AleksFree Napisano 25 Października 2020 Napisano 25 Października 2020 Cześć, jestem w trakcie wyboru roweru elektrycznego dla taty i chciałbym się poradzić jakie marki polecacie i konkretne modele rowerów? W sklepie stacjonarnym u mnie w mieście oferują, rowery firmy Overfly z tego, co czytałem, jest to polska firma i tacie podoba się poniższy rower: https://batboys.pl/produkt/rower-elektryczny-overfly-passion-czarny/ Nasz budżet to ok. 5000zł, czy w tej cenie jest to dobry wybór? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Cytuj
MikeSkywalker Napisano 25 Października 2020 Napisano 25 Października 2020 Najlepiej szukać czegoś z centralnym silnikiem, to dużo lepsze rozwiązanie niż taki w piaście. O zaletach na pewno sporo znajdziesz na forum i nie tylko. Z budżetem 5000 może być ciężko, ale bliżej 6 tysięcy jeśli dalibyście radę go zwiększyć można już coś znaleźć. Jakby udało się na Shimano Steps to już w ogóle. Lepszego napędu póki co nie znam. Z rowerów z silnikiem w piaście z czystym sercem polecę Unibike Optima - choć ma wady takiego napędu to cały rower poza tym jest solidny, z dobrymi kołami - a to ważny przy rowerze który sporo waży, a do tego szprychy przenoszą moment obrotowy z silnika. Ten Overfly to "polska" marka jakich wiele - z tym że polska to jest jedynie firma która zleca jego produkcję w Chinach. Sam fakt że rower ma hamulce obręczowe świadczy o tym że nie jest do końca przemyślany - przy elektryku tarczówki, nawet podstawowe są dużo pewniejsze. 1 Cytuj
AleksFree Napisano 27 Października 2020 Autor Napisano 27 Października 2020 W dniu 25.10.2020 o 20:36, MikeSkywalker napisał: Najlepiej szukać czegoś z centralnym silnikiem, to dużo lepsze rozwiązanie niż taki w piaście. O zaletach na pewno sporo znajdziesz na forum i nie tylko. Z budżetem 5000 może być ciężko, ale bliżej 6 tysięcy jeśli dalibyście radę go zwiększyć można już coś znaleźć. Jakby udało się na Shimano Steps to już w ogóle. Lepszego napędu póki co nie znam. Z rowerów z silnikiem w piaście z czystym sercem polecę Unibike Optima - choć ma wady takiego napędu to cały rower poza tym jest solidny, z dobrymi kołami - a to ważny przy rowerze który sporo waży, a do tego szprychy przenoszą moment obrotowy z silnika. Ten Overfly to "polska" marka jakich wiele - z tym że polska to jest jedynie firma która zleca jego produkcję w Chinach. Sam fakt że rower ma hamulce obręczowe świadczy o tym że nie jest do końca przemyślany - przy elektryku tarczówki, nawet podstawowe są dużo pewniejsze. Super, dziękuje za informację, które na pewno weźmiemy pod uwagę przy wyborze pierwszego elektryka Zabieram się w takim razie do czytania forum, żeby być trochę bardziej obeznanym. Jeżeli zdecydowanie lepsze rozwiązania znajdziemy w rowerach za 6 tysięcy to pewnie zdecydujemy się na coś droższego, ponieważ rower ma mu trochę posłużyć. Cytuj
MikeSkywalker Napisano 27 Października 2020 Napisano 27 Października 2020 Jeździłem raptem na paru elektrykach, i z silnikami w piaście, i z centralnym Boscha i właśnie ze STEPS-em Shimano, i to ostatnie wspomaganie jest zdecydowanie najlepsze. Raz że nie czuć aż tak dużej różnicy po odcięciu zasilania >25 km/h jak w pozostałych rozwiązaniach, dwa - po rozładowaniu akumulatora zwiększone opory podczas jazdy są prawie niewyczuwalne. Żeby za 6 tys mieć STEPS trzeba trafić dobrą promkę czy wyprzedaż rocznika, ale jest to realne więc szedłbym w tym kierunku. Z nowych rowerów znam i polecam Unibike Swift, ale tutaj nawet negocjując dobrze cenę w salonie pewnie da się zejść poniżej 7 tysięcy, to ciągle sporo. Unibike daje solidne koła do swoich rowerów - o czym często powtarzam, a na co mało osób zwraca uwagę przy zakupie roweru. Dobre koło, na mocnych szprychach jest szczególnie ważne w elektryku. Tak czy inaczej - większej styczności z elektrykami nie miałem, bo to ciągle rowery drogie i mniej popularne, przynajmniej na Podkarpaciu. Najczęściej trafiają się ludzie z rowerami kupionymi "okazyjnie" czyli trupami z silnikiem w piaście, badziewnymi ogniwami itd, więc myślę że ktoś inny na pewno bardziej pomoże. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi