Skocz do zawartości

[Lewe ramie korby] Sora - problem z gwintem

Sm4rek

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, skom25 napisał:

tego co kojarzę szosowy jest błyszczący, a MTB szary a taki właśnie chyba jest u Ciebie.

Nie jest to prawda i nigdy nie byla, kiedys suporty z grupy ultegra 10s m.in bb6700 byly srebrne bez poloysku, aktualnie jak tu podano sa tez srebrne jak ten rs500 ... on w zasadzie wyglada jak bb6700 kiedys.

Jest jeszcze jedna ciekawostka, aktualne suporty szosowe mozna podzielic tez pod maly i duzy klucz ht2, a niektore korby jak np 6703 maja takie duze uszczelki dystansowe miedzy lewym ramieniem a suportem ze ...male nowe czarne suporty nie pasuja, bo uszzczelka jest wieksza od suportu :P.

Przykladem takiej korby jest m.in ultegra 6703, i z aktualnych wypustów byc moze tez sa tego typu rozwiazania w tanszzych grupach pod sztywna oske. 

9 godzin temu, slavi napisał:

A czemu w korbie wielowpust jest zniszczony?  Połowy nie ma a część jest przesunięta względem reszty.

W zadnym ramieniu shimano pod sztywne osie wielowpust nie jest na calej szerokosci korby... na czesci korby zwyczajnie go nie ma.... ale co do drugiego problemu, to masz racje, wielowpust jest "przesuniety i pwenie przez to korba nie wchodzi do konca :P

Brakuje najciekawszego zdjecia, tj pokazujacego czy jest szczelina miedzy suportem a zainstalowanym ramieniem... w zasadzie powinna byc minimalna w zaleznosci od korby, pewnie mniej niz milimetr... a gdy ten wielowpust blokuje lewe ramie w polowie drogi, to bedzie wiecej :P  na moje oko to lewe ramei raczej smietnik :P chyba ze uda sie komus wybrac to co tam jest przesuniete :P

Wyglada to troche tak jaby komus korba nie wlazla do konca, byc moze przez ta zawleczke ze szczeliny, i ktos dokrecil na tzw chama lekko przesuniete i niedopchneite ramie :-) 

Wogole to na tej lewej korbie brakuje uszczelki wewnetrznej  z istotnych baboli, z mniej istotnych to nie ma w naciecu tej podkladki :P

Teraz, SoloTM napisał:

Suport szosowy chyba niczym się od mtb nie różni ( moża poza długością tulei uszczelniającej wewnątrz ramy )

prawdopodobnie masz racje, nowe szosowe wyzszych serii maja mniejsza srednice zewnetrzną pod mały kluczyk ht2.

Chciałbym tylko zauważyć, że wszyscy, łącznie ze mną wylali wiedzę teoretyczną, a nadal nie wiadomo dlaczego u autora wygląda to jak wygląda :D

Co do suportu Szosowy vs MTB. Wydaje mi się, ale mogę się mylić, że miski w szosowym są węższe, stąd moje pytanie.

2 minuty temu, skom25 napisał:

Chciałbym tylko zauważyć, że wszyscy, łącznie ze mną wylali wiedzę teoretyczną, a nadal nie wiadomo dlaczego u autora wygląda to jak wygląda :D

Co do suportu Szosowy vs MTB. Wydaje mi się, ale mogę się mylić, że miski w szosowym są węższe, stąd moje pytanie.

NO przeciez widac ze lewe ramie ma przekoszony wieloklin wewnatrz i prawdopodobnie niedochodzi przez to do suportu... 

Miski szosowe bb6700 maja pi razy oko 11mm grubosci moze 11,5mm 

zakladam ze te nowsze czarne sa identycznej grubosci, bo stosowalem je wymiennie bez problemów. i zauwazalnych roznic ... w pracy przedniej przerzutki.

Tak, tylko wypadaloby ustalic przyczyne takiego stanu. Prawidlowo zamontowana korba by tak nie wygladala, dlatego od poczatku draze temat dlaczego sie tak stalo.

Obawiam sie ze jak autor zamontuje nowa i nadal bedzie cos nie tak, to dosc szybko kupi kolejna korbe.

Teraz, skom25 napisał:

Obawiam sie ze jak autor zamontuje nowa i nadal bedzie cos nie tak, to dosc szybko kupi kolejna korbe.

No tak, jak ktos potrafi zepsuc metalową kule czy kowadlo, to i korbe na wieloklin tak wsadzi i zacisnie że popsuje... nie wiem czego Ty sie tam doszukujesz.... wydawaloby sie ze banalna rzecz jak korba na sztywna os shimano i ... ktos to zle zainstalowal...  i na tym jezdzil.

Teraz, abdesign napisał:

to tam pomiędzy miską łożyska suportu a ramieniem korby siedzi sobie podkładka dystansowa...

w niektorych korbach takie podkładki siedza fabrycznie .... Jedna powinna byc od strony zebatek, druga od strony lewej.  nawet jesli je zle pozakladal, tj pomylil strony, to korby powinny wejsc na odpowiednia glebokosc ... 

20201019_140317_copy_600x800.jpg

Niemniej temat jest tak prosty, ze ...no trzba byc wyjatkowym serwisantem, zeby to zle poskladac...az nie jestem nawet ciekaw co tam poszlo nie tak i sie z tego watku wypisuje :P 

A to co widac na tym zdjeciu to jest uszczelka lewego ramienia, ktora spadla z ramienia i zostala na osi. 

7 godzin temu, skom25 napisał:

Na suporcie masz napis. Jest taki jak podałeś ze specyfikacji?

Kupiłeś ten rower jako nowy?

Nowy w sklepie, kwiecień 2020. 3k przebiegu wykręciłem. Nic sam nie rozkręcałem.

7 godzin temu, cinol123 napisał:

Brakuje najciekawszego zdjecia, tj pokazujacego czy jest szczelina miedzy suportem a zainstalowanym ramieniem... w zasadzie powinna byc minimalna w zaleznosci od korby, pewnie mniej niz milimetr... a gdy ten wielowpust blokuje lewe ramie w polowie drogi, to bedzie wiecej :P  na moje oko to lewe ramei raczej smietnik :P chyba ze uda sie komus wybrac to co tam jest przesuniete :P

Jest delikatna szczelina i delikatny luz na boki.

5 godzin temu, skom25 napisał:

Był wieczór, depłem nogą i ramie przy interwale zostało przy bucie wpięte w SPD. Było ciemno to nawet nie zbierałem nic, stąd może czegoś brakować. Być może moja wina, że nie kontolowałem dokręcenia ramienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...