Skocz do zawartości

[oś suportu długość] 122,5mm vs 120mm

Pafnucy

Rekomendowane odpowiedzi

Niskobudżetowe NECO - coś na poziomie ty301 Shimanowskiego (Tourney). Zapytałem w zasadzie "dla zasady" - bo mam świadomość, że to robione w Chinach i pewnie z taką tolerancją jeśli chodzi o wymiary, że te 1,25mm  nie ma znaczenia. Stara korba "dogorywa" więc przyszedł czas pomyśleć o nowej. Shimanowski Tourney ostatnimi czasy jak widzę podrożał prawie dwa razy, więc wybrałem NECO - jako, że mam pozytywne doświadczenia z ich suportami (taki zresztą mam aktualnie w rowerze i 122,5mm). Cudów sobie po tym napędzie nie obiecuję - ale jak na moje potrzeby wystarczy. Zresztą jak się domyślam to NECO i Shimano Tourney - to jedna i ta sama "parafia" tylko ma inne naklejki, no i różni się ceną dwa razy - bo shimano "zobowiązuje" to jak "ubierz się w obcisłe bo to warto mieć styl..."  - na "plebsie" taki napis robi wrażenie. Wizualnie korba wygląda nie najgorzej - gorzej jeśli to nie stal tylko "plastik". Ale cóż nie spróbuję się nie dowiem - a za te pieniądze płakał nie będę... Zawsze to jakieś nowe doświadczenie - bo jak wiadomo "podróże kształcą...". Dzięki wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi.

To szukaj 119 lub 118  mm.

https://www.necoparts.com/Templates/att/2020-2021CATALOGUE-BOTTOM BRACKETS.pdf?lng=en

image.png.91e82921a075bf312ecb9b469463ab3a.png

Interesuje Cię rozmiar C ( on zmienia linię łańcucha ) Najlepsza jest 47,5-48 mm, sugerowana przez shimano jest 50 mm

image.png.5ac52c7ec174bde3d2089ab82c398923.png

I sprawdź model korby jaki jest sugerowany suport

https://www.necoparts.com/en/category/Chainwheels-for-Mountain-Bikes/A0301.html

Już znalazłem - jak pisałem w pierwszym poście. Mam katalog NECO na 2018-2019 rok. Korba to NSP 3002 - zgodnie z katalogiem dedykowany suport to 120mm. Tyle, że ja mam już w rowerze do aktualnej (która właśnie umiera) 122,5mm. Nie chcę go wymieniać z powodu różnicy 2,5mm - stąd ten temat. Domyślam się, że nie powinno być problemów - ale na wszelki wypadek wolałem zapytać (bo różne cuda zdarzają się na tym świecie). Tym bardziej, że przednią manetkę mam nieindeksowaną i jak przyłożyłem dzisiaj na oko nową korbę do starej (która nadal jest w rowerze i do zimy może wytrzyma)- to wychodzi, że ta nowa jest trochę "węższa", więc jak się domyślam z wciąganiem łańcucha na największy blat - raczej nie powinno być problemu - w sensie - przednia przerzutka wychyli się tak daleko na zewnątrz.

• 3 miesiące temu...
W dniu 19.10.2020 o 23:16, Pafnucy napisał:

Niskobudżetowe NECO - coś na poziomie ty301 Shimanowskiego (Tourney). Zapytałem w zasadzie "dla zasady" - bo mam świadomość, że to robione w Chinach i pewnie z taką tolerancją jeśli chodzi o wymiary, że te 1,25mm  nie ma znaczenia. Stara korba "dogorywa" więc przyszedł czas pomyśleć o nowej. Shimanowski Tourney ostatnimi czasy jak widzę podrożał prawie dwa razy, więc wybrałem NECO - jako, że mam pozytywne doświadczenia z ich suportami (taki zresztą mam aktualnie w rowerze i 122,5mm).

I jak korba Neco sprawdziła się w praktyce? Stoje teraz przed koniecznością wymiany napedu w góralu 3x8. Rower ma juz swoje lata, jest eksploatowany głownie zimą. Korba Neco to ok. 40 zł, Shimano Altus 130 zł. Mam doświadczenia tylko z suportami Neco, jak na niską cenę są bardzo dobre

8 godzin temu, marvelo napisał:

Z tanich korb polecam Mirandę.

Interesowała by mnie taka https://inbike.pl/pl/p/Korba-CNC-do-wkladu-122%2C5-wymienne-zebatki-szlifowane-ramiona-MIRANDA-ALFA-3R.PLUS-CNC-443222-czarny-Mechanizm-korbowy-alu.-trzyrzedowy-443222z-X-170-mm-R-wymienne-zebatki%2C-PLUS-szlifowane-ramiona%2C-CNC%2C-do-wkladu-122%2C5/238

Piszą że to aluminium. Ale czy zębatki też? W porównaniu z Shimano jest tylko nieco tańsza

Tej akurat nie miałem w rękach ale obstawiam, że największa zębatka jest aluminiowa, a pozostałe stalowe. Chyba nawet na którejś z aukcji na allegro była taka informacja. Można dopytać i poprosić o zważenie, wszytko wyjdzie. Z dużą z alu powinna ważyć poniżej 900g, może tylko nieco ponad 800g. 

No i ten szlif na ramionach fajnie wygląda, jak dużo droższa korba.

W opisie korby Neco na jednej z aukcji Allegro znalazłem opis, że zarówno ramiona jak i zębatki są wykonane ze stali. To chyba załatwia temat :) Szkoda kasy

W dniu 5.02.2021 o 23:06, marvelo napisał:

Z takich niskobudżetowych jest jeszcze Lasco. 

A Prowheel? Szukałem na forum, widzę że niektórzy mają takie z Aliexpress ale do napędów 1x12. A 3x8/9 ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...