Gość Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 Kupiłem jakiś czas temu skuwacz do łańcucha. Niestety pin wypadł i zginął. takie czasy - coraz gorsza jakość wyrobów. Do niektórych skuwaczy można dokupić piny - do tego akurat nie. Na szczęście dało się dorobić pin z ułamanego wiertła 3,5. Uciąłem (nacinamy pilnikiem iglakiem na obwodzie i odłamujemy) fragment o długości 23 mm i wcisnąłem do otworu (trzeba było owinąć kawałkiem blachy Al z puszki po piwie), aby wystawał na ok. 8 mm. I skuwacz nadal spełnia swoją rolę
Garlock Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 Kurcze, na to nie wpadłem. Zaraz lecę reanimować mój stary skuwacz.
Gość Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 Jeszcze mała uwaga. najlepiej zastosowac jakieś lepsze wiertło, bo te tanie z marketów to szajs. Tępia się po wywierceniu 1 dziury i łatwo łamią. Ale zakupiłem w Castoramie ostrzałkę i się sprawdziła. Niestety tylko do wierteł od od 3,5 mm do 10 mm, ale zawsze coś https://www.castorama.pl/ostrzalka-do-wiertel-condor-3-5-10-mm-id-81243.html
JWO Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 Dobre wiertło będzie droższe od nowego skuwacza
kamfan Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 7 godzin temu, Thomlodz napisał: takie czasy - coraz gorsza jakość wyrobów. Za jakość się płaci, jak kupujesz chińszczyznę to co się dziwisz Ja mam od kilku lat skuwacz PRO i pewnie posłuży co najmniej 10 następnych. Nie wiem czy takie "druciarstwo" w przypadku skuwacza to dobry pomysł, mimo wszystko przy skuwaniu trzeba być dosyć precyzyjnym.
Garlock Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 5 godzin temu, JWO napisał: Dobre wiertło będzie droższe od nowego skuwacza Chyba, że w skrzynce poniewiera się złamane
Gość Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 5 godzin temu, JWO napisał: Dobre wiertło będzie droższe od nowego skuwacza To skuwacz Topeak. Zapomniałem, że jeszcze był spinacz do łańcucha na czas naprawy (kawałek wygiętego drutu) i zapasowy pin w rękojęści. Korek odpadł i zawartośc też Obecnie skuwacz ten w niektórych sklepach kosztuje prawie 50 zł https://www.centrumrowerowe.pl/skuwacz-do-lancucha-topeak-universal-chain-tool-pd9449/ Natomiast wiertła 3,5 na Allegro kosztują od ok. 1 zł (zwykłe) do ok. 5 zł (kobaltowe) https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-i-osprzet-wiertla-147677?string=3%2C5&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-hou-1-2-0717 Jeszcze wyjaśnienie. Średnica pinu wyciśniętego z łańcucha 8-9 rzędowego to 3,7 mm (mierzyłem suwmiarką). Tak więc można by pewnie użyć wiertła 3,2 lub 3,0 mm. Szukałem w Google ale nie znalazłem info, czy we wszystkich łańcuchach piny są tej samej średnicy. Może ktoś wie?
Roballinho Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 18 minut temu, kamfan napisał: Ja mam od kilku lat skuwacz PRO i pewnie posłuży co najmniej 10 następnych A mnie się PRO rozleciał po dwóch latach niezbyt intensywnego używania, więc nie ma reguły.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.