Matador2000 Napisano 24 Października 2020 Napisano 24 Października 2020 Hej, Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego fulla i po przepatrzeniu miliona stron zawęziłem wybór do Canyon Nouron 7 AL lub Canyon Neuron CF 8. Rower głównie będę używał do jazd w lesie, dojazdu do tego lasu itd. Nie będę uczestniczył w zawodach a FS dla wygody użytkowania (w tym roku zrobiłem 3300km i nadal jeszcze jeżdżę po mazowieckich i warmińsko-mazurskich lasach). Różnica w wadze między tymi rowerami nie jest duża (około 700g) a różnica w cenie to około 2000PLN a osprzęt w tych rowerach jaki jest taki jest (aktualnie użytkuję hardtaila Cube Acid z 2016r) więc osprzęt i tak będzie lepszy niż to co aktualnie mam. Czy te 2000 zrobi duża różnicę w odczuciach z jazdy, niezawodności, wytrzymałości ramy/osprzętu? Oczywiście wszystkie sugestie mile widziane i podsumowując poszukuję roweru full suspension 29cali w okolicach 12000PLN https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/?hideSelectedFilters=true&prefn1=pc_plattform&prefv1=Neuron+AL&srule=sort_price_ascending Cytuj
kilohaszu Napisano 27 Października 2020 Napisano 27 Października 2020 Którego nie kupisz będziesz Pan zadowolony. Jeśli chodzi o różnice między tymi 2 konkretnymi rowerami to zwróć uwagę, że model carbonowy ma 'markowe' koła DT Swiss. Co prawda podstawowy model 1900, ale jakoś ludzie na nie nie narzekają. Aluminiowy ma podstawowe piasty Shimano i obręcze Canyona. Za to karbonowy model jest na SRAM, z tego co kojarzę kaseta GX jest znacznie droższa w wymianie niż SLX z modelu aluminiowego. Cytuj
ahaja Napisano 27 Października 2020 Napisano 27 Października 2020 Jednakowoż warto poczytać: Spectral CF7 Cytuj
Mateusz30 Napisano 28 Października 2020 Napisano 28 Października 2020 Jaki jest sens kupowania szlakowca z zawiasem, który ciężko wykorzystać na singlach na smreku,żeby jeździć koło warszawy? Nie ma najmniejszego. Kolega ma tego cfa. Od razu hamulce do wyrzucenia i wymiana na slx. No i kolega go sprzedaje, bo na góry mocniejsze też się nie nadaje. Neuron to rower do niczego w sumie. Za dużo na xc, a za mało na góry. Na Twoje zastosowania kupił by tego nowego fulla z deca do xc w najwyżej wersji. Bardzo dobra i przemyślana maszyna. A jak chcesz koniecznie wydać więcej kasy, to i tak za mało na coś markowego w carbonie. Fajne rowery do xc zaczynają się od 15-16 koła. Np. z NSa. Cytuj
kilohaszu Napisano 29 Października 2020 Napisano 29 Października 2020 Neuron to rower hmmm... turystyczny i jako taki się doskonale sprawdzi. Tak jak piszesz to taki rower między XC a ęduro, czyli po prostu trailówka. Przejedzie to wszystko, ale w górę wolniej niż rower XC, w dół wolniej niż enduro. Czyli ja bym powiedział, że to rower do wszystkiego a nie do niczego. Ja lubię takie uniwersalne rowery, miałem z resztą poprzednika Neurona czyli Nerve'a, a mój obecny rower też jest klasyfikowany jaki trail, ma skok ramy 130 mm i w górach w sezonie jestem na nich co tydzień praktycznie. A ten rower z Decathlona wygląda bardzo fajnie. W końcu dopasowali się do współczesnych trendów. Jakbym mieścił się w ich rozmiarówce to sam bym chętnie go przymierzył. Tylko z tego co widzę na stronie jest problem z dostępnością, a Canyon przynajmniej podaje konkretne daty wysyłki Cytuj
chudzinki Napisano 29 Października 2020 Napisano 29 Października 2020 Wszystko OK, ale decydując się na Canyona to wyrażenie "konkretne daty wysyłki" trzeba brać z przymrużeniem oka . Cytuj
kilohaszu Napisano 29 Października 2020 Napisano 29 Października 2020 1 godzinę temu, chudzinki napisał: Wszystko OK, ale decydując się na Canyona to wyrażenie "konkretne daty wysyłki" trzeba brać z przymrużeniem oka . Tak się teraz porobiło? Kupowałem w sumie 3 Canyony, ostatni w zeszłym roku i zawsze to szło sprawnie... Cytuj
chudzinki Napisano 29 Października 2020 Napisano 29 Października 2020 Luty - prawie 3 tygodnie poślizgu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi