmiar smaru i oleju. Potem ilosc znacznie sie zmniejszy i bedzie tylko cieniutki film olejowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 29 Października 2020 Udostępnij Napisano 29 Października 2020 jest to logiczne, wiec jeżdze i się nie przejmuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi