Pafnucy Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Takie pytanie czy do korby do której katalogowo (katalog producenta) dedykowany jest suport 120mm "podejdzie" suport 122,5mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Po prostu linia łańcucha przesunie się o 1,25mm do zewnątrz, w praktyce prawdopodobnie nawet tego nie zauważysz (będzie trzeba trochę mocniej napiąć linkę przedniej przerzutki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafnucy Napisano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Czyli rozumiem, że jakichś poważnych konsekwencji w stylu zajechania napędu, poważnych trudności we wrzucaniu biegów etc. być nie powinno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Co to za korba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafnucy Napisano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Niskobudżetowe NECO - coś na poziomie ty301 Shimanowskiego (Tourney). Zapytałem w zasadzie "dla zasady" - bo mam świadomość, że to robione w Chinach i pewnie z taką tolerancją jeśli chodzi o wymiary, że te 1,25mm nie ma znaczenia. Stara korba "dogorywa" więc przyszedł czas pomyśleć o nowej. Shimanowski Tourney ostatnimi czasy jak widzę podrożał prawie dwa razy, więc wybrałem NECO - jako, że mam pozytywne doświadczenia z ich suportami (taki zresztą mam aktualnie w rowerze i 122,5mm). Cudów sobie po tym napędzie nie obiecuję - ale jak na moje potrzeby wystarczy. Zresztą jak się domyślam to NECO i Shimano Tourney - to jedna i ta sama "parafia" tylko ma inne naklejki, no i różni się ceną dwa razy - bo shimano "zobowiązuje" to jak "ubierz się w obcisłe bo to warto mieć styl..." - na "plebsie" taki napis robi wrażenie. Wizualnie korba wygląda nie najgorzej - gorzej jeśli to nie stal tylko "plastik". Ale cóż nie spróbuję się nie dowiem - a za te pieniądze płakał nie będę... Zawsze to jakieś nowe doświadczenie - bo jak wiadomo "podróże kształcą...". Dzięki wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 To szukaj 119 lub 118 mm. https://www.necoparts.com/Templates/att/2020-2021CATALOGUE-BOTTOM BRACKETS.pdf?lng=en Interesuje Cię rozmiar C ( on zmienia linię łańcucha ) Najlepsza jest 47,5-48 mm, sugerowana przez shimano jest 50 mm I sprawdź model korby jaki jest sugerowany suport https://www.necoparts.com/en/category/Chainwheels-for-Mountain-Bikes/A0301.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafnucy Napisano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Już znalazłem - jak pisałem w pierwszym poście. Mam katalog NECO na 2018-2019 rok. Korba to NSP 3002 - zgodnie z katalogiem dedykowany suport to 120mm. Tyle, że ja mam już w rowerze do aktualnej (która właśnie umiera) 122,5mm. Nie chcę go wymieniać z powodu różnicy 2,5mm - stąd ten temat. Domyślam się, że nie powinno być problemów - ale na wszelki wypadek wolałem zapytać (bo różne cuda zdarzają się na tym świecie). Tym bardziej, że przednią manetkę mam nieindeksowaną i jak przyłożyłem dzisiaj na oko nową korbę do starej (która nadal jest w rowerze i do zimy może wytrzyma)- to wychodzi, że ta nowa jest trochę "węższa", więc jak się domyślam z wciąganiem łańcucha na największy blat - raczej nie powinno być problemu - w sensie - przednia przerzutka wychyli się tak daleko na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 To montuj. Będziesz miał ok. 49-50 mm linie łańcucha, czyli ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafnucy Napisano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Dzięki za pomoc i zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 W dniu 19.10.2020 o 23:16, Pafnucy napisał: Niskobudżetowe NECO - coś na poziomie ty301 Shimanowskiego (Tourney). Zapytałem w zasadzie "dla zasady" - bo mam świadomość, że to robione w Chinach i pewnie z taką tolerancją jeśli chodzi o wymiary, że te 1,25mm nie ma znaczenia. Stara korba "dogorywa" więc przyszedł czas pomyśleć o nowej. Shimanowski Tourney ostatnimi czasy jak widzę podrożał prawie dwa razy, więc wybrałem NECO - jako, że mam pozytywne doświadczenia z ich suportami (taki zresztą mam aktualnie w rowerze i 122,5mm). I jak korba Neco sprawdziła się w praktyce? Stoje teraz przed koniecznością wymiany napedu w góralu 3x8. Rower ma juz swoje lata, jest eksploatowany głownie zimą. Korba Neco to ok. 40 zł, Shimano Altus 130 zł. Mam doświadczenia tylko z suportami Neco, jak na niską cenę są bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Z tanich korb polecam Mirandę. Jest nawet model z wymiennymi zębatkami za kwotę poniżej 100 zł (42/32/22). Suporty Neco są OK, ale korb tej firmy nie miałem. Z takich niskobudżetowych jest jeszcze Lasco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 8 godzin temu, marvelo napisał: Z tanich korb polecam Mirandę. Interesowała by mnie taka https://inbike.pl/pl/p/Korba-CNC-do-wkladu-122%2C5-wymienne-zebatki-szlifowane-ramiona-MIRANDA-ALFA-3R.PLUS-CNC-443222-czarny-Mechanizm-korbowy-alu.-trzyrzedowy-443222z-X-170-mm-R-wymienne-zebatki%2C-PLUS-szlifowane-ramiona%2C-CNC%2C-do-wkladu-122%2C5/238 Piszą że to aluminium. Ale czy zębatki też? W porównaniu z Shimano jest tylko nieco tańsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 6 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Tej akurat nie miałem w rękach ale obstawiam, że największa zębatka jest aluminiowa, a pozostałe stalowe. Chyba nawet na którejś z aukcji na allegro była taka informacja. Można dopytać i poprosić o zważenie, wszytko wyjdzie. Z dużą z alu powinna ważyć poniżej 900g, może tylko nieco ponad 800g. No i ten szlif na ramionach fajnie wygląda, jak dużo droższa korba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 W opisie korby Neco na jednej z aukcji Allegro znalazłem opis, że zarówno ramiona jak i zębatki są wykonane ze stali. To chyba załatwia temat Szkoda kasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Ta korba to szajs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 W dniu 5.02.2021 o 23:06, marvelo napisał: Z takich niskobudżetowych jest jeszcze Lasco. A Prowheel? Szukałem na forum, widzę że niektórzy mają takie z Aliexpress ale do napędów 1x12. A 3x8/9 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Wszystkie stalowe oblewane plastikiem to szajs. Prowheel robi i te najtańsze i te lepsze alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 ale są też z korbami alu i zębatkami stalowymi https://www.aliexpress.com/item/33018001335.html?spm=a2g0o.search0302.0.0.366644a4636Fro&algo_pvid=89f82241-808a-4cbd-90c9-a7fd26360b8b&algo_expid=89f82241-808a-4cbd-90c9-a7fd26360b8b-9&btsid=0b0a187b16129478073975842ebfc6&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 To polka korb seri TX czy fc-m1xx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Czyli Shimano niższych grup, tyle że znacznie tańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.