Dumlik Napisano 25 Października 2020 Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Cześć, posiadam rower Romet Aspre 2 (2020) i planuję zakup trenażera interaktywnego DD, jednakże mam pewne wątpliwości co do kompatybilności roweru z dostępnymi na rynku trenażerami. Generalnie chodzi o to, że w przypadku danych na temat trenażerów podawane są pasujące rozstawy osi, np. - Wahoo Kickr Core: kompatybilny z osiami 12x142, 12x148 oraz 130/135 mm QR (poprzez adaptery) + dystans do kaset 10 rzędowych - Elite Direto: kompatybilne piasty QR 130-135x5 mm i osie 142x12 mm - Tacx Flux 2 S: Szerokość tylnych widełek: 130 mm dla roweru szosowego; 135 mm, 142 mm i 148 mm dla MTB. Dostępny jest adapter do 135 x 10 mm. Natomiast na stronie producenta roweru nie ma mowy o rozstawie osi, jedynie opisany jest samozamykacz QR-RW oraz model tylnej piasty, Shimano FH-TX505. Z kolei na stronie producenta piasty jedyną daną, która pasuje do wyżej wymienionych właściwości trenażerów jest: O.L.D. (mm) = 135. W specyfikacji na innej stronie udało mi się znaleźć, że piasta ta pasuje do osi 9x135mm (nie udało mi się znaleźć trenażera, który miałby taką oś w swojej specyfikacji). I tutaj pojawiają się moje pytania 1. Czy mój rower będzie pasował do wszystkich trenażerów, których opis mówi, że są kompatybilne z osiami 130/135mm QR? 2. Jeżeli żaden z powyższych trenażerów nie pasowałby do mojego roweru, to czego w takim razie powinienem szukać? Takiego, który byłby kompatybilny z osią 9x135mm? Czy może wymienić jakąś część? 3. Czy możliwe jest zamontowanie do trenażera kasety 11 rzędowej pomimo tego, że rower fabrycznie posiada kasetę 10 rzędową? Chodzi o to, że przykładowo trenażer ELITE Suito posiada kasetę 11tkę w zestawie więc czy mógłbym spokojnie jej używać bez obaw o zniszczenie reszty napędu? O ile w ogóle by to działało? 4. Jeżeli kupowałbym dodatkową kasetę 10 rzędową do trenażera to lepiej kupić identyczną (Shimano CS-HG500 11-34T 10 speed) czy spokojnie mogę poszukać czegoś tańszego? W temacie sprzętu rowerowego jestem początkujący i chciałbym uniknąć niepotrzebnych stresów związanych z próbą podpinania niepasującego trenażera i jego odsyłaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Października 2020 Udostępnij Napisano 25 Października 2020 1. Tak, masz standardowy rozstaw haków 135 mm. 2. - 3. Nie będzie to działało, bo niby jak? Masz manetkę 10s a chcesz wsadzić kasetę 11s. 4. Kaseta + łańcuch, to jest to co musisz kupić. Jeżeli użyjesz aktualnego łańcucha z nową kasetą, to może skakać. HG-500 to i tak taniocha, nie wiem czy znajdziesz coś tańszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumlik Napisano 25 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Wielkie dzięki, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.