stefankmiot Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Na wstępie chciałem się przywitać z uwagi na mój pierwszy post tutaj - cześć! :) Zacznę może od drugiej strony, bo przeszykując forum natrafiłem na posty typu "jaki trenażer", itp., ale nie odwrotnie, a mianowicie szukam prostego / taniego roweru do trenażera rolkowego. Dlaczego akurat tak? Ponieważ jeżdżę na dość dobrym rowerze czysto rekreacyjnym, a z uwagi na jego budowę ciężko jest w nim zdejmować koło, a potem regulować napęd (pasek zębaty). Z roweru jestem absolutnie zadowolony i pomimo tego, że to coś w stylu rekreacja / trekking to i nawet w ściganiu się na segmentach na Stravie się sprawdza. Tak więc poszukuję roweru, który będzie tylko i wyłącznie używany na rolkach, więc opony do trenażera w wymaganym rozmiarze muszą być do niego łatwo dostępne. Zakładam, że najlepszą opcją w tym wypadku będzie coś szosowego (a może nie tylko)? Myślałem nawet nad jakimś najtańszym Tribanem z Decathlonu (RC 100), ale w innych wątkach czytam, że każdy go odradza ze względu na wolnobieg i słabe hamulce. Akurat hamulce to nie jest element priorytetowy biorąc pod uwagę potencjalne zastosowanie roweru, ale zastanawiam się co można by było nabyć aby móc pokręcić trochę w czasie ulewy, czy ewentualnego przyszłego lockdown - u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Szukaj jakiejś szosowej używki. Chociaż według mnie rozwiązanie bez sensu, skoro musisz kupić zarówno rower i trenażer. Ktoś już wymyślił coś takiego i nazywa się to rower Spinningowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefankmiot Napisano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2020 4 godziny temu, skom25 napisał: Szukaj jakiejś szosowej używki. Chociaż według mnie rozwiązanie bez sensu, skoro musisz kupić zarówno rower i trenażer. Ktoś już wymyślił coś takiego i nazywa się to rower Spinningowy. Rower spinningowy rozważałem na początku, ale ten pomysł odpadł ze względu na rozmiary. Trenażer jest mały, rower wrzucam do piwnicy i z łatwością przyprowadzam go, żeby pojeździć (stąd kupiłem rolkowy, żeby nie trzeba było się bawić za każdym razem w instalacje). Mam kilka markowych, używanych szosówek na oku za ok. 1500zł, ale zastanawiam się, czy to na pewno lepsza opcja od jakiegoś taniego, ale nowego z Decathlonu (choć tutaj wchodzi w grę ten opisywany z komentarzach problem ze zmieną opon). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 pisząc 'trenażer rolkowy' masz na myśli 3 rolki , czy rolkę tylko pod tylne koło - a przednie nieruchomo? bo pod 3 rolki chyba nie potrzebujesz specjalnych opon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefankmiot Napisano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2020 23 minuty temu, RafalxM napisał: pisząc 'trenażer rolkowy' masz na myśli 3 rolki , czy rolkę tylko pod tylne koło - a przednie nieruchomo? bo pod 3 rolki chyba nie potrzebujesz specjalnych opon? 3 rolki - Elite Quick Motion. Możliwe, że jestem niedoinformowany (właściwie zielony w tym temacie - o niedawna zacząłem czytać o rolkach), ale wszędzie gdzie czytałem, bądź też pytałem w sklepach sprzedających ten trenażer (ten, bo akurat udało mi się go dość korzystnie kupić) przekonywali mnie, że opony muszę zmienić (bo będzie większy hałas, zniszczę i oponę i rolkę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 zawsze wydawało mi się że na takich rolkach używa się tych samych kół co do jazdy na zewnątrz , oczywiście mam na myśli opony szosowe, czyli gładkie bez bieżnika. kupiłbym najtańszy rower szosowy z klamkomanetkami - niby to tylko pod trenażer, ale po co się irytować z jakąś manetką przy mostku - poza tym na początku będziesz walczył z równowagą , po co sobie utrudniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefankmiot Napisano 24 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2020 12 godzin temu, RafalxM napisał: zawsze wydawało mi się że na takich rolkach używa się tych samych kół co do jazdy na zewnątrz , oczywiście mam na myśli opony szosowe, czyli gładkie bez bieżnika. kupiłbym najtańszy rower szosowy z klamkomanetkami - niby to tylko pod trenażer, ale po co się irytować z jakąś manetką przy mostku - poza tym na początku będziesz walczył z równowagą , po co sobie utrudniać Dzięki - czyli najtańszy z Decathlonu odpada. Jadę dzisiaj oglądać coś lepszego, ale używanego w tej cenie (rower stary, ale jary). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.